Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη προέκυψε κατόπιν προτάσεως δημάρχου Καλλιθέας και αποδοχής ΚΕΔΕ, για συγκεκριμένο λόγο και προφανή σκοπό

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος κατέθεσε πρόταση στην ΚΕΔΕ, η οποία έγινε δεκτή, για την δημιουργία δικτύου πόλεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, που φιλοξενούν ποντιακές κοινότητες με σκοπό τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας από τους Τούρκους κατά του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στην τοποθέτησή του, στην εκτελεστική επιτροπή της ΚΕΔΕ, ο Δήμαρχος Καλλιθέας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν δημιουργεί νέα δεδομένα και για την υπόθεση της αναγνώρισης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

» Η υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους παίρνει τώρα μια νέα δυναμική και εκτιμώ ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα. Θα ήταν πραγματικά κρίμα ένας ολόκληρος κόσμος να αναγνωρίζει την γενοκτονία των Αρμενίων και να κάνει τα στραβά μάτια για μια γενοκτονία που έγινε δίπλα σε αυτήν των Αρμενίων, σχεδόν στον ίδιο χρόνο και σίγουρα εντασσόμενη στο ίδιο σχέδιο.

» Ως δήμαρχος μιας πόλης που έχει την τιμή και την βαριά ευθύνη να φιλοξενεί μια μεγάλη Ποντιακή2 κοινότητα που κουβαλάει προσωπικές μνήμες με τα τραύματα της γενοκτονίας και του εκπατρισμού αλλά και μια πόλης που έχει2 πρωτοστατήσει στην υπόθεση της αναγνώρισης της ποντιακής γενοκτονίας, μιας πόλης που διαθέτει Παμποντιακό Ηρώο, θέτω ενώπιον σας την πρόταση για την δημιουργία δικτύου πόλεων σε Ελλάδα και εξωτερικό που φιλοξενούν ποντιακές κοινότητες υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.

» Υπάρχουν δεκάδες πόλεις που φιλοξενούν ποντιακές κοινότητες και η οργάνωση και κινητοποίηση τους θα αποδειχτούν κρίσιμες για την προώθηση της αναγνώρισης.
Στόχος αυτού του δικτύου θα είναι η προώθηση της μνήμης της γενοκτονίας και της διεθνούς αναγνώρισής της, με σειρά πρωτοβουλιών που θα απευθύνονται στις κοινωνίες των πολιτών, σε κράτη αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς» κατέληξε στη τοποθέτηση του ο δήμαρχος Καλλιθέας και β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Με το καλό να γίνει πράξη ο νέος αυτός θεσμός, ειδικά τώρα που οι συνθήκες φαίνεται πως ευνοούν τάσεις σαν αυτή. Φυσικά, το δίκτυο πρέπει να υποστηριχθεί θεσμικά αλλά και να είναι έτσι δομημένο ώστε να ενισχύει την συμμετοχή και αλληλεπίδραση των μελών του. Η οντότητα αυτή να μην είναι μια απλή σφραγίδα, αλλά να αποτελέσει μια συλλογικότητα με πλάνο ενεργειών.

Διότι, τόσα και τόσα δίκτυα πόλεων έχουν δημιουργηθεί αλλά είναι ζήτημα, ποια υπηρετούν τους σκοπούς ιδρύσεως τους.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr