Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Lockdown: Ελευθέρας στα ταξίδια από την Παρασκευή - «Κλειδί» τα self test  και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Lockdown: Ελευθέρας στα ταξίδια από την Παρασκευή – «Κλειδί» τα self test και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Τα όποια ανοίγματα γίνονται με την προϋπόθεση ότι εξακολουθούν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, καθώς όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό

Μέρες που θα θυμίζουν μια προ lockdown πραγματικότητα, έρχονται από την Παρασκευή, καθώς αναμένεται η μεγάλη άρση των περιορισμών και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων που παραμένουν κλειστές.

Καθώς πλησιάζει η κομβική ημερομηνία του ανοίγματος του τουρισμού, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Η αρχή αναμένεται να γίνει με την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων, τη διεύρυνση του ωραρίου στην εστίαση και κατά συνέπεια στην κυκλοφορία, ανώ αλλαγές αναμένονται και στο «μέτωπο» των SMS.

Σήμερα Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις, για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να ταξιδεύουμε εντός της Ελλάδας, ειδικά ως προς τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά.

Τις ανακοινώσεις, θα κάνει πιθανότατα σήμερα το απόγευμα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος. Νωρίτερα, θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, η οποία καλείται να επικυρώσει τις κυβερνητικές προτάσεις.

Τα όποια ανοίγματα γίνονται με την προϋπόθεση ότι εξακολουθούν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, καθώς όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό στην κοινότητα, ενώ ακόμα δεν έχει επιτευχθεί η ανοσία μέσω των εμβολιασμών. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να εξειδικευτεί πώς αυτό θα γίνει με όρους ασφάλειας.

Σε δεύτερο χρόνο, στα τέλη της εβδομάδας, θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τον τουρισμό. Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνουν πιθανοτατα την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη.

Ελεύθερες μετακινήσεις – Τέλος στο sms

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό η επιστροφή στην προ lockdown καθημερινότητα, θα ξεκινήσει με την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, τη διεύρυνση ωραρίου κυκλοφορίας, και θα συνεχίσει με το τέλος αποστολής SMS για κατηγορίες δραστηριοτήτων, την κατάργηση των ραντεβού για τις αγορές στα καταστήματα και το άνοιγμα των γυμναστηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων θα γίνει από από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής, 14 Μαΐου, ενώ εκείνο που θα αναζητηθεί μέσω των εισηγήσεων των ειδικών είναι η κατάρτιση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις, δηλαδή πλοία, αεροπλάνα, υπεραστικά λεωφορεία κλπ.

Θα ανακοινωθεί επίσης η διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας κατά μία ή μιάμιση ώρα, δηλαδή έως τα μεσάνυχτα ή τις 12.30. Αυτό σημαίνει ότι θα επιμηκυνθεί και η ώρα λειτουργίας της εστίασης.

Τέλος μπαίνει εξάλλου και στην αποστολή γραπτών μηνυμάτων στο 13033, καθώς είναι πλέον σαφές ότι τέτοιου είδους περιορισμοί δεν εξυπηρετούν την παρούσα χρονική συγκυρία και την ανάγκη και για επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ με την έλευση των πρώτων τουριστών δεν μπορεί να υπάρχουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Τέλος αναμένεται να μπει και στην αποστολή μηνύματος στο 13032,  είτε από την Παρασκευή, είτε 10 μέρες αργότερα, από τις 24 Μαΐου, σηματοδοτώντας την ελεύθερη  μετάβαση των καταναλωτών σε όλα τα καταστήματα χωρίς click away και click inside.

Ποια μέτρα μένουν λίγο ακόμα

Κάποια μέτρα θα παραμείνουν για λίγο ακόμα στη ζωή μας.

Τα καταστήματα εστίασης, θα εξακολουθήσουν να υποδέχονται πελάτες χωρίς μουστική για ολόκληρο τον μήνα. Η άρση της απαγόρευσης θα γίνει αρχές Ιουνίου.

