Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλία: Τι ζητούν τα μικρά τυροκομεία

Θεσσαλία: Τι ζητούν τα μικρά τυροκομεία

Τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και εμπορίας που αντιμετωπίζουν τα τυροκομεία, που συνιστούν οικογενειακές επιχειρήσεις καταγράφει ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας.

Τη διεθνή προστασία των ΠΟΠ/ΠΓΕ Γαλακτοκομικών προϊόντων, την νομιμοποίηση λειτουργίας ημερήσιων ωρών και Κυριακής, καθώς το γάλα για τα ΠΟΠ πρέπει να τυροκομείται εντός 24 ωρών και τη χρήση των κλαρκ εντός των τυροκομείων ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με Αναφορά του στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό και Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Μ. Χαρακόπουλος με την Αναφορά του συνηγορεί στα αιτήματα που διατυπώνονται σε σχετική επιστολή του Συλλόγου Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, στην οποία καταγράφονται τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και εμπορίας που αντιμετωπίζουν τα τυροκομεία, μέλη του Συλλόγου, που συνιστούν οικογενειακές επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι «λόγω της αλλοιώσιμης φύσης του γάλακτος και της απαίτησης του προτύπου για την Φέτα ΠΟΠ, τα τυροκομεία λειτουργούν 7 ημέρες την εβδομάδα, σε 1 βάρδια (ως και 10 ώρες) κατά την γαλακτοκομική περίοδο που διαρκεί περίπου 9 μήνες, ενώ το υπόλοιπο διάστημα του έτους, λειτουργούν παραγωγικά ορισμένες μέρες ή ώρες της ημέρας. Η ιδιαιτερότητα αυτή των Τυροκομείων δεν έχει περιληφθεί σε κανένα από τους Νόμους που ρυθμίζουν την εργασία και τις εξαιρέσεις από την υποχρεωτική ανάπαυση της Κυριακής και αργιών. Η εξαίρεση έχει δοθεί μόνο για τους μισθωτούς των επιχειρήσεων παστεριώσεως γάλακτος και παρασκευής εκ τούτου προϊόντων, που λειτουργούν με 3 βάρδιες επί 24ώρου βάσεως. Έτσι, ενώ οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου των Γαλακτοκομικών προστατεύονται από τον νόμο, τα μικρά τυροκομεία κινδυνεύουν να θεωρούνται παράνομα και να κινδυνεύουν με την επιβολή προστίμων από την επιθεώρηση εργασίας».

Επιπλέον, με την Αναφορά του ο κ. Χαρακόπουλος ζητά τη νομοθετική ρύθμιση για την χρήση κλαρκ εντός των τυροκομείων, που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των μέσων συσκευασιών και παλετών τυριών/γαλακτοκομικών, και μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία σχετική νομοθετική πρόβλεψη. Το πρόβλημα σήμερα –όπως υποστηρίζουν- είναι αξεπέραστο, καθώς η έκδοση άδειας χειριστή κλαρκ είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και 2 χρόνια, ενώ η πρόσληψη αδειούχων χειριστών από τα μικρά τυροκομεία είναι δύσκολη, αφενός γιατί στην επαρχία δεν υπάρχει προσφορά, αφετέρου γιατί δεν είναι δυνατόν ένας μόνιμος εργαζόμενος να προσλαμβάνεται για να εκτελεί μόνο τις ολιγόλεπτες μεταφορές τμηματικά κατά την διάρκεια της ημέρας. Για τον λόγο αυτό ζητείται η απλοποίηση της χρήσης κλαρκ εντός των τυροκομείων και η ίδρυση Σχολών εκπαίδευσης χειριστών ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι στα τυροκομεία να αποκτήσουν άδεια χειρισμού.

Τέλος προτείνεται η δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου ΠΟΠ /ΠΓΕ προϊόντων, το οποίο θα διαχειρίζεται νομικά και διπλωματικά τα θέματα προστασίας τους σε διεθνές επίπεδο, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς και τα αρμόδια τμήματα των Υπουργείων Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024