Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σέριφος: Ένας τόπος λιτής ομορφιάς

Σέριφος: Ένας τόπος λιτής ομορφιάς

Τους επισκέπτες του νησιού υποδέχονται το Λιβάδι, το λιμάνι με τη μεγάλη τουριστική κίνηση, και η Χώρα με την αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, χτισμένη αμφιθεατρικά σε λόφο πάνω από το λιμάνι

Φιλόξενες ακρογιαλιές, γραφική ύπαιθρος και μια ξεχωριστή Χώρα, που αγναντεύει το πέλαγος: αυτή είναι η Σέριφος, το νησί του συμπλέγματος των Δυτικών Κυκλάδων, τόπος λιτής ομορφιάς, που ενθουσιάζει όσους αγαπούν τις πεζοπορικές διαδρομές και την επαφή με την κυκλαδίτικη γη.

Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, το νησί είναι άρρηκτα δεμένο με τη μορφή του Περσέα, του αργείου ήρωα, γιου του Δία και της Δανάης, ιδρυτή της Μιδέας και των Μυκηνών.

Ο παππούς του Ακρίσιος, βασιλιάς του Άργους και πατέρας της Δανάης, φοβούμενος την επαλήθευση του χρησμού ότι θα τον σκότωνε ο εγγονός του, τοποθέτησε τον Περσέα μαζί με τη μητέρα του μέσα σε μια ξύλινη λάρνακα, την οποία τα κύματα του Αιγαίου οδήγησαν στις ακτές της Σερίφου.


Εκεί ανδρώθηκε ο Περσέας και από εκεί ξεκίνησε η περιπλάνησή του, όταν ανέλαβε να κομίσει ως γαμήλιο δώρο στο βασιλιά του νησιού, Πολυδέκτη, την κεφαλή της Μέδουσας.

Τους επισκέπτες του νησιού, όπου αναπτύχθηκε έντονη μεταλλευτική δραστηριότητα στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, υποδέχονται το Λιβάδι, το λιμάνι με τη μεγάλη τουριστική κίνηση, και η Χώρα με την αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, χτισμένη αμφιθεατρικά σε λόφο πάνω από το λιμάνι.

Χωριά με παραδοσιακό χρώμα, αξιόλογες αρχαιότητες και παλαιές εκκλησίες, ξερολιθιές, αγροικίες και ξωκλήσια συνθέτουν, σε γενικές γραμμές, την εικόνα της Σερίφου, ενώ δαντελωτές ακρογιαλιές και όρμοι με ωραίες αμμουδερές παραλίες φιλοξενούν τους λάτρεις των θαλάσσιων εκδρομών.


Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Σερίφου συγκαταλέγονται η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στη Χώρα, η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στην κορυφή του Κάστρου, ο Άγιος Σώστης, παραθαλάσσια περιοχή με θαυμάσια παραλία, ο Άσπρος Πύργος, κυκλικό μαρμάρινο οικοδόμημα των Ύστερων Κλασικών/Ελληνιστικών Χρόνων, στην ευρύτερη περιοχή του Κουταλά, ο φάρος Σπαθί, στο νότιο άκρο του νησιού, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στην περιοχή της Λιόμαντρας, το νεοκλασικό και οι παλαιές μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στο Μεγάλο Λιβάδι, ο Ψαρός Πύργος («Θρόνος του Κύκλωπα»), στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, και το καστρομονάστηρο των Ταξιαρχών, το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο, όπου φυλάσσονται μεγάλης αξίας εκκλησιαστικά κειμήλια και έγγραφα.

Για κολύμπι οι επιλογές είναι πολλές: Άγιος Σώστης, Λια, Ψιλή Άμμος, Άγιος Ιωάννης, Πλατύς Γιαλός, Συκαμιά, Αβεσσαλός, Μεγάλο Λιβάδι, Μαλλιάδικο, Κουταλάς, Γάνεμα, Βαγιά, Καλό Αμπέλι, Καράβι, Λιβαδάκια και Αυλόμωνας.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024