Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ-Αναγνωστοπούλου: «Φύκια για μεταξωτές κορδέλες» οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

ΣΥΡΙΖΑ-Αναγνωστοπούλου: «Φύκια για μεταξωτές κορδέλες» οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου επέλεξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, για να ανακοινώσει πρόγραμμα επιδότησης αγοράς βιβλίου. «Δυστυχώς, όμως, πρόκειται για "φύκια" που το ΥΠΠΟΑ προσπαθεί να παρουσιάσει σαν "μεταξωτές κορδέλες"», αναφέρεται σε δήλωση της τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου

Την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου επέλεξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, για να ανακοινώσει πρόγραμμα επιδότησης αγοράς βιβλίου, ύψους 1,2 εκ. ευρώ μέσω Voucher, για 60.000 δικαιούχους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ. «Δυστυχώς, όμως, πρόκειται για «φύκια» που το ΥΠΠΟΑ προσπαθεί να παρουσιάσει σαν «μεταξωτές κορδέλες»», αναφέρεται σε δήλωση της τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου

Η κυρία Αναγνωστοπούλου υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «ήταν αυτή που εξασφάλισε το 2019 πόρους 3 εκατ. ευρώ για βιβλία, αλλά και 3 εκατ. για εισιτήρια θεάτρου, για την επανενεργοποίηση των προγραμμάτων της πρώην Εργατικής Εστίας. Δυστυχώς», δήλωσε, «μετά τις εκλογές, το πρόγραμμα για τα βιβλία καθυστέρησε για σχεδόν ένα χρόνο και έφτασε να υλοποιηθεί μόλις τον Μάιο του 2020»ενώ φέτος, σημείωσε, «όπως αποδεικνύεται, το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί έχει μικρότερο από τον μισό προϋπολογισμό».

«Από την αρχή της πανδημικής κρίσης», υποστήριξε η κυρία Αναγνωστοπούλου, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο πρόγραμμά του «Μένουμε όρθιοι» έχει προτείνει 100 εκατ. ευρώ για κοινωνικά προγράμματα πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς βιβλίων, που αντιστοιχούν σε 30 ευρώ για 3 εκατ. πολίτες».

Παράλληλα, όπως είπε, για την στήριξη του βιβλίου «έχουμε προτείνει ένα ευρύ πρόγραμμα αγοράς βιβλίων από τις δημόσιες και τις δημοτικές βιβλιοθήκες μέσω φυσικών βιβλιοπωλείων, ώστε να ενισχυθούν και η εκδοτική παραγωγή και τα βιβλιοπωλεία, καθώς και την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών που προσφέρουν οι βιβλιοθήκες και εφαρμογή του δανεισμού μέσω διαδικτύου, με συνολική εκτιμώμενη δαπάνη 5 εκατ.».

Όσον αφορά την παροχή ρευστότητας που τόσο ανάγκη έχει και ο χώρος του πολιτισμού, «η πρότασή μας», ανέφερε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι η δημιουργία Ταμείου για τον Πολιτιστικό και Δημιουργικό Τομέα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα προσφέρει μικροπιστώσεις, προγράμματα εγγυοδοσίας και συμβουλευτική υποστήριξη για την αξιοποίηση διάφορων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που σήμερα υποαξιοποιούνται (όπως το Creative Europe), αποτελώντας ουσιαστική ενίσχυση και για τον χώρο του βιβλίου».

Επιπλέον, από τον Δεκέμβριο του 2020, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη στήριξης του σύγχρονου πολιτισμού έχει καταθέσει, ανάμεσα σε άλλες, τροπολογίες για την ένταξη στον κατώτατο συντελεστή ΦΠΑ 6% της παραγωγής και του χαρτιού του βιβλίου, όπως και των ψηφιακών και των ακουστικών – ηχητικών βιβλίων (ebooks, audiobooks), αλλά και για τη ρύθμιση του δικαιώματος δημόσιου δανεισμού από βιβλιοθήκες. Δυστυχώς», όμως, υποστήριξε, «οι τροπολογίες, οι οποίες έχουν κατατεθεί 2 φορές από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απορρίφθηκαν μετ’ επαίνων από την κ. Μενδώνη».

Καμία πρόταση από το ευρύ πλέγμα «επεξεργασμένων, κοστολογημένων, ρεαλιστικών και εν τέλει απολύτως αναγκαίων προτάσεων που έχουμε καταθέσει» για τη στήριξη του βιβλίου και των ανθρώπων του, «δεν έγιναν ποτέ δεκτές από την κυβέρνηση», τόνισε η κυρία Αναγνωστοπούλου και προσέθεσε: «Είναι η ίδια κυβέρνηση που δεν έχει καν τη λέξη «βιβλίο» στο σχέδιό της για το Ταμείο Ανάκαμψης αναφορικά με τον πολιτισμό, ενώ η λέξη «έκδοση» αναφέρεται μόνο σε σχέση με την έκδοση αδειών. Και όμως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού θέλει να μας πείσει ότι όλα αυτά μπορούν να υπερκεραστούν με τις σημερινές ανακοινώσεις που κάνουν «δώρο» στο βιβλίο για την Παγκόσμια Ημέρα του, τη μείωση περισσότερο από 50% του κονδυλίου για το πρόγραμμα Voucher! Ας τους κρίνουν οι άνθρωποι του βιβλίου και οι πολίτες».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο εις βάρος του του πολιτισμού και του βιβλίου», παρότι η πρόσβαση των πολιτών στο αγαθό του βιβλίου εξασφαλίζει την δημοκρατική συμμετοχή τους στον σολιτισμό εν γένει.

Και κατέληξε: «Είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη για ύπαρξη άμεσων μέτρων ουσιαστικής στήριξης, αλλά και ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για το βιβλίο και τους ανθρώπους του, συγγραφείς, εικονογράφους, μεταφραστές, επιμελητές, εκδότες, τυπογράφους, βιβλιοδέτες, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμους, στους οποίους βρίσκεται η σκέψη μας σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, μέσα στη δύσκολη συγκυρία που ζούμε».​

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024