Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πείραμα εξόρυξης μετάλλων από τον βυθό ναυάγησε στον Ειρηνικό

Πείραμα εξόρυξης μετάλλων από τον βυθό ναυάγησε στον Ειρηνικό

Το γιγάντιο μηχάνημα ήταν σχεδιασμένο να συλλέγει τους μεταλλικούς κονδύλους που βρίσκονται διάσπαρτοι σε μεγάλο μέρος του ωκεάνιου πυθμένα και θα μπορούσαν στο μέλλον να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσικών πόρων.

Εξορυκτικό πείραμα που παρακολουθούν στενά μεταλλευτικές εταιρείες και περιβαλλοντικές οργανώσεις διακόπηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό μετά την απώλεια ενός γιγάντιου ρομπότ σχεδιασμένου να συλλέγει μεταλλεύματα από τον ωκεάνιο πυθμένα.

Το ρομπότ Patania II, βάρους 25 τόνων, σταμάτησε να λειτουργεί όταν κόπηκε το καλώδιο μήκους 5 χιλιομέτρων που το συνέδεε με το σκάφος επιφανείας, ανακοίνωσε η βελγική ιδιοκτήτρια εταιρεία Global Sea Mineral Resources (GSR).

Το ρομπότ βρίσκεται τώρα σε βάθος 4 χιλιομέτρων και οι μηχανικοί της εταιρείας προσπαθούν να βρουν λύση, ανέφερε στο Reuters η GSR.

Το Patania II είναι εξοπλισμένο με φώτα και κάμερες για να μεταδίδει εικόνα στην επιφάνεια (GSR)

Το γιγάντιο μηχάνημα είναι σχεδιασμένο να συλλέγει τους μεταλλικούς κονδύλους που βρίσκονται διάσπαρτοι σε μεγάλο μέρος του ωκεάνιου πυθμένα και θα μπορούσαν στο μέλλον να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσικών πόρων. Συνήθως έχουν μέγεθος πατάτας και βρίσκονται στην επιφάνεια του βυθού, όπου σχηματίζονται από εξαιρετικά αργές χημικές αντιδράσεις.

Η περιοχή όπου επιχειρεί το σκάφος της GSR, κατά μήκος του υποβρύχιου ρήγματος Κλάριον-Κλίπερτον στον Ειρηνικό, είναι πλούσια σε κονδύλους που περιέχουν κοβάλτιο και άλλα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες.

Κόνδυλοι μαγγανίου έξω από τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ)

Αρκετές μεταλλευτικές εταιρείες ποντάρουν στον πλούτο του βυθού, αν και ο κανονισμός για τη λειτουργία υποθαλάσσιων ορυχείων δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί από την Διεθνή Αρχή Θαλάσσιου Πυθμένα, φορέα του ΟΗΕ.

Οι επικριτές της ιδέας –ανάμεσά τους ο βρετανός φυσιοδίφης Ντέιβιντ Άτενμπρο- ανησυχούν ότι οι υποβρύχιες εξορυκτικές δραστηριότητες θα σηκώνουν μεγάλες ποσότητες σκόνης και ιζημάτων που θα μπορούσαν να πνίξουν σπάνια οικοσυστήματα, όπως αυτά που έχουν ανακαλυφθεί γύρω από υδροθερμικούς πόρους κοντά σε ενεργά ρήγματα.

«Η απώλεια ενός εξορυκτικού μηχανήματος των 25 τόνων στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού θα πρέπει να βυθίσει οριστικά την ιδέα των ορυχείων στη βαθιά θάλασσα» δήλωσε στο Reuters η δρ Σάντρα Σέτνερ, βιολόγος της Greenpeace.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024