
Φωτιά σε Κορινθία και Δυτική Αττική: Εφιαλτική νύχτα για τους κατοίκους – Ανήμποροι να αντιδράσουν
Εικόνες πανικού τη νύχτα, που η φωτιά θέριεψε και πάλι. Η απόγνωση καταβάλει τους πολίτες, οι περιουσίες τους καίγονται. Πυροσβεστική, κάτοικοι και εθελοντές είδαν τους ανέμους να παίζουν επικίνδυνο παιχνίδι και τη φωτιά να τους κυκλώνει
Εικόνες πανικού τη νύχτα, που η φωτιά θέριεψε και πάλι. Η απόγνωση καταβάλει τους πολίτες, οι περιουσίες τους καίγονται. Πυροσβεστική, κάτοικοι και εθελοντές είδαν τους ανέμους να παίζουν επικίνδυνο παιχνίδι και τη φωτιά να τους κυκλώνει.
Μάχη με τις φλόγες
Δύσκολη μάχη με τις φλόγες για δεύτερη μέρα δίνουν οι κάτοικοι στη Δυτική Αττική, παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία κυβέρνησης και Πυροσβεστικής ότι η φωτιά θα οριοθετηθεί μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει αναζωπύρωση στο Καλκάνι που βρίσκεται στην περιοχή των Γερανείων Όρων, στην ευρύτερη περιοχή του Αλεποχωρίου, με την Πυροσβεστική να δίνει εντολή εκκένωσης του οικισμού.
Επίσης, προληπτική εκκένωση έγινε στον οικισμό Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα, καθώς υπήρξε αναζωπύρωση κοντά στα σπίτια της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι απομακρύνονται με ασφάλεια.
Την ίδια στιγμή, στον οικισμό Πευκενέα υπάρχουν πολλά σημεία με εστίες φωτιάς, καθώς και στα Σπαρτά αρχίζουν να ξαναπαίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις.
Τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιχειρούν από αέρος και χερσαία για να μπορέσουν να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα.
Διάσπαρτες εστίες
Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επικεντρώνονται κυρίως σε δύο μέτωπα, αυτό στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος και στο Χάνι Δερβενίου.
Όσον αφορά τους ανέμους, πνέουν με ένταση περίπου 4 – 5 μποφόρ.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, στο σημείο επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς επίσης όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα διατέθηκαν στην πυρόσβεση.
Στην προσπάθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, υδροφόρες ΟΤΑ & εθελοντές πυροσβέστες. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.
Σημειώνεται πως η φωτιά έκαψε δεκάδες σπίτια, κυρίως εξοχικές κατοικίες. Επίσης, στάχτη έχουν γίνει περισσότερα από 50.000 στρέμματα δάσους και προστατευόμενων περιοχών Natura στα Γεράνεια Όρη.
Το πρώτο φως αποκάλυψε την καταστροφή
Το πρώτο φως της ημέρας παρουσιάζει κρανίου τόπο. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, περιουσίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες.
Σχεδόν ολοσχερώς κατέστρεψε η μεγάλη φωτιά ένα γνωστό οινοποιείο στον Πευκενέα Μεγάρων. Σοκάρουν οι εικόνες από τις καμένες εγκαταστάσεις της επιχείρησης.
Η πυρκαγιά σκέπασε με καπνούς ακόμα και την Αθήνα. Οι εικόνες μαρτυρούν την καταστροφή που συνέβη λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση, τόνισε πως η μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν καν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και χωρίς να υπάρχουν τα ενοικιαζόμενα ελικόπτερα διαθέσιμα.
Την ίδια ώρα, οι πληγέντες περιμένουν την αποκατάσταση των ζημιών. Ανάμεσα σε όσους χτυπήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα και η γνωστή τραγουδίστρια Μπέσυ Αργυράκη.
Ο συνολικός απολογισμός θα γίνει τις επόμενες ημέρες, όμως έχουν καεί πάνω από 50.000 στρέμματα, σπίτια και αγροτικές εγκαταστάσεις.
- Κλειστή η Πειραιώς λόγω πτώσης δέντρου – Πού αλλού εντοπίζονται προβλήματα
- Πούτιν: Η ένταξη της Αρμενίας στην ΕΕ είναι «απλούστατα αδύνατη»
- Κυβέρνηση πνιγμένη στα σκάνδαλα: Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 1 στον ΟΠΕΚΕΠΕ 2, στις υποκλοπές, στα Τέμπη…
- Αταμάν: «Ο Γκραντ δεν ξέρω αν θα είναι έτοιμος την επόμενη εβδομάδα»
- Κάλεσμα γυναικών ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτόν – Υπογράφει η Μάγδα Φύσσα
- Γλυφάδα: Ξυλοκόπησαν, μαχαίρωσαν και έκλεψαν το κινητό από 19χρονο έξω από το σπίτι του – Συνελήφθησαν δύο νεαροί

