Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Καταγγέλλει το Ισράηλ για «απαρτχάιντ» κατά Παλαιστίνιων

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Καταγγέλλει το Ισράηλ για «απαρτχάιντ» κατά Παλαιστίνιων

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) χαρακτήρισε «απαρτχάιντ» την πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Άραβες που ζουν στο έδαφός του και τους Παλαιστίνιους στις κατεχόμενες περιοχές.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί το Ισραήλ ότι ακολουθεί πολιτικές απαρτχάιντ και διώξεις εναντίον Παλαιστινίων – και κατά της δικής του αραβικής μειονότητας – που ισοδυναμεί με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) με έδρα τη Νέα Υόρκη δημοσίευσε μια έκθεση 213 σελίδων η οποία, όπως είπε, δεν είχε ως στόχο να συγκρίνει το Ισραήλ με τη Νότια Αφρική της εποχής του απαρτχάιντ, αλλά μάλλον να εκτιμήσει «εάν συγκεκριμένες πράξεις και πολιτικές» αποτελούν το απαρτχάιντ όπως ορίζεται στο διεθνές δίκαιο.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ απέρριψε τους ισχυρισμούς ως «παράλογους και ψευδείς» και κατηγόρησε το HRW ότι υιοθετεί «αντι-ισραηλινή ατζέντα», λέγοντας ότι η ομάδα είχε ζητήσει «εδώ και χρόνια να προωθήσει μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ».

Πριν από λίγες εβδομάδες, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει εγκλήματα πολέμου στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας που καταλαμβάνεται από το Ισραήλ, με τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς και ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες όπως η Χαμάς να ονομάζονται πιθανοί δράστες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στην έκθεσή της, η HRW επεσήμανε τους ισραηλινούς περιορισμούς στο παλαιστινιακό κίνημα και την κατάσχεση γης που ανήκει στην Παλαιστίνη για εβραϊκό οικισμό σε περιοχές που καταλήφθηκαν στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή του 1967 ως παραδείγματα πολιτικών που ανέφερε ότι ήταν εγκλήματα απαρτχάιντ και διώξεις.

«Σε ολόκληρο το Ισραήλ και τα (παλαιστινιακά εδάφη), οι ισραηλινές αρχές έχουν επιδιώξει να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στους Παλαιστινίους ασκώντας τον έλεγχο της γης και των δημογραφικών στοιχείων προς όφελος των Εβραίων Ισραηλινών», αναφέρει η έκθεση.

«Βάσει αυτού, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν διαπράξει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του απαρτχάιντ και των διωγμών», όπως ορίζονται στη Σύμβαση του 1973 για το Απαρτχάιντ και το Καταστατικό της Ρώμης του 1998.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αντιτίθενται έντονα στις κατηγορίες του απαρτχάιντ.

«Ο σκοπός αυτής της ψευδούς έκθεσης δεν σχετίζεται με κανένα τρόπο με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά με μια συνεχιζόμενη προσπάθεια της HRW να υπονομεύσει το δικαίωμα του κράτους του Ισραήλ να υπάρχει ως το έθνος κράτος του εβραϊκού λαού», δήλωσε ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Μάικλ Μπίτον.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανέφερε ότι το πρόγραμμα του Ισραήλ της HRW «καθοδηγείται από έναν γνωστό υποστηρικτή (BDS), χωρίς καμία σχέση με γεγονότα ή πραγματικότητα στην περιοχή», αναφερόμενος στο κίνημα υπέρ-Παλαιστινιακού μποϊκοτάζ, εκποίησης και κυρώσεων.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024