Προειδοποίηση ΠΟΥ: Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να βρεθεί στη θέση της Ινδίας
Η τεράστια υγειονομική κρίση που διέρχεται η Ινδία ίσως να οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού που πρωτοεντοπίστηκε στη χώρα, αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως η μη τήρηση των υγειονομικών κανόνων, εκτίμησε ο ΠΟΥ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα την Ευρώπη κατά της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κοροναϊού, εκτιμώντας ότι “μια κατάσταση αντίστοιχη με αυτή στην Ινδία ενδέχεται να εμφανιστεί οπουδήποτε”.
Η τεράστια υγειονομική κρίση που διέρχεται η Ινδία ίσως να οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού που πρωτοεντοπίστηκε στη χώρα, αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως η μη τήρηση των υγειονομικών κανόνων, εκτίμησε ο ΠΟΥ.
«Είναι πάντα τεράστια πρόκληση για τις χώρες όπου έχουν χαλαρώσει τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπου πραγματοποιούνται μαζικές συναθροίσεις, όπου υπάρχουν πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη και όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρή, όλα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν την τέλεια καταιγίδα», προειδοποίησε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.
Ο Κλούγκε υπενθύμισε ότι στις περίπου 50 χώρες που εξετάζει ο ΠΟΥ Ευρώπης “τα ατομικά και συλλογικά μέτρα δημόσιας υγείας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν καθοριστικοί παράγοντες” για την ανάσχεση της πανδημίας, την ώρα που ο αριθμός των νέων μολύνσεων στην περιοχή μειώνεται “με σημαντικό ρυθμό για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες”.
Το ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού Β.1.617 έχει εντοπιστεί σε 17 χώρες, πολλές εκ των οποίων στην Ευρώπη. Θεωρείται “στέλεχος ενδιαφέροντος” και όχι “στέλεχος ανησυχίας”, όπως αποκαλούνται τα πιο επικίνδυνα παραλλαγμένα στελέχη.
Σε όλη την περιοχή της Ευρώπης όπως την ορίζει ο ΠΟΥ, στην οποία περιλαμβάνονται και πολλές χώρες της Κεντρικής Ασίας, ποσοστό 7% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Σύμφωνα με τα δεδομένα του διεθνούς οργανισμού, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από αυτό των ανθρώπων που νόσησαν από covid-19 στην ίδια περιοχή, 5,5%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κρήτη: Χειμερινός κολυμβητής εντοπίστηκε νεκρός σε σπηλιά
- Αλλαγή σκηνικού με τους ξένους διαιτητές της Super League λόγω Ισπανών και Ιταλών
- Πικέρμι: Μετωπική σύγκρουση μηχανής με αυτοκίνητο – Νεκρός ο οδηγός μηχανής
- Βουλή: Το βαρύ κλίμα στη ΚΟ της ΝΔ, η αβεβαιότητα και οι αντιπαραθέσεις για τις άρσεις ασυλίας των «13» του ΟΠΕΚΕΠΕ
- Harper’s Bazaar Greece: Το τεύχος Μαΐου κυκλοφορεί με το ΒΗΜΑ αυτή την Κυριακή
- Οπαδοί της Ράγιο Βαγιεκάνο στο Θησείο, φωνάζουν συνθήματα πριν από το παιχνίδι με την ΑΕΚ (vid)
- «Πυρ ομαδόν» κατά Μητσοτάκη από την αντιπολίτευση για το Κράτος Δικαίου – «Πρέπει να φύγει ο διαπλεκόμενος πρωθυπουργός»
- Ωδή στην πιο τρελή χρονιά της δεκαετίας του ’90
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)



















![Ολλανδία: Έκανε 250 τατουάζ με το όνομά του στο κορμί της συντρόφου του [εικόνες και βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/foto1-1-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442