Πτώση 9% το Μάρτιο στα 86,7 δισ. δολάρια τα συναλλαγματικά αποθέματα, και πτώση 4,3% στα 38,9 δισ. δολάρια για τα αποθέματα χρυσού

Σε νέο χαμηλό υποχώρησαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, καθώς η οικονομική κατάσταση της χώρας συνεχίζει να επιδεινώνεται παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, για το Μάρτιο, τα αποθέματα μειώθηκαν 9% φτάνοντας στα 86,7 δισ. δολάρια, ενώ τα αποθέματα χρυσού περιορίστηκαν κατά 4,3% σε μηνιαία βάση στα 38,9 δισ. δολάρια.

Οι βραχυπρόθεσμες προκαθορισμένες καθαρές παροχές της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των δανείων σε ξένο νόμισμα, των χρεογράφων και των υποχρεώσεων καταθέσεων σε συνάλλαγμα, μειώθηκαν κατά 12,5% στα 26,8 δισ, δολάρια. Από αυτά, σχεδόν 21,4 δισ. δολάρια ήταν σε βασικές αποπληρωμές και 5,4 δισ. δολάρια σε τόκους.

Επιπλέον, οι εκκρεμείς υποχρεώσεις συναλλάγματος και χρυσού που απορρέουν από τις χρηματοοικονομικές παράγωγες δραστηριότητες της κεντρικής τράπεζας με τράπεζες και κατοίκους ανήλθαν σε 59,8 δισ. δολάρια.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν εδώ και μήνες ότι η δραστική μείωση των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας με φόντο την κατάρρευση της τουρκικής λίρας αποδυναμώνει την ικανότητα της Τουρκίας να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει οικονομικά, ειδικά όσο εμμένουν οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας.

Το ίδιο ισχυρίζεται και η αντιπολίτευση, η οποία προσπάθησε να εκθέσει τον σουλτάνο οργανώνοντας και διαφημιστική καμπάνια που είχε στόχο να προβάλει τα 128 δισ. δολάρια που υπολογίζεται ότι έκαναν… φτερά μέσα σε λίγους μήνες από τα ταμεία της κεντρικής τράπεζας σε μια μάταιη προσπάθεια να υποστηριχθεί η λίρα.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, υποστηρίζει πως η αντιπολίτευση «ψεύδεται» και πως η τουρκική οικονομία έχει γερές βάσεις και θα ανακάμψει. Στο μεταξύ, ωστόσο, τα αποθεματικά συνεχίζουν να εξαντλούνται και η οικονομία να τρικλίζει.

Πηγή:ΟΤ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr