Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσερνόμπιλ: Η Ουκρανία θέλει να το μετατρέψει σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για να προσελκύσει τουρίστες

Τσερνόμπιλ: Η Ουκρανία θέλει να το μετατρέψει σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για να προσελκύσει τουρίστες

Στην επέτειο των 35 ετών από το καταστροφικό ατύχημα, η Ουκρανία έχει κινήσει διαδικασίες για υποβολή της σχετικής αίτησης στην UNESCO

Όταν ακούτε τη φράση «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO» το πιθανότερο είναι ότι δεν σκέφτεστε τον τόπο μιας πυρηνικής καταστροφής. Όμως αυτόν τον χαρακτηρισμό διεκδικεί η Ουκρανία για το Τσερνόμπιλ. Ελπίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να προσελκύσει πόρους και περισσότερους τουρίστες, η κυβέρνηση της χώρας έχει κινήσει μια διαδικασία που εντέλει θα της επιτρέψει να υποβάλλει αίτηση στο πολιτισμικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό σώμα του ΟΗΕ, για την προστασία της περιοχής.

Στις 26 Απριλίου, η πρώην σοβιετική δημοκρατία τιμά της 35η επέτειο από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986, όταν ένας αντιδραστήρας του εργοστασίου, που απείχε περίπου 108 χλμ. από το Κίεβο, την πρωτεύουσα του σημερινού κράτους, εξερράγη κατά τη διάρκεια ελέγχου ασφαλείας. Σύννεφα ραδιενέργειας εξαπλώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ενώ δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί εκτοπίστηκαν.

Τριάντα ένας εργαζόμενοι του εργοστασίου και πυροσβέστες σκοτώθηκαν αμέσως μετά την καταστροφή, κυρίως από οξύ σύνδρομο ακτινοβολίας. Χιλιάδες ακόμη υπέκυψαν αργότερα σε ασθένειες που συνδέονται με τη ραδιενέργεια, όπως ο καρκίνος, παρά το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα το ακριβές σύνολο των νεκρών και των ανθρώπων που ανέπτυξαν προβλήματα υγείας εξαιτίας του συμβάντος παραμένει άγνωστο.

«Πιστεύουμε ότι η προσθήκη του Τσερνόμπιλ στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO είναι ένα πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα προκειμένου αυτό το απίστευτο μέρος να μετατραπεί σε έναν μοναδικό προορισμό ικανό να προκαλέσει το ενδιαφέρον ολόκληρης της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ολεκσάντρ Τκατσένκο, υπουργός πολιτισμού της Ουκρανίας.

«Η σημασία της ζώνης του Τσερνόμπιλ ξεπερνά κατά πολύ τα ουκρανικά σύνορα. Δεν είναι μόνο ζήτημα μνήμης, αλλά και ιστορίας και ανθρώπινων δικαιωμάτων», τόνισε.

Πριν υποβάλουν την αίτησή του προς τον ΟΗΕ, οι τοποθεσίες που διεκδικούν την προστασία της UNESCO θα πρέπει να έχουν συμπεριληφθεί στην εθνική λίστα πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, σύμφωνα με τον υπουργό.

Ο Τκατσένκο σημείωσε ότι το υπουργείο του αποφάσισε πρόσφατα να συμπεριλάβει σε αυτή τη λίστα ένα τεράστιο ραντάρ του στρατού που είχε χτιστεί κοντά στην πόλη του Τσερνόμπιλ στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Επιπλέον, γίνονται συζητήσεις για τη διεύρυνση της αίτησης προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτή ολόκληρη η Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ, μεγέθους 30 χλμ.

Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής γύρω από το εγκαταλελειμμένο πυρηνικό εργοστάσιο είναι καλυμμένο από άδεια κτίρια, χαμηλή βλάστηση και ερείπια. Όλα τα κτίρια της Πριπιάτ, μιας πόλης-φάντασμα που κάποτε στέγαζε τους 50.000 ανθρώπους που εργάζονταν κατά βάση στο εργοστάσιο, χρήζουν αποκατάστασης.

Ο Τκατσένκο τόνισε ότι ελπίζει πως το Τσερνόμπιλ, το οποίο αποτελούσε ήδη έναν δημοφιλή προορισμό για περιπετειώδεις τουρίστες πριν την πανδημία του κοροναϊού, θα ανακάμψει και θα αρχίσει να προσελκύει ξανά επισκέπτες. Το 2019, η σειρά της ΗΒΟ, Chernobyl, οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση των επισκεπτών και της κοντινής πόλης Πριπιάτ, με 120.000 τουρίστες να επιλέγουν να εξερευνήσουν τον προορισμό.

Με πληροφορίες από Guardian

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024