Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε κρίση οι παλαιές, δοκιμασμένες θεραπείες λόγω κοροναϊού

Σε κρίση οι παλαιές, δοκιμασμένες θεραπείες λόγω κοροναϊού

Η απομάκρυνση των ασθενών από το σύστημα υγείας και τις θεραπείες τους, φέρνει απώλειες στις φαρμακευτικές, ιδίως όταν πρόκειται για παλαιές θεραπείες. Όταν πρόκειται για την κεφαλαιοποίηση, οι απώλειες είναι πενταπλάσιες, όμως τα κέρδη είναι 38 φορές περισσότερα

Η πανδημία στέρησε από τους ασθενείς την αμεσότητα της πρόσβασης στον γιατρό τους και στη θεραπεία τους και οι επιπτώσεις της κατάστασης αυτής θα φανούν αργότερα.

Τι επίπτωση όμως είχε η απομάκρυνση των ασθενών από το σύστημα υγείας στους παραγωγούς των φαρμάκων;

Μελέτες κάνουν λόγο για απώλεια δισεκατομμυρίων που «σβήστηκαν» από την πανδημία, αλλά και για δεκάδες δισεκατομμύρια που χάθηκαν την τελευταία χρονιά καθώς τα φάρμακα που δεν έφτασαν ποτέ στους ασθενείς έχασαν την θέση τους στην αγορά. Η απώλεια του μεριδίου αγοράς που διατηρούσαν τα φάρμακα, θεωρείται πολύ σημαντικότερη, καθώς η απώλεια πόρων οδηγεί σε λιγότερους πόρους προς διάθεση για ανάπτυξη νέων προϊόντων, για αύξηση της γνώσης σε διάφορες ασθένειες, και άλλες σοβαρές προσπάθειες για βελτίωση της αξίας της υγείας σε ασθενείς, παρόχους, αλλά και στους φορείς του συστήματος υγείας, οι οποίοι πληρώνουν για τις υπηρεσίες αυτές.

Σύμφωνα με την εταιρεία μελετών Eversana, για κάθε ένα δολάριο απώλειας στον τζίρο των φαρμακευτικών στη διάρκεια της πανδημίας, χάνονται άλλα 5 δολάρια στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς της εταιρείας. Αντίθετα, για κάθε ένα δολάριο που κερδίζεται, τα κέρδη στην κεφαλαιοποίηση αντιστοιχούν σε 38 δολάρια.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι υπηρεσίες υγείας αντιμετώπισαν εξαντλητικές συνθήκες για την κάλυψη των ασθενών με COVID – 19 στα νοσοκομεία, ενώ την ίδια στιγμή ήταν εξαιρετικά δύσκολη η συνέχιση κλινικών μελετών είτε λόγω έλλειψης υγειονομικού προσωπικού να συνεχίσει αυτές που ήταν ήδη σε εξέλιξη, είτε λόγω αδυναμίας συνέχισής τους, σε περιβάλλον COVID – 19.

Πρόσθετες απώλειες έφερε η πανδημία στα παλιά καθιερωμένα φάρμακα, των οποίων ο τζίρος μειώνεται. Τα έσοδα από αυτήν την κατηγορία φαρμάκων διευκολύνει τη ρευστότητα των εταιρειών, ώστε να χρησιμοποιήσουν τους πόρους αυτούς για να επενδύσουν σε νέους τομείς που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Όμως σύμφωνα με την έκθεση, η ζημιά που υπέστησαν τα παλαιά και καταξιωμένα φάρμακα είναι ανεπανόρθωτη, με αντίστοιχη επίπτωση και στην υποστήριξη των μελλοντικών επενδύσεων.

‘Οπως σημειώνει, πολλές βιοφαρμακευτικές εταιρείες δεν κατάφεραν να εξισορροπήσουν τις δυνατότητες και τους πόρους τους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα αν δεν έρθει η ισορροπία άμεσα, τότε η απώλεια της αξίας θα είναι ανεπανόρθωτη και η οικονομική θέση τους θα ξεκινήσει μετά την πανδημία από χαμηλότερο επίπεδο. Αυτό συμβαίνει γιατί χρειάζεται οι ασθενείς να προσεγγίσουν το γιατρό τους για συνταγογράφηση προκειμένου να τα πάρουν. Έτσι, οι θεραπείες για οξείες παθήσεις είναι πιο ευαίσθητες από αυτές που αφορούν χρόνιες παθήσεις, όπως επίσης και οι θεραπείες που χρειάζεται να αγοραστούν από το φαρμακείο αντί της αποστολής τους στο σπίτι. Επίσης πιο ευαίσθητες είναι οι θεραπείες για ήπιες παθήσεις έναντι σοβαρότερων που χρειάζονται και ιατρική παρέμβαση, όπως επίσης και οι εξατομικευμένες συνταγές με καινοτόμα φάρμακα που αφορούν συγκεκριμένους ασθενείς με τα προσωπικά τους δεδομένα, γεγονός που επηρεάζει τη συνταγογράφηση.

Και παρότι με το εμβόλιο κατά του κοροναϊού αναμενόταν να επανέλθει η αγορά υγείας στην πρότερη κατάσταση, εντούτοις πρέπει να ληφθεί υπόψιν ο χρόνος μέχρι την ευρεία διάθεση των εμβολίων στους πολίτες, αλλά και η πρόσβαση των ασθενών στον γιατρό για να δοθούν οι απαιτούμενες συνταγές και οι απαιτούμενες οδηγίες εφαρμογής της θεραπείας.

Ως λύση στον πρόβλημα της περαιτέρω απαξίωσης των παλαιών θεραπειών, η Eversana προτείνει:

  • Την αποεπένδυση μέσω spin off εταιρειών και αναδιάταξη στο εσωτερικό τους και στο χαρτοφυλάκιό τους, με τον κίνδυνο πάντα της περαιτέρω υποβάθμισης της αξίας του χαρτοφυλακίου, λόγω του ότι πρόκειται για φθηνές θεραπείες.
  • Την διατήρηση του χαρτοφυλακίου έστω κι αν τα έσοδα από αυτό θα μειώνονται περαιτέρω με την πάροδο του χρόνου, αλλά και την μείωση της επένδυσης που χρειάζεται για τη διατήρησή τους,  και
  • Την αποκατάσταση του προβλήματος του κύκλου εργασιών των φαρμάκων αυτών, ανάλογα με το προφίλ του κάθε ενός από αυτά, χωρίς απώλεια της παραγωγικότητας, αλλά με ενίσχυση της προτίμησης των ασθενών και της υιοθέτησης της κάθε μίας θεραπείας από τους.

Και καθώς πρόκειται για δοκιμασμένες θεραπείες, η ερευνητική ομάδα της Eversana υποστηρίζει ότι πρόκειται για θεραπείες που δημιουργούν οικονομική και κλινική αξία για το σύστημα υγείας, οπότε οι παραγωγοί τους θα πρέπει να υποστηρίξουν το χαρτοφυλάκιό τους.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024