Η αυτοεκτίμηση είναι η βάση για την ψυχο-συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, χτίζεται από μικρή ηλικία και αναπτύσσεται μέχρι την ενήλικη ζωή

Η αυτοεκτίμηση έχει να κάνει με τον τρόπο που κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται, αξιολογεί και εκτιμά τον εαυτό του.

Όταν ένα παιδί έχει υψηλή αυτοεκτίμηση αισθάνεται αποδεκτό και ότι εκτιμάται από τους ενήλικους που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του, όπως είναι η μητέρα, ο πατέρας, τα αδέλφια του, η γιαγιά, ο παππούς, η δασκάλα του κ.λπ.

Η αυτοεκτίμηση είναι η βάση για την ψυχο-συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, χτίζεται από μικρή ηλικία και αναπτύσσεται μέχρι την ενήλικη ζωή.

Συνδέεται άμεσα με την αυτοπεποίθηση και βοηθάει το παιδί να αντιμετωπίζει με θάρρος τις προκλήσεις που προκύπτουν στη ζωή του.

Ένας άνθρωπος με υψηλή αυτοεκτίμηση είναι σε θέση να διαχειρίζεται καλύτερα τα συναισθήματά του και τις συγκρούσεις, έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του και διεκδικεί όσα θέλει, έχει αισιόδοξη στάση ζωής και επικεντρώνεται στους στόχους του.

Πώς θα τονώσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού

Τα παιδιά σας χρειάζονται την ενθάρρυνσή σας, το «μπράβο», την προτροπή, τον έπαινο.

Με αυτόν τον τρόπο τούς δείχνετε την αγάπη, την προσοχή και την εκτίμησή σας, με αποτέλεσμα να τα βοηθάτε να πιστέψουν στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους. Μη διστάζετε να λέτε στο παιδί «μπράβο», συνοδεύοντάς το με ένα ζεστό βλέμμα και μια αγκαλιά.

Φροντίστε να ακούτε το παιδί σας με προσοχή, να το ενθαρρύνετε να εκφράζει τα συναισθήματά του και να μοιράζεται μαζί σας τις σκέψεις του.

Όταν το παιδί σάς μιλάει, αφήστε ό,τι κάνετε και ακούστε το προσεκτικά. Έτσι, θα το κάνετε να νιώσει σημαντικό και θα δημιουργήστε τις βάσεις για μια καλή επικοινωνία μεταξύ σας. Λάβετε υπόψιν σας όσα σας λέει με τα λόγια αλλά και τη στάση του σώματός του και απαντήστε του με ειλικρίνεια, προσαρμόζοντας την απάντησή σας στην ηλικία του, ώστε να γίνει κατανοητή.

Ενθαρρύνετε το παιδί να δοκιμάζει νέα πράγματα και να παίρνει ρίσκα, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία ή την ασφάλειά του. Το θάρρος και η τόλμη είναι στοιχεία της προσωπικότητας που συνδέονται άμεσα με την υψηλή αυτοεκτίμηση.

Ακόμη και όταν το παιδί δεν τα έχει καταφέρει σε κάτι, είναι σημαντικό να το καθησυχάσετε, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που έκανε και δείχνοντάς του εμπιστοσύνη πως την επόμενη φορά θα τα πάει καλύτερα.

Το παιδί χρειάζεται να νιώσει ότι παίρνει αγάπη άνευ όρων από τους γονείς του, ώστε να νιώσει ότι αξίζει ανεξαρτήτως των κατορθωμάτων του. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποκτήσει περισσότερο θάρρος, αποφεύγοντας όμως την τελειομανία που πολλές φορές του δημιουργεί άγχος. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει να του λέτε ψέματα ότι τα πήγε τέλεια, αλλά να δείχνετε αναγνώριση και σεβασμό στα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του, ώστε να το προτρέπετε να βάζει προσιτούς στόχους.

Ποτέ μη συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά ή ακόμη και τα αδέρφια του.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr