Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στρατολογούν μικρά παιδιά στην Αλγερία

Στρατολογούν μικρά παιδιά στην Αλγερία

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το θέμα της στρατολόγησης παιδιών από το πολισάριο και την Αλγερία

Ομάδα ευρωβουλευτών απηύθυνε ερώτηση -με αίτημα γραπτής απάντησης- προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Πολιτικής ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, σχετικά με ένα φαινόμενο που έχουν επανειλημμένα καταγγείλει διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ : τη στρατολόγηση παιδιών από το πολισάριο, υπό την επίβλεψη του αλγερινού στρατού.

Το μέτωπο πολισάριο, αυτονομιστικό κίνημα που υποστηρίζεται από την Αλγερία, επιδίδεται συστηματικά εδώ και χρόνια στην απεχθή αυτή πρακτική εκμετάλλευσης εκατοντάδων παιδιών Μαροκινών Σαχράουι. Οι αυτονομιστές απάγουν τα παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία από τις οικογένειές τους, που ζουν έγκλειστες στα στρατόπεδα του Τιντούφ, στην Αλγερία, με σκοπό να τα στρέψουν εναντίον του Μαρόκου και της εδαφικής του ακεραιότητας.

Η σοκαριστική αυτή πρακτική που παραπέμπει σε παιδομάζωμα και ξυπνά εφιαλτικές μνήμες εποχών που πιστεύαμε ότι έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, εξακολουθεί να επιβιώνει στις μέρες μας επί αλγερινού εδάφους. Τα παιδιά υποβάλλονται σε στρατιωτική εκπαίδευση, προσηλυτίζονται και διαπαιδαγωγούνται με μεθόδους όπως η εξάσκηση στη σκοποβολή, αντί να παίζουν, να μορφώνονται και να απολαμβάνουν την παιδική τους ηλικία σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Η στρατολόγησή τους ξεκινά από πολύ νεαρή ηλικία, προκειμένου να μετατραπούν σε πολεμικές μηχανές που εκτελούν ακόμη και γονείς ή φίλους.

Η ερώτηση κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λίγο μετά τη διεξαγωγή της 46ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, κατά τη διάρκεια της οποίας ακτιβιστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τις παραβιάσεις που διαπράττονται σε βάρος των δικαιωμάτων των παιδιών στα στρατόπεδα του Τιντούφ της Αλγερίας, καθώς και τη δια της βίας στρατολόγησή τους στις πολιτοφυλακές του πολισάριο.

Μικρά παιδιά

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, οι αντάρτες του πολισάριο στρατολογούν παιδιά 12-13 ετών και τα υποχρεώνουν να παρελαύνουν ένστολα. Πλήθος μη κυβερνητικών οργανώσεων και διεθνών μέσων ενημέρωσης, αναφέρουν, έχουν καταγγείλει «αυτή την απεχθή πρακτική, η οποία παραβιάζει κατάφωρα τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών», προσθέτοντας ότι σε πολλά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιευθεί άρθρα με φωτογραφίες και βίντεο όπου εμφανίζονται παιδιά να συμμετέχουν ένστολα σε στρατιωτική παρέλαση επί αλγερινού εδάφους. Υλικό που,  υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές, «τεκμηριώνει την εντεινόμενη και ανησυχητική διάσταση του φαινομένου στα στρατόπεδα του Τιντούφ, στην Αλγερία».

Με βάση τα αδιάσειστα αυτά στοιχεία, οι ευρωβουλευτές ρωτούν ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης για να προστατεύσει τα δικαιώματα των παιδιών στους στρατιωτικούς καταυλισμούς και να αποτρέψει τη μελλοντική τους εκμετάλλευση, ενώ, παράλληλα, καλούν τον Ζοζέπ Μπορέλ να απαντήσει και για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ώστε να υποχρεωθεί η Αλγερία να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της ως προς τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών που λαμβάνουν χώρα σε έδαφός της.

Όπως τόνισε ο Ματέο Ντομινίτσι, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις, ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, περίπου 8.000 παιδιά έχουν απαχθεί και μεταφερθεί για στρατιωτική εκπαίδευση σε χώρες όπως η Αλγερία, η Κούβα, η Λιβύη, η Συρία και η Βενεζουέλα, από την έναρξη της διαμάχης για τη Σαχάρα. Ο Ντομινίτσι είχε διαμαρτυρηθεί και για τα βίντεο που δημοσίευσε η προπαγανδιστική μηχανή του πολισάριο και της Αλγερίας, τα οποία γυρίστηκαν στα στρατόπεδα του Τιντούφ, σε αλγερινό έδαφος, μετά τη διακοπή της εκεχειρίας του ΟΗΕ στις 13 Νοεμβρίου 2020, και στα οποία εμφανίζονται στρατολογημένα και εκπαιδευμένα για πόλεμο παιδιά και.

Αυτή η  δια της βίας στρατολόγηση παιδιών εξακολουθεί να χαίρει μίας ακατανόητης ατιμωρησίας, παρότι συνιστά κατάφωρη παραβίαση των διεθνών συνθηκών για την προστασία και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών. Πρόκειται για διεθνές έγκλημα, που επισείει ποινικές διώξεις και απαιτεί επιτήρηση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, σε διεθνές επίπεδο.

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) :

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2021-001520_EN.html

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024