Τα γυμναστήρια θα ανοίξουν στις 24 Μαΐου (και όχι από 17), για όλους τους πολίτες και όχι μόνο για τους εμβολιασμένους, αλλά με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Η Επιτροπή θα αποφασίσει για τα μέτρα που θα υιοθετηθούν εντός των γυμναστηρίων.

«Προσέχουμε για να έχουμε»

«Θα πρέπει να μην παρεξηγήσουμε το μήνυμα. Το ότι ανοίγουν δραστηριότητες δε σημαίνει ότι τελείωσε η πανδημία. Αν σταματήσουμε να προσέχουμε θα έχουμε πισωγυρίσματα και πολύ πιο αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας. Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, το βλέπουμε αυτό στα λύματα, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία που μειώνονται. Βλέπουμε και πολλά κρούσματα, αλλά εχτές έγιναν και τα περισσότερα τεστ που έχουν γίνει σε ημερήσια βάση στην Ελλάδα», σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Υπήρχε παλιά μια διαφήμιση, που έλεγε κάτι που ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση αυτή. Προσέχουμε για να έχουμε, δεν ανοίγουμε έτσι απλά», τόνισε.

Πώς θα ταξιδεύουμε στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα

Οι πολίτες από την Παρασκευή 14 Μαΐου θα μπορούν να ταξιδέψουν και στα νησιά, ωστόσο θα πρέπει να φέρουν μαζί τους είτε το πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε αρνητικό αποτέλεσμα τεστ κοροναϊού (μοριακό, rapid η self test). Κατά τις πρώτες ημέρες τα αρνητικά τεστ θα πιστοποιούνται με έγγραφη δήλωση ενώ στη συνέχεια σε συνεργασία και με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα λειτουργήσει ειδική ψηφιακή πλατφόρμα.

Εδικότερα:

Στην περίπτωση μετακίνησης από νομό σε νομό στην ενδοχώρα, εξετάζεται να αποτελεί σύσταση και όχι υποχρέωση η διενέργεια PCR ή self test πριν το ταξίδι, ενώ θα μπορεί να γίνεται και χρήση των βεβαιώσεων εμβολιασμού.

Στην περίπτωση των νησιών, οι απαιτήσεις αυξάνονται καθώς το self test και το PCR 72 ώρες πριν το ταξίδι γίνονται υποχρεωτικά, ενώ οι εμβολιασμένοι πολίτες θα έχουν πράσινο χρησιμοποιώντας το πιστοποιητικό τους. Η υποχρέωση θα αφορά τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια.

Όπως επισημαίνεται και για τις δύο περιπτώσεις η επίδειξη της βεβαίωσης πλήρους εμβολιασμού θα δίνει το «πράσινο φως» χωρίς άλλο έγγραφο.

Κρίσιμο πάντως είναι το ερώτημα, που έχει να κάνει με την επάρκεια των self test, καθώς μέχρι στιγμής ο σχεδιασμός προσκρούει στην, μέχρι τώρα,  αδυναμία της πολιτείας να προσφέρει τα απαιτούμενα αυτοδιαγνωστικά τεστ σε όλες τις κατηγορίες πολιτών, ταυτόχρονα. Αν τελικώς αποφασιστεί ότι θα είναι υποχρεωτική η χρήση τους πριν από τα ταξίδια, τότε θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει και απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτά.

Γιατί έχουμε μετακινήσεις δύο ταχυτήτων

Σχολιάζοντας τη σκέψη που υπάρχει οι μετακινήσεις προς τα νησιά να γίνονται υποχρεωτικά με self-test, rapid test, ή πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά να μην ισχύει η ίδια υποχρεωτικότητα για μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι «Θέλουμε στα νησιά μας να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα για να στηρίξουμε τον τουρισμό μας, και λόγω υγειονομικών δομών. Επίσης είναι πιο εύκολος ο έλεγχος σε πλοία και αεροπλάνα».

Πώς θα εισέρχονται οι τουρίστες

Σε ότι αφορά την έλευση των ξένων τουριστών, όπως μεταδίδεται, αυτοί θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα προκειμένου οι αρχές να ελέγχουν ποιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test.

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνουν πιθανοτατα την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη και θα καλύπτουν όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024