Το μικρό φιλμ Obaida ήταν ένα πρότζεκτ της οργάνωσης Defense for Children International – Palestine. Σε αυτό το σύντομο φιλμ πρωταγωνιστεί ο  τότε 15χρονος Ομπάιντα Ακράμ Αμπντουραχμάν Τζαουάμπρα.

Ο Ομπάιντα σε αυτό μιλά για την αγάπη του για τη μαγειρική, αλλά και για την τραυματική εμπειρία που είχε της σύλληψης και της φυλάκισης από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Μιλά ακόμη για το πώς είχε μείνει πίσω στα μαθήματά του αλλά και γιατί προτίμησε να πάει σε ένα Γεωργικό Σχολείο γιατί του άρεσαν τα φυτά και τα ζώα αλλά και γιατί δεν άντεχε τη φυσική, τη χημεία και τη βιολογία.

Μιλά ακόμη για τα όνειρά του. Να έχει μια δική του δουλειά, να μην έχει κάποιον πάνω από το κεφάλι να του λέει τι θα κάνει.

Μιλάει ακόμη για το πώς θέλει να νιώσει ελεύθερος, περιγράφοντας την ελευθερία ως τη δυνατότητα να πάρεις ένα ταξί, να πας όπου θες, να συναντήσεις όποιον θες.

Μιλάει ακόμη για το τι σημαίνει να μένεις στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Αρούμπ κοντά στη Χεβρώνα, να υπάρχουν διαρκείς εντάσεις, την περιοχή σου να διασχίζει ένας δρόμος που χρησιμοποιούν οι έποικοι.

Ο Ομπάιντα ήταν ένα από τα 500-700 περίπου παιδιά που κάθε χρόνο συλλαμβάνονται από τις ισραηλινές δυνάμεις και έχουν όλη αυτή την τραυματική εμπειρία της σύλληψης και κράτησης.

Το Ισραήλ επιμένει να παραπέμπει τα παιδιά στην Κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε στρατιωτικά δικαστήρια, τα οποία δεν προσφέρουν εγγυήσεις δίκαιης δίκης, ενώ οργανώσεις για τα δικαιώματα των παιδιών υποστηρίζουν ότι τρία στα τέσσερα παιδιά που συλλαμβάνονται υφίστανται κάποιου είδους σωματική βία.

Ενώ οι έποικοι υπόκεινται στο κανονικό ποινικό σύστημα του Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν το στρατιωτικό νόμο.

Το απόβραδο της Δευτέρας 17 Μαΐου 2021 ο Ομπάιντα πυροβολήθηκε στο στήθος από έναν ισραηλινό στρατιώτη ενώ διαδήλωνε στην είσοδο του προσφυγικού καταυλισμού. Στο Κέντρο Υγείας μιας γειτονικής πόλης όπου θα μεταφερθεί, οι γιατροί απλώς θα διαπιστώσουν τον θάνατό του. Ήταν ο τέταρτος ανήλικος που πυροβολήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στην Κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις αρχές της χρονιάς.

Ο Ομπάιντα επρόκειτο να αποφοιτήσει τον επόμενο μήνα από τη πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης στη μαγειρική που παρακολουθούσε σε μια σχολή στην Μπέιτ Τζάλα, μια πόλη στη Δυτική Όχθη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr