Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία του εμβολιασμού

Κοροναϊός : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία του εμβολιασμού

Συνεχίζεται η διαδικασία του εμβολιασμού κατά του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, με την είσοδο νέων ηλικιακών ομάδων στις πλατφόρμες των ραντεβού. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία

Συνεχίζεται η διαδικασία του εμβολιασμού κατά του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, με την είσοδο νέων ηλικιακών ομάδων στις πλατφόρμες των ραντεβού.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους άνω των 30 ετών πολίτες, από τη Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου. Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, διευκρίνισε ότι με τη δυνατότητα που υπάρχει λόγω αποθεμάτων στο εμβόλιο της AstraZeneca, δίνεται η δυνατότητα σε ηλικίες 30-39 ετών να εμβολιαστούν και η πλατφόρμα ανοίγει από τη Μ. Τρίτη 27 Απριλίου.

Το ημερολόγιο των εμβολιασμών – Πότε ανοίγουν οι πλατφόρμες

Την Τετάρτη, 21 Απριλίου, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 55 – 59.

Το Σάββατο 24 Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 50-54.

Τη Μεγάλη Τρίτη, 27/4 οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 30-39 θα μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό, με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για τις ηλικιακές ομάδες 40-44 και 45-49 ετών.

Να σημειωθεί ότι οι εμβολιασμοί το Μάιο θα ανοίξουν στις 4 του μήνα και η δυναμικότητα του συστήματος αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 εκατ.

Μάλιστα, το ωράριο των εμβολιαστικών κέντρων επεκτείνεται έως τις 10 το βράδυ και, ανάλογα με τις παραδόσεις των εμβολίων, θα ξεκινήσει και η επταήμερη λειτουργία τους. Παράλληλα, το Μάιο θα υπάρχουν 1.471 εμβολιαστικά κέντρα και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί καθώς θα προστεθούν δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα.

Πόσα εμβόλια παραλαμβάνουμε

Άμεση συνάρτηση με την ταχύτητα του εμβολιαστικού μας προγράμματος έχει ο αριθμός των εμβολίων που παραλαμβάνουμε από κάθε εταιρεία, κάτι που – υπενθυμίζεται – καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συμφωνία με τα κράτη μέλη.

Ειδικότερα, από την εταιρεία Pfizer, θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.

Από την εταιρεία Moderna, θα παραλάβουμε 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.

Από την εταιρεία Johnson & Johnson, έχουμε παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένουμε 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε από αυτήν έναν αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται να χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών και κάτω των 30.

Βήμα-βήμα οι τρόποι προγραμματισμού των ραντεβού

Πώς μπορεί ένας πολίτης να κλείσει ραντεβού για να κάνει το εμβόλιο;

Τέσσερις είναι οι τρόποι, με τους οποίους μπορεί να προγραμματιστεί ένα ραντεβού:

  1. Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού.
  2. Απευθείας από τους πολίτες με την είσοδό τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.
  3. Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου, καθώς και τον ΑΔΤ, ή να φέρει φωτοτυπία τους.
  4. Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο φαρμακείο.

Λίστες προτεραιότητας

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

  • Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα και τη web/mobile εφαρμογή.
  • Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Μέσω της πλατφόρμας

Εφόσον οι πολίτες έχουν ελέγξει τη δυνατότητα και προτεραιότητα εμβολιασμού την τρέχουσα περίοδο, ακολουθούν το σύνδεσμο (emvolio.gov.gr/app) στον οποίο τους παραπέμπει η πλατφόρμα, για να προγραμματίσουν το ραντεβού. Συνδέονται στην πλατφόρμα, κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET. Αφού συνδεθούν επιτυχώς, οι πολίτες επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά. Οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν σε προσθήκες/διορθώσεις.

Πώς θα προγραμματίσετε το ραντεβού – Όλη η διαδικασία

Επιλέγετε το εμβολιαστικό κέντρο και την ημερομηνία που σας εξυπηρετεί για την πρώτη δόση του εμβολίου. Τότε, στην οθόνη, εμφανίζεται ένας πίνακας με τις κοντινές ημερομηνίες και οι ζώνες ώρας, μαζί με τη διαθεσιμότητα που υπάρχει – πράσινο για πολλά διαθέσιμα ραντεβού, κίτρινο για αρκετά, πορτοκαλί για λίγα και γκρι για μη διαθέσιμα ραντεβού.

Αφού επιλέξετε ποια ζώνη ώρας σας εξυπηρετεί, επαναλαμβάνετε τη διαδικασία και για το δεύτερο ραντεβού: Πρώτα εμβολιαστικό κέντρο, μετά ημερομηνία και τέλος ζώνη ώρας. Ασφαλώς, στο δεύτερο ραντεβού το σύστημα δεν σας επιτρέπει να επιλέξετε ημερομηνίες, πέρα από την ενδεδειγμένη απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων.

Όταν επιλέξετε τα στοιχεία και των δύο ραντεβού, στην οθόνη εμφανίζονται όλα τα στοιχεία και των δύο ραντεβού για τελικό έλεγχο και επιβεβαίωση. Τα επιβεβαιώνετε οριστικά και εμφανίζεται η σελίδα επιτυχούς ολοκλήρωσης, με τα στοιχεία των ραντεβού, τον κωδικό εμβολιασμού και ένα QR code.

Αυτή τη σελίδα, την εκτυπώνετε ή σημειώνετε τον κωδικό εμβολιασμού. Με αυτό τον κωδικό και την ταυτότητά σας, πηγαίνετε στο ραντεβού και εμβολιάζεσθε.

Άυλη συνταγογράφηση μέσω SMS

Αν είναι κάποιος εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβει μέσα στις επόμενες ώρες δύο SMS, που θα περιέχουν τα εξής στοιχεία: κωδικό εμβολιασμού, ημέρα, ώρα και τόπο για το ραντεβού. Αυτά είναι τα στοιχεία της προ-κράτησης με βάση τα στοιχεία που είναι δηλωμένα στην άυλη συνταγογράφηση.

Σε αυτά τα μηνύματα αναγράφεται ένας κωδικός, τον οποίο στέλνει μέσα σε 72 ώρες στο 13034, εφόσον το ραντεβού είναι επιθυμητό για εκείνον.

Τι γίνεται αν δεν επιβεβαιώσει την προ-κράτηση μέσα στις 72 ώρες ή αν τα στοιχεία που προτείνονται δεν τον εξυπηρετούν; Ακολουθεί τη διαδικασία που θα έκανε αν δεν ήταν εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, δηλαδή είτε με φυσική παρουσία, είτε ηλεκτρονικά.

Οι πολίτες ενημερώνονται μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS) από το 13034 για την προ-κράτηση ραντεβού, έχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν το ραντεβού μέσω SMS, εντός 72 ωρών – διαφορετικά η θέση απελευθερώνεται – και τέλος λαμβάνουν άμεσα απάντηση από το EMVOLIO σχετικά με την επιτυχή επιβεβαίωση.

Πώς αλλάζουμε ραντεβού

Το ραντεβού, το αλλάζουμε όπως το κλείσαμε – φαρμακείο ή ΚΕΠ και emvolio.gov.gr. Όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μπορεί να γίνει αλλαγή ραντεβού, αλλά μία φορά και τρεις ημέρες πριν από το ορισμένο ραντεβού.

Φαρμακεία και ΚΕΠ

Μεταβαίνοντας σε ένα φαρμακείο, μπορεί κανείς να κλείσει το ραντεβού για το εμβόλιο. Το ίδιο ισχύει και με τα ΚΕΠ. Οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους τον ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα. Έπειτα, με τον κωδικό που λαμβάνουν, πηγαίνουν με αυτόν τον κωδικό και την ταυτότητά τους στο εμβολιαστικό κέντρο.

Αίτηση εξέτασης στοιχείων σε περίπτωση μη εύρεσης ΑΜΚΑ

Σε περίπτωση που οι πολίτες ανήκουν στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο και δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ο αριθμός ΑΜΚΑ τους δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το σύστημα, τότε μεταβαίνουν στη σελίδα «Αίτηση εξέτασης στοιχείων» (emvolio.gov.gr/aitisi). Κατόπιν συμπλήρωσης όλων των απαραίτητων πεδίων και επιλογής της υποβολής, αποστέλλεται αίτημα για εξέταση από αρμόδια επιτροπή.

Κατόπιν εξέτασης του αιτήματος, και βάσει της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής, θα δοθεί δυνατότητα στους συγκεκριμένους πολίτες να συνδεθούν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα

Αναφορικά με τις ηλικιακές ομάδες, στις οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, τα ποσοστά εμβολιασμού κυμαίνονται ανά ηλικία και, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, έχουν ως εξής:

85+: 61% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 65,7% με βάση τα ραντεβού.

80-84: 61% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 66% με βάση τα ραντεβού.

75-79: 68% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 77% με βάση τα ραντεβού.

70-74: 50% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 70,57% με βάση τα ραντεβού.

65-69: 27% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 68,5% με βάση τα ραντεβού.

60-64: 51% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 60% με βάση τα ραντεβού.

Μέχρι τις 21 Απριλίου, οι πολίτες που έχουν λάβει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι του κοροναϊού είναι 1.876.019, ενώ και τις δύο δόσεις έχουν λάβει 776.429 πολίτες σε όλη τη χώρα. Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 2.652.448 εμβολιασμοί και την Τετάρτη 21 Απριλίου αναμένεται να ξεπεραστούν οι 51.450 εμβολιασμοί.

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024