Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Τσίπρας: Ζητάει εκ νέου το πάγωμα του νέου εξεταστικού για τα ΑΕΙ - Τι είπε για το κλείσιμο τμημάτων στην Ηλεία

Τσίπρας: Ζητάει εκ νέου το πάγωμα του νέου εξεταστικού για τα ΑΕΙ – Τι είπε για το κλείσιμο τμημάτων στην Ηλεία

Στην επανακατάθεση για τρίτη φορά της επίκαιρης ερώτησής του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αναστολή της εφαρμογής του νεου εξεταστικού για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας. Κατά την περιοδεία του στην Ηλεία, στηλίτευσε το κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων που βρίσκονται στο συγκεκριμένο νομό.

Στην επανακατάθεση για τρίτη φορά της επίκαιρης ερώτησής του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αναστολή της εφαρμογής του νεου εξεταστικού για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Να μην εφαρμοστούν

Από τον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «συστηματική αγνόηση» από την πλευρά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού του αιτήματος που έχει διατυπώσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου «να μην εφαρμοστούν οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια».

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό έχει ως εξής:

Θέμα: «Επιτακτική η ανάγκη να μην εφαρμοστούν οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια»

«Η κυβερνητική πολιτική για τον περιορισμό του αριθμού των εισακτέων στα δημόσια πανεπιστήμια αναμφίβολα θα επιφέρει σημαντική αύξηση της πελατείας των ιδιωτικών Κολλεγίων, για όσους μπορούν να ανταποκριθούν στα δίδακτρα,  αλλά ταυτόχρονα και ραγδαία αύξηση των μορφωτικών ανισοτήτων.

Θα μείνουν εκτός 20-30 χιλιάδες υποψήφιοι

»Με τη θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αναμένεται ότι φέτος θα μείνουν εκτός Α.Ε.Ι. 20.000 έως 30.000 υποψήφιοι σε σχέση με τη περσινή χρονιά, καθώς και ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες κενές θέσεις σε περιφερειακά Α.Ε.Ι. τα οποία αναμένεται να βρεθούν σε διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο.

»Το χειρότερο όλων όμως, είναι ότι αυτή η αλλαγή που θα οδηγήσει πολλές χιλιάδες οικογένειες σε δυσχερή θέση, γίνεται σε μια χρονιά ιδιαίτερα επιβαρυμένη τόσο για τους υποψήφιους όσο και για τις οικογένειές τους.

»Τα παιδιά της φετινής Γ’ Λυκείου τα τελευταία δύο χρόνια έχουν στερηθεί, εξ αιτίας της πανδημίας, το εκπαιδευτικό περιβάλλον, τους καθηγητές τους, τους φίλους τους, τη διασκέδαση στον ελεύθερο χρόνο τους, την εφηβεία τους. Και καλούνται φέτος να δώσουν εξετάσεις, έτσι κι αλλιώς, σε ένα εντελώς στρεσογόνο περιβάλλον.

Σπουδή

»Η σπουδή σας, λοιπόν, κε Πρωθυπουργέ να αλλάξετε εν μέσω της πανδημίας τους όρους εισαγωγής στις πανελλαδικές εξετάσεις, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο το βάρος που αισθάνονται στις πλάτες τους οι μαθητές-υποψήφιοι και δυσχεραίνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας τους, είναι απαράδεκτη και αποδεικνύει την εγκληματική σας αδιαφορία για τη νέα γενιά του τόπου μας.

»Μπροστά στα πιθανά κέρδη κάποιων ιδιωτών, εν προκειμένω στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν διστάζετε να θυσιάσετε το χαμόγελο τουλάχιστον 25.000 υποψηφίων, που θα ήταν επιτυχόντες αν εσείς δεν αλλάζατε εφέτος τους όρους εισαγωγής.

»Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τις προφανείς πολιτικές μας διαφωνίες για την ουσία της εκπαιδευτικής σας πολιτικής και με δεδομένο ότι η φετινή εκπαιδευτική χρονιά διεξήχθη σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για τους μαθητές – υποψήφιους στις πανελλαδικές εξετάσεις και για τις οικογένειές τους,

»Ερωτάται ο Πρωθυπουργός

»Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή των αλλαγών στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ειδικότερα της Ελάχιστης Βάσης εισαγωγής, προκειμένου να μη μειωθεί ο αριθμός των επιτυχόντων;

»Ο Ερωτών, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Τσίπρας Αλέξης».

Αποφασίζω και διατάζω

Στο μεταξύ κατά την περιοδεία του στην Ηλεία, την πρώτη περιοδεία του στην περιφέρεια μετά την άρση του lockdown ο Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσε το κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων που βρίσκονται στο συγκεκριμένο νομό.

Στη συνάντηση που είχε με φορείς της περιοχής, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να παγώσει η απόφαση του Πανεπιστημίου Πατρών για την κατάργηση των 4 τμημάτων σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία και μέσα από διαβούλευση να δούμε το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Δεν μπορείς να έρθεις με το “αποφασίζω και διατάζω” και να ισοπεδώνεις μια περιοχή» υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι στο νομό Ηλείας υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα και μάλιστα ως ένδειξη διαμαρτυρίας ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας έχει δηλώσει ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική καθώς δεν επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής.

Sports in

«Εκτός Ευρώπης Ρεάλ και Μπαρτσελόνα»

Ο Ζεράρ Πικέ προβλέπει τεράστια οικονομικά προβλήματα για τις ισπανικές ομάδες και προτείνει αλλαγές στο καλεντάρι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2023