Υπάρχει μια εγκληματική τάση που πρέπει να προβληματίσει τις Αρχές, τόνισε η καθηγήτρια εγκληματολογίας, Χριστίνα Ζαραφωνίτου, μιλώντας για τη δολοφονία της 20χρονης στα Γλυκά Νερά.

Όπως είπε, σε εκπομπή της ΕΡΤ, «υπάρχει μία μετατόπιση των ληστειών σε στόχους πιο καθημερινούς, όπως είναι ληστείες για μικροποσά. Αυτό συμβαίνει γιατί οι υψηλοί στόχοι, όπως οι τράπεζες και οι χρηματαποστολές  έχουν θωρακιστεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Αυτή η μετατόπιση σε εύκολους στόχους βλέπουμε ότι συνεχώς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια αλλά έχουν ένα ακόμη χαρακτηριστικό: έχουν πολύ έντονο το στοιχείο της βίας απέναντι στους ανθρώπους, οι οποίοι είναι ανυποψίαστοι πολίτες οι οποίοι είτε κοιμούνται στο σπίτι τους, είτε εργάζονται σε ένα χώρο που δεν είναι ιδιαίτερα προστατευμένος».

Σύμφωνα με την κ. Ζαραφωνίτου, «αυτή η βία που συνοδεύει το έγκλημα της ληστείας αποσκοπεί μόνο στο κέρδος και δεν έχει άλλο κίνητρο και έχει δύο χαρακτηριστικά: ένα ότι στρέφεται απέναντι στους πιο ευάλωτους όπως είναι ηλικιωμένοι όπως είδαμε πρόσφατα τόσες πολλές περιπτώσεις κακοποίησης με κίνητρο τη ληστεία καθώς και είναι πιο οργανωμένες όπως πριν λίγα χρόνια η ληστεία του γιατρού στην Αθήνα αλλά και πρόσφατα αυτό το πολύ τραγικό περιστατικό με την επίθεση την οικογένεια».

«Τέτοια περιστατικά απαιτούν οργάνωση και προμελέτη»

Όπως τονίζει η Ζαραφωνίτου, «αυτά τα περιστατικά απαιτούν μία οργάνωση, μία προμελέτη. Εδώ φαίνεται ότι υπήρξε μία προετοιμασία από την πλευρά των δραστών, ίσως και να γνώριζαν και το ποσό το οποίο θα έβρισκαν. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που έγινε είναι πολύ τραγικό, ένα άγριο έγκλημα, αλλά μην ξεχνάτε ότι έχουμε δει κι άλλα τέτοια περιστατικά όπως οι ληστές με τα καλάσνικοφ. Εδώ βλέπουμε χαρακτηριστικά που θυμίζουν έγκλημα μίσους. Είναι μία στάση που δείχνει γενικότερα ότι δεν υπάρχουν όρια στη βία που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι δράστες απέναντι στα θύματά τους. Είναι απαραίτητη, λοιπόν, μία πιο στρατηγική προσέγγιση από επιστημονική άποψη για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουν προληπτικά παρόμοιες δράσεις. Θα πρέπει και η αστυνομία να καταρτίσει προγράμματα πιο εξειδικευμένα για να αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο