Ο αριθμός των ανηλίκων μεταναστών, που επιχειρούν να φθάσουν στις ΗΠΑ, εννεαπλασιάστηκε στο Μεξικό και αυξήθηκε από τους 380 στους 3.500 από τις αρχές του έτους, προειδοποίησε σήμερα η UNICEF, σύμφωνα με την οποία τα κέντρα υποδοχής έχουν υπερχειλίσει

Ο αριθμός των ανηλίκων μεταναστών, που επιχειρούν να φθάσουν στις ΗΠΑ, εννεαπλασιάστηκε στο Μεξικό και αυξήθηκε από τους 380 στους 3.500 από τις αρχές του έτους, προειδοποίησε σήμερα η UNICEF, σύμφωνα με την οποία τα κέντρα υποδοχής έχουν υπερχειλίσει.

«Μου ράγισε την καρδιά να βλέπω τον πόνο τόσων μικρών παιδιών, μεταξύ αυτών μωρών, στα μεξικανικά σύνορα με τις ΗΠΑ», δήλωσε η Τζιν Γκόου, περιφερειακή διευθύντρια του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, με έδρα τον Παναμά.

«Τα περισσότερα καταφύγια που επισκέφθηκα στο Μεξικό έχουν ήδη υπερχειλίσει και δεν μπορούν να υποδεχθούν τον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό των παιδιών, των εφήβων και των οικογενειών, που μεταναστεύουν προς τον βορρά», επεσήμανε μετά το τέλος μιας πενθήμερης επίσκεψης στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Ένας μέσος όρος 275 ανήλικων μεταναστών, εν αναμονή να περάσουν στις ΗΠΑ ή αφότου έχουν σταλεί πίσω, καταγράφεται καθημερινά από τις μεξικανικές αρχές, επισημαίνει η UNICEF.

Οι περισσότεροι προέρχονται από την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και το Μεξικό και αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 30% του μεταναστευτικού πληθυσμού, δηλαδή το υψηλότερο ποσοστό που έχει ποτέ καταγραφεί.

Η UNICEF προειδοποιεί, επίσης, ότι οι διακινητές ανθρώπων «εκμεταλλεύονται αναίσχυντα» την απόγνωση των οικογενειών, οι οποίες προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία των συμμοριών, τη φτώχεια, την ενδοοικογενειακή βία, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την ανεργία λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με την UNICEF, οι μαρτυρίες που έχουν ληφθεί από οικογένειες μεταναστών στις παραμεθόριες πόλεις Σιουδάδ Χουάρες και Τιχουάνα κάνουν λόγο για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους: Εκβιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, απαγωγή και σωματεμπορία.

«Οι οικογένειες της Κεντρικής Αμερικής δεν μεταναστεύουν, τρέπονται σε φυγή» από τη χώρα καταγωγής τους. «Δεν υπάρχει τίποτα που να τις παρακινεί να επιστρέψουν, επομένως, γιατί να επιστρέψουν εκεί», τονίζει η Γκόου.

Για τη διευθέτηση της κατάστασης, η UNICEF ζητάει την αύξηση των εγκαταστάσεων υποδοχής στο Μεξικό και απευθύνει έκκληση για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στις φτωχότερες κοινότητες του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, προκειμένου να αποτραπεί η παράτυπη μετανάστευση.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr