Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Γώγος: Όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κινδυνεύουν - Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες

Κοροναϊός – Γώγος: Όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κινδυνεύουν – Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, το κατά πόσο θα πρέπει να μας προβληματίζουν οι μεταλλάξεις, το αν αναμένεται το άνοιγμα του τουρισμού να επιβαρύνει τη χώρα επιδημιολογικά, αλλά και το πότε θα μπορέσουμε να πετάξουμε τις μάσκες και να απολαύσουμε την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση.

«Τώρα μέχρι και οι άδεις μπορούν να ξεκινήσουν στο ΕΣΥ, υπάρχει βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας. Έχει ελαττωθεί ο αριθμός των θετικών τεστ, την ώρα που γίνονται πάρα πολλά τεστ. Η Ελλάδα είναι στο πράσινο όπως βλέπετε και στους ευρωπαϊκούς χάρτες, το ίδιο και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Τα πράγματα πάνε καλά παγκοσμίως, και έχει παίξει σοβαρό ρόλο ο εμβολιασμός σε αυτό. Έχουμε, όμως, ακόμα χρόνο μπροστά μας»είπε ο κ. Γώγος σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, αλλά και παγκοσμίως.

«Δεν έχουμε βρει κάποια μετάλλαξη που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στους εμβολιασμένους»

Απαντώντας σχετικά με το αν όσοι έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν περισσότερο από τις μεταλλάξεις του ιού, ο ίδιος σημείωσε ότι «όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κινδυνεύουν γενικώς. Το πρόβλημα είναι ότι μερικές μεταλλάξεις είναι περισσότερο μεταδοτικές. Όταν είχαμε μόνο το φυσικό, τον άγριο ιό, τον πρώτο ιό που εμφανίστηκε, λέγαμε ότι θέλουμε 60-70% ανοσία στον πληθυσμό για να τον αντιμετωπίσουμε. Η ανοσία της αγέλης, όμως, αλλάζει ανάλογα με τη μεταδοτικότητα. Όσο έχουμε στελέχη περισσότερο μεταδοτικά, τόσο περισσότερο κόσμο θέλουμε εμβολιασμένο. Το βρετανικό στέλεχος έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα, το ινδικό το ίδιο. Αλλά καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Επομένως πρέπει να τρέξουμε τους εμβολιασμούς, για να είναι πιο δύσκολο για τις μεταλλάξεις να μεταδοθούν. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε βρει κάποια μετάλλαξη που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα σε κάποιον εμβολιασμένο».

Σχολιάζοντας το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών χωρίς self-tests, και κατά πόσο αυτό θα πρέπει να ανησυχεί τους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους, ο κ. Γώγος τόνισε ότι «Όπως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή επιδημιολογικά το πρόβλημα είναι χαμηλού κινδύνου, αλλά πρέπει να είμαστε όλοι πολύ ευαισθητοποιημένοι αν το παιδί μας παρουσιάσει κάποια ήπια συμπτώματα. Πρέπει να αποφύγουμε τα παιδιά να πάνε σχολείο αν έχουν κάποια συμπτώματα, γιατί μπορεί να έχουν ήπια νόσο».

Πρέπει να γίνεται επιβεβαίωση των θετικών self-tests

«Υπάρχουν ψευδώς θετικά στα self-tests, για αυτό πρέπει να γίνεται επιβεβαίωση. Για το θέμα του κόστους, νομίζω ότι κάποιος μπορεί να το κάνει στο δημόσιο σύστημα. Το σύστημα υγείας είναι υποχρεωμένο να καλύψει τα θετικά self-tests με PCR. Τα self-tests είναι ένα επικουρικό μέτρο, δεν έχουν την ίδια αξιοπιστία με τα PCR. Το θετικό, όμως, είναι ότι τα self-tests μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όλος ο πληθυσμός, και εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί. Η ευκολία με τα self-tests είναι ότι βρίσκονται οι θετικοί και απομονώνονται και δεν μεταδίδουν τον ιό», σχολίασε ο κ. Γώγος σχετικά με τα θετικά self-tests.

«Οι Βρετανοί είναι πολύ προστατευμένοι, για αυτό είναι τόσο αυστηροί με την καραντίνα»

Μιλώντας σχετικά με την επιβολή καραντίνας, κατά την επιστροφή τους στη χώρα τους, στους Βρετανούς που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι «κάθε χώρα έχει τα δικά της δεδομένα σε σχέση με την καραντίνα. Η Αγγλία έχει πετύχει ένα μεγάλο τείχος ανοσίας, γιατί εμβολιάστηκαν μαζικά με την πρώτη δόση. Είναι πολύ προστατευμένοι, για αυτό είναι τόσο αυστηροί με την καραντίνα. Όταν και εμείς πετύχουμε ένα ανάλογο επίπεδο ανοσίας, θα μπορέσουμε να βγούμε από τη διαδικασία της καραντίνας για το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Όλες οι χώρες στην Ευρώπη είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο»

«Όλες οι χέρες στην Ευρώπη είμαστε περίπου στο ίδιο επίπεδο. Ο συνδυασμός της εμβολιαστικής κάλυψης, και του ελέγχου όλων των τουριστών με τεστ, αλλά και ο εμβολιασμός όσων απασχολούνται με τον τουρισμό που πρέπει να γίνει, το τείχος ανοσίας που δημιουργείται και τα πολλά self-tests δημιουργούν ένα καλό κλίμα πολύ καλύτερο από πέρυσι. Πέρυσι είχαμε μικρότερη διασπορά, αλλά ο συντελεστής μετάδοσης είναι καλύτερος σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχει ένα σφαιρικό περιβάλλον που δημιουργεί μια ασφάλεια», σχολίασε ο ίδιος αναφορικά με το αν η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες.

Δεν υπάρχει έγκριση για συνδυασμό εμβολίων

Ο κ. Γώγος, ξεκαθάρισε ακόμα ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει έγκριση για συνδυασμό εμβολίων.

«Δεν έχει λυθεί ακόμα αυτό το θέμα. Λογικά η ανοσία προκαλείται γιατί και με τα δύο εμβόλια το ίδιο πράγμα κάνουμε. Δίνουμε ένα αντιγόνο και με τη δεύτερη δόση το ξαναδίνουμε. Οπότε θεωρητικά αυτό μπορεί να συμβεί. Αλλά για να γίνει στην πράξη χρειάζονται κάποιες διαδικασίες και μελέτες. Υπάρχει μελέτη που κάνει τη συγκεκριμένη δοκιμή, πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έγκριση για κάτι τέτοιο».

Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες

Αναφερόμενος στο πότε θα μπορέσουμε να πετάξουμε τις μάσκες, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι «αν εμβολιαστούν όλοι, και έχουμε ελάττωση της διασποράς, δεν υπάρχει λόγος για τη μάσκα. Είδατε ότι το CDC αποφάσισε να το κάνει, εξαιρώντας τα σχολεία. Είναι δυνατόν να συμβεί και εδώ αυτό. Η μάσκα μπορεί να αφαιρεθεί σε ένα χώρο που είναι όλοι εμβολιασμένοι. Για να γίνουν σε ευρεία κλίμακα όλα αυτά, προϋποθέτουν ένα τείχος ανοσίας ικανοποιητικό».

Τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει

«Η ανοσία δεν εξαρτάται μόνο από τα αντισώματα. Αυτοί που πέρασαν κοροναϊό έχουν κάνει ανοσία οι περισσότεροι, και έχουν και πολύ υψηλά αντισώματα. Αλλά πρέπει να εμβολιαστούν τρεις μήνες μετά τη νόσο, αυτή είναι η οδηγία. Χρειάζεται οπωσδήποτε να κάνουν τουλάχιστον μία δόση. Μέχρι στιγμής είναι υποχρεωτικές και οι δύο, αλλά υπάρχει συζήτηση μήπως κάνουν και μία δόση όσοι έχουν νοσήσει», εξήγησε ο κ. Γώγος σχετικά με όσους έχουν νοσήσει.

Μέσα με τέλη Ιουνίου θα επανέλθει η μουσική

«Και εμένα μου λείπει η μουσική. Πιστεύω ότι θα γίνει και αυτό. Αν θέλουμε να κάτσουμε έξω και να ακούσουμε μουσική, γίνεται περισσότερη φασαρία, φωνάζουμε, και μπορεί να έχουμε μεγαλύτερη διασπορά. Πιστεύω ότι η μουσική θα επανέλθει όταν είμαστε καλύτερα στους εμβολιασμούς. Το περιμένω στα μέσα με τέλη Ιουνίου. Θέλει ακόμα μεγάλη προσοχή» τόνισε κλείνοντας ο κ. Γώγος αναφορικά με το θέμα της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024