Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προϋπόθεση για σωστή ρύθμιση της πίεσης η σωστή ενημέρωση

Προϋπόθεση για σωστή ρύθμιση της πίεσης η σωστή ενημέρωση

Υπέρταση πλήττει περίπου 4 στους 10 Έλληνες, όμως μόνο το ένα τρίτο των ασθενών αυτών καταφέρνει να ρυθμίσει αποτελεσματικά την πίεσή του, παρά τη φαρμακευτική αγωγή. Οδηγός για τον στενό έλεγχο της υπέρτασης θα δίνεται από τους γιατρούς στους ασθενείς τους με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υπέρτασης

Το 36,5% των γυναικών και το 42,7% των ανδρών στην Ελλάδα πάσχει από υπέρταση και μόνο οι 3 στους 10 υπερτασικούς καταφέρνουν να ρυθμίσουν καλά την αρτηριακή τους πίεση παρά τη θεραπεία που έχει δώσει ο γιατρός.

Όμως η ανεπαρκής ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης συνεπάγεται ανεπαρκή προστασία και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. H άριστη ρύθμιση της πίεσης εξουδετερώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο που αποδίδεται στην υπέρταση, ενώ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για έμφραγμα ή νεφρική βλάβη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, ενημερωτικό οδηγό με χρήσιμες οδηγίες για την καλύτερη διαχείριση της υπέρτασης και για την ορθή μέτρηση της πίεσης από τους ασθενείς στο σπίτι, σχεδίασε η ιταλική φαρμακευτική Menarini Hellas.

Ο οδηγός, που δείχνει ποιος είναι ο σωστός τρόπος μέτρησης της πίεσης στο σπίτι, πότε και πως πρέπει να γίνονται οι μετρήσεις κλπ, θα σταλεί ηλεκτρονικά σε επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να το διαθέσουν στους ασθενείς με υπέρταση για την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους.

Παράλληλα, η Μenarini Hellas έχει προγραμματίσει μια σειρά εκπαιδευτικών webinars, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους επαγγελματίες υγείας που επιθυμούν να ενημερωθούν για θέματα σχετικά με την Υπέρταση με τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας. Μεταξύ των θεμάτων περιλαμβάνονται τα εξής: «Η αρτηριακή υπέρταση ως κυρίαρχος παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου σήμερα», «Στρατηγική φαρμακευτικής αντιυπερτασικής θεραπείας, πανδημία Covid-19», «Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αποτελεί πάντα προτεραιότητα».

Στην Παγκόσμια Ημέρα και τη συμμετοχή του στο webinar αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Διευθυντής Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, Πρόεδρος European Society of Hypertension 2018-2019. «Η υπέρταση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους, τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, συνιστά την κύρια αιτία θνησιμότητας στην Ευρώπη και υπεύθυνη για περίπου 3,9 εκατομμύρια θανάτους ετησίως (45% των συνολικών θανάτων). Κρίνεται απαραίτητο να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ενημέρωσης τόσο για το κοινό όσο και για τους επαγγελματίες υγείας, με στόχο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της αρτηριακή πίεσης. Θέματα όπως η  μείωση της παχυσαρκίας και της κατανάλωσης άλατος, η διακοπή του καπνίσματος και η ελάττωση του αλκοόλ, η  τακτική  άσκηση, αλλά και η ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση  με την ευρεία χρήση των συνδυασμών των φαρμάκων σε ένα χάπι βάσει των κατευθυντηρίων οδηγιών  είναι ύψιστης σημασίας,  για την  βελτίωση της ρύθμισης της αρτηριακής υπέρτασης».

Από την πλευρά του ο κ.  Γεώργιος Στεργίου, Καθηγητής Παθολογίας και Υπέρτασης, Υπεύθυνος Κέντρου Υπέρτασης STRIDE-7  της  Ιατρικής Σχολής του  Πανεπιστημίου Αθηνών  στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», μέλος ΔΣ της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης, τόνισε «Σε μια περίοδο που η  Covid-19  έχει αναδείξει  τη σημασία της ανθρώπινης υγείας,  η εμπιστοσύνη και η συνεργασία με τον γιατρό είναι απαραίτητες προϋποθέσεις  για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπέρτασης και την πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών. Στη χώρα μας υπάρχουν  πλέον διαθέσιμες  σύγχρονες θεραπείες για την υπέρταση  που  παρέχουν τη δυνατότητα άριστης ρύθμισης της πίεσης σε όλους τους υπερτασικούς, με ελάχιστες εξαιρέσεις και με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, καθώς υπάρχει η δυνατότητα εξατομίκευσης της αγωγής ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή».

To μήνυμα της φετινής εκστρατείας του Παγκόσμιου Συνδέσμου Υπέρτασης είναι «Μέτρησε την αρτηριακή σου πίεση, Ρύθμισέ τη, Ζήσε περισσότερο», με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού παγκοσμίως για την πρόληψη και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024