Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών στη Μαδρίτη, προειδοποίηση για τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Σάντσεθ

Ισπανία: Το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών στη Μαδρίτη, προειδοποίηση για τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Σάντσεθ

Δύο χρόνια πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, η δεξιά ανασυγκροτείται για να προσπαθήσει να επαναλάβει σε εθνικό επίπεδο τον εκλογικό θρίαμβο των χθεσινών τοπικών εκλογών στην Μαδρίτη, που αποτελεί ξεκάθαρη προειδοποίηση προς τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ

Δύο χρόνια πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, η δεξιά ανασυγκροτείται για να προσπαθήσει να επαναλάβει σε εθνικό επίπεδο τον εκλογικό θρίαμβο των χθεσινών τοπικών εκλογών στην Μαδρίτη, που αποτελεί ξεκάθαρη προειδοποίηση προς τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Χάρη σε μία λαϊκιστική προεκλογική εκστρατεία, που επένδυσε στην κούραση του κόσμου από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, η Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο, πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης και μέλος του Λαϊκού Κόμματος ((PP), διπλασίασε το προηγούμενο εκλογικό σκορ του 2019 και πλησίασε την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο. Δεν την εξασφάλισε, όμως, και θα χρειασθεί να στηριχθεί στις ψήφους του ακροδεξιού Vox, που διατήρησε τις δυνάμεις του.

Η νίκη Αγιούσο οδήγησε σε αποχώρηση από την πολιτική τον Ιγλέσιας

Απέναντί της, παρά την προσωπική συμμετοχή τού Πέδρο Σάντσεθ και την υποψηφιότητα του επικεφαλής των Podemos και κυβερνητικού εταίρου των Σοσιαλιστών, Πάμπλο Ιγλέσιας, που αποχώρησε από την κεντρική κυβέρνηση, η ισπανική αριστερά υπέστη βαρύ πλήγμα και ο Ιγλέσιας απεσύρθη από την πολιτική ζωή.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ, μάλιστα, υπολείπεται του Más Madrid, σχήματος που προήλθε από διάσπαση των Podemos εδώ και μόλις μία διετία.

Αν και η Μαδρίτη, προπύργιο του PP εδώ και 26 χρόνια, δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με την Ισπανία στο σύνολό της, λόγω των κοινωνιολογικών της χαρακτηριστικών, το συντηρητικό κόμμα θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί τον χθεσινό θρίαμβο για να επανακτήσει την εξουσία που έχασε από τον Πέδρο Σάντσεθ το 2018.

«Ψήφος-τιμωρία κατά του Σάντσεθ»

«Οι μέρες είναι μετρημένες για την κυβέρνηση», είπε την Τρίτη η Ντίαθ Αγιούσο, το ανερχόμενο αστέρι του PP.

Για τον José Ignacio Torreblanca του Centre Européen sur les Relations Etrangères (ECFR), η ήττα της αριστεράς στις τοπικές εκλογές είναι σαφώς αποτέλεσμα τιμωρητικής ψήφου κατά των Σάντσεθ και Ιγλέσιας, κατά της κυβέρνησης συνασπισμού που σχηματίσθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE και τους Podemos πριν από ενάμιση χρόνο.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, το γεγονός ότι η Ισπανία υπήρξε μία από τις πλέον πληγείσες από την επιδημία της Covid-19 χώρες της Ευρώπης και επέβαλε πέρυσι ένα από τα αυστηρότερα lockdown στο κόσμο, έδωσε την ευκαιρία στο PP να κεφαλαιοποιήσει από την κούραση του κόσμου από την πανδημία.

Μένει τώρα να φανεί αν το PP θα είναι σε θέση να μεταφέρει τον εκλογική του νίκη σε εθνικό επίπεδο κατά τις εκλογές του 2023.

«Το σενάριο αυτών των εκλογών αρχίζει να χτίζεται σήμερα και είναι ένα σενάριο στο οποίο η δεξιά σέρνει τον χορό, με βάση αυτό που έγινε χθες στη Μαδρίτη», σχολιάζει ο Oriol Bartomeus, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Νέος κύκλος;

Προς το παρόν, το PSOE του Πέδρο Σάντσεθ προηγείται του PP στις εθνικές δημοσκοπήσεις.

Το Λαϊκό Κόμμα, όμως, «θα εκκινήσει μία επιχείρηση επικοινωνίας για να καλλιεργήσει  στο εκλογικό σώμα την ιδέα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο κύκλο, ότι ο κύκλος της αριστεράς έχει τελειώσει και ότι τώρα είναι η σειρά της δεξιάς», υποστηρίζει.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, το PSOE (1982-1996, 2004-2008 και από το 2018) και το PP (1996-2004 και 2011-2018) εναλλάχθηκαν στην εξουσία στην Ισπανία.

Η πρώτη ένδειξη για το άνοιγμα ενός νέου κύκλου είναι η εξαφάνιση από την περιφέρεια της Μαδρίτης των Ciudadanos, της παράταξης που έβαλε, μαζί με τους Podemos, στις εκλογές του 2015, τέλος στο διπολισμό PSOE/PP.

Έκτοτε, η Ισπανία είναι βυθισμένη στην πολιτική αστάθεια. Ούτε οι Σοσιαλιστές, ούτε οι Συντηρητικοί διαθέτουν πλέον απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που οδηγεί αναγκαστικά στην συγκρότηση πολύπλοκων συμμαχιών στο ισπανικό κοινοβούλιο.

«Αυτό που απέδειξε η Αγιούσο στη Μαδρίτη, σπάζοντας το αόρατο φράγμα» του PP των τελευταίων ετών «είναι ότι ο δικομματισμός, που όλος ο κόσμος θωρούσε νεκρό», δεν είναι, τονίζει ο José Ignacio Torreblanca.

Και αυτό αποτελεί αλλαγή οπτικής, εν όψει των επόμενων εθνικών εκλογών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024