Όσοι έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca για την πρόληψη της Covid-19 θα πρέπει να λάβουν και τη δεύτερη, συνέστησε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Η δεύτερη δόση θα πρέπει να χορηγείται 4 με 12 εβδομάδες μετά την πρώτη, όπως προβλέπει το φύλλο οδηγιών, παρά την μικρή πιθανότητα εκδήλωσης μιας σπάνιας διαταραχής που συνδυάζει τις θρομβώσεις με χαμηλές τιμές αιμοπεταλίων.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, ο οποίος εξέτασε δεδομένα που απέστειλαν οι χώρες-μέλη της ΕΕ, μαζί με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), η επικίνδυνη διαταραχή εκδηλώνεται σε έναν λήπτη του εμβολίου ανά 100.000.

Τα οφέλη του εμβολιασμού υπερσταθμίζουν τον κίνδυνο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, διαβεβαιώνει ο ΕΜΑ, επισημαίνοντας όμως ότι το όφελος είναι μεγαλύτερο για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρή μορφή Covid-19.

Η ανάλυση του ΕΜΑ επιβεβαιώνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της νοσηλείας, της ανάγκης διασωλήνωσης και θανάτου λόγω Covid-19, διαβεβαιώνει ο οργανισμός.

Η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση του ΕΜΑ «εξέτασε συστάσεις για τη χορήγηση του εμβολίου έπειτα από μεσοδιάστημα μεγαλύτερο των 4-12 εβδομάδων, καθώς και για τη μη χορήγηση της δεύτερης δόσης, ή τη χορήγηση εμβολίου mRNA ως δεύτερη δόση» αναφέρει ο οργανισμός με έδρα το Άμστερνταμ.

Ωστόσο τα δεδομένα «δεν ήταν επαρκή» για να διευκρινιστεί αν ο κίνδυνος θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι διαφορετικός από ό,τι στην πρώτη.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αλλαγή των συστάσεων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr