Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μίλησε στο in.gr για το θέμα

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα των εμβολίων για μείωση του χρόνου αναμονής στους δύο μήνες αντί των αρχικών τριών μηνών για το εμβόλιο της AstraZeneca. Πρόκειται για μια δυνατότητα μείωσης του χρόνου αναμονής, η οποία δεν είναι υποχρεωτική.

Μέχρι και σήμερα, όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, αν το επιθυμούν, μπορούν να συντμήσουν το χρόνο αναμονής στις 8 εβδομάδες αντί των 12 εβδομάδων που έχει προβλεφθεί αρχικά στη χώρα μας.

Από αύριο, θα μπορούν να μειώσουν το χρόνο αναμονής και όσοι δεν έχουν κάνει ακόμη την πρώτη δόση, ανεξάρτητα από την ηλικιακή ομάδα στην οποία εντάσσονται.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μείωση του χρόνου αναμονής κατά ένα μήνα μειώνει κατά ένα μικρό ποσοστό – της τάξης του 3% – την ανοσογονικότητα του εμβολίου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν παρέχει επαρκή προστασία.

Τι λέει ο Θεμιστοκλέους

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μίλησε στο in.gr για το θέμα και τόνισε πως ο προγραμματισμός της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό, για τη δυνατότητα μείωσης του χρόνου αναμονής θα ξεκινήσει αύριο Μ. Πέμπτη για όσους προγραμματίζουν τώρα και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Διότι για όσους έχουν ήδη προγραμματίσει τα ραντεβού τους και έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, αυτοί ήδη μπορούν να αλλάξουν το προγραμματισμένο ραντεβού και να το φέρουν ένα μήνα νωρίτερα εφόσον το επιθυμούν.

Αναφερόμενος στη μείωση της ανοσογονικότητας του εμβολίου, κάτι που είχε αναφέρει και στην τακτική ενημέρωση της Μ. Δευτέρας, σημείωσε πως πράγματι υπάρχει μια μείωση, η οποία δεν είναι μεγαλύτερη του 3%. Και πρόσθεσε ότι ουσιαστικά δεν επηρεάζεται σημαντικά ο βαθμός προστασίας που παρέχει το εμβόλιο.

Για το ίδιο θέμα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής  Εμβολιασμών, ομ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, σε δηλώσεις της στο in.gr, εξήγησε ότι με τη μείωση του χρόνου αναμονής, η ανοσία είναι ελάχιστα χαμηλότερη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να είναι ένα πολύ καλό και αποτελεσματικό εμβόλιο.

Σημείωσε μάλιστα, πως το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις, οι οποίες μπορούν να έχουν απόσταση μεταξύ τους 4, 8 ή 12 εβδομάδες. Υπάρχουν διάφορες χώρες οι οποίες έχουν επιλέξει την χορήγησή του νωρίτερα ή αργότερα, ανάλογα με το σχεδιασμό των εμβολιαστικών τους προγραμμάτων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι Άγγλοι ξεκίνησαν από τις 8 εβδομάδες και στη συνέχεια επέλεξαν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης μετά από ένα τρίμηνο.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του εμβολίου, η αποτελεσματικότητά του φθάνει το 76% μετά την πάροδο τουλάχιστον 15 ημερών μετά τη δεύτερη δόση, εφόσον οι δύο δόσεις απέχουν μεταξύ τους κατά τέσσερις εβδομάδες.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr