Κοροναϊός : Βρετανικό πείραμα εσκεμμένης επαναμόλυνσης ζητά εθελοντές
Στόχος της μελέτης είναι να διερευνήσει ποιες ανοσιακές αντιδράσεις απαιτούνται για να προληφθεί η επαναλοίμωξη
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προσφέρουν αμοιβή μερικών χιλιάδων ευρώ σε εθελοντές που έχουν αναρρώσει από Covid-19 και δέχονται να επανεκτεθούν στον ιό για χάρη της επιστήμης.
Στόχος της μελέτης είναι να διερευνήσει ποιες ανοσιακές αντιδράσεις απαιτούνται για να προληφθεί η επαναμόλυνση, εξηγεί το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.
«Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε, με αυτόν τον προσεκτικό και ελεγχόμενο τρόπο, ποιες ακριβώς ανοσιακές αποκρίσεις απαιτούνται για προστασία [έναντι της επαναλοίμωξης] θα μπορούμε να εξετάζουμε τους ανθρώπους με φυσική ανοσία και να προσδιορίζουμε το κατά πόσο είναι προστατευμένοι» αναφέρει σε συνοδευτικό βίντεο η δρ Χέλεν ΜακΣέιν, κύρια ερευνήτρια της δοκιμής.
Το νέο πείραμα έρχεται να προστεθεί σε μελέτες έκθεσης υγιών εθελοντών στον ιό που ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος στη Βρετανία.
Ελάχιστη δόση
Για τη νέα προσπάθεια ζητούνται άτομα 18 έως 30 ετών, ηλικιακή ομάδα που αντιμετωπίζει χαμηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου. Όλοι θα πρέπει να έχουν αναρρώσει από Covid-19 τουλάχιστον ένα τρίμηνο νωρίτερα και να φέρουν αντισώματα κατά του SARS-CoV-2.
Στην πρώτη φάση της δοκιμής, η οποία προγραμματίζεται να αρχίσει τον Απρίλιο, θα προσδιοριστεί η ελάχιστη δόση ιού που μπορεί να μολύνει το 50% των εθελοντών και να αναπαραχθεί αλλά χωρίς να προκαλεί σοβαρά συμπτώματα.
Στη δεύτερη φάση, η οποία αναμένεται το καλοκαίρι, όλοι οι εθελοντές θα εκτεθούν στην στάνταρτ δόση του ιού που προσδιορίστηκε στην πρώτη φάση.
Μετά την έκθεσή τους στον ιό, οι εθελοντές θα τίθενται σε καραντίνα για 17 ημέρες και θα υποβάλλονται σε μπαράζ εξετάσεων όπως αξονικές τομογραφίες των πνευμόνων και μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.
Όσοι εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα θα υποβληθούν σε θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα της Regeneron, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι περιορίζουν τον κίνδυνο σοσηλείας.
Σύμφωνα με τον Guardian, κάθε εθελοντής θα αποζημιωθεί με το ποσό των 5.000 λιρών, περίπου 5.800 ευρώ.
- Λάσπη στον ανεμιστήρα από Π.Μαρινάκη κατά Τσίπρα – Καμία απάντηση στο «κατηγορώ» του προέδρου της ΕΛΑΣ κατά κυβέρνησης
- Άννα Μαρία Ηλιάδου: Το εντυπωσιακό μοντέλο του GNTM 2 στη Μύκονο
- Παραιτήθηκε από γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Καλαματιανός – «Συνεχίζουμε με υπευθυνότητα»
- Εύβοια: Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στην παραλία Μουρτερή
- Ένοχοι οι δύο αστυνομικοί για τον βιασμό 19χρονης στο ΑΤ Ομονοίας
- Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τους κινδύνους για την υγεία των επιζώντων των δύο σεισμών στη Βενεζουέλα
- Ο Μόουζες Ράιτ υπογράφει στην Μπαρτσελόνα και πληρώνει τη ρήτρα του για να πάει στη Μιλάνο
- Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό, καθυστερήσεις στο λιμάνι του Πειραιά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442