Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έρχεται ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην Αθήνα - Κι άλλα νεύρα για τον Ερντογάν

Έρχεται ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην Αθήνα – Κι άλλα νεύρα για τον Ερντογάν

Μετά το ελληνικό «χαστούκι» στην τουρκική προκλητικότητα, με τη δημόσια σφοδρή σύγκρουση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα αποτελεί ένα ακόμη «χτύπημα» για την Τουρκία του Ερντογάν

Έρχεται στην Ελλάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Νίκο Δένδια να δηλώνει πως στόχος της κυβέρνησης είναι η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ να υπογραφεί σε ελληνικό έδαφος.

Μετά το ελληνικό «χαστούκι» στην τουρκική προκλητικότητα, με τη δημόσια σφοδρή σύγκρουση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα – παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Δένδια με τον πρόεδρο της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του τελευταίου – η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα αποτελεί ένα ακόμη «χτύπημα» για την Τουρκία.

Και αυτό, καθώς ο «σουλτάνος» ακόμη… περιμένει τηλεφώνημα από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη χώρα μας προανήγγειλε ο Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Όπως είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «στόχος είναι οι υπογραφές για τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ να πέσουν επί ελληνικού εδάφους, μέχρι το τέλος καλοκαιριού».

Αποκάλυψε, μάλιστα, πως οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για το ταξίδι Μπλίνκεν έχουν προχωρήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα αμυντική συμφωνία θα είναι πενταετής, όπως ζητούσαν οι Αμερικανοί. Η Ελλάδα, όμως, θα πάρει αυξημένες εγγυήσεις, είτε σε χρήματα, είτε σε πλεονάζοντες εξοπλισμούς.

Όλα αυτά, όπως είναι φυσικό, ενοχλούν ιδιαίτερα τον Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει να εισπράττει την αδιαφορία του Μπάιντεν.

Να μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε πρώτα με την ελληνική πλευρά, με αφορμή των επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, λέγοντας χαρακτηριστικά στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «εάν χρειαστείς κάτι, να με πάρεις τηλέφωνο. Είμαι εδώ για να βοηθήσω».

Η συγκεκριμένη φράση υποδηλώνει το άριστο κλίμα που διαμορφώνεται στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά και την κρίσιμη «επιστροφή» της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εκείνη την τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Μητσοτάκη, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και για το Κυπριακό, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει κάθετα αντίθετος με τη λύση «των δύο κρατών» στην Κύπρο, αναφέροντας μάλιστα πως η Ουάσιγκτον θα εργαστεί στην κατεύθυνση της αποτροπής μιας τέτοιας λύσης.

Επιπλέον, την ώρα που ο Ερντογάν ακόμη περιμένει… στο ακουστικό του, ο Τζο Μπάιντεν προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που αποδέχθηκε την πρόσκληση Μπάιντεν, εξέφρασε την ετοιμότητα της Αθήνας για στενή συνεργασία με την Ουάσιγκτον στα διεθνή φόρα, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν στην ανάγκη συντονισμού σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και τον Αμερικανό πρόεδρο να τονίζει ότι η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024