Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πέντε δικογραφίες σε πλήρη εξέλιξη για το ελληνικό #metoo

Πέντε δικογραφίες σε πλήρη εξέλιξη για το ελληνικό #metoo

Νέα στοιχεία για παραβατική συμπεριφορά και σεξουαλική κακοποίηση τόσο στον χώρο του θέματος καθώς και του αθλητισμού n Ποιες υποθέσεις ερευνούν οι εισαγγελικές Aρχές

H αρχή έγινε από τις καταγγελίες της ολυμπιονίκου Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία με αποφασιστικό τρόπο έσπασε τη σιωπή της καταγγέλλοντας τη σεξουαλική κακοποίησή της. Η δικογραφία εκείνη μπορεί να τέθηκε στο αρχείο, όπως ήταν αναμενόμενο εξάλλου από την αρχή, λόγω παραγραφής της αξιόποινης πράξης, αλλά η βεντάλια για το ελληνικό #MeToo μόλις είχε ανοίξει.

Τους τελευταίους μήνες πέντε διαφορετικές δικογραφίες, με φόντο καταγγελίες για κακοποίηση από τον χώρο του θέματος και του αθλητισμού, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η Δικαιοσύνη μπροστά σε αυτό το τσουνάμι καταγγελιών έδειξε άμεσα αντανακλαστικά και με μία σειρά από παραγγελίες της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι παράλληλων ιστοριών με πρωταγωνιστές πρόσωπα γνωστά και προβεβλημένα.

1η δικογραφία:

Η πρώτη χρονικά δικογραφία που άνοιξε αφορά τη διερεύνηση καταγγελιών με βάση την επιστολή που απηύθυναν προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής, αποκαλύπτοντας μία σειρά γεγονότων για λεκτική, σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική βία που είχαν βιώσει σε νεαρή ηλικία από συγκεκριμένα πρόσωπα. Ο εισαγγελέας Απόστολος Ανδρέου έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης αναζητώντας την τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, με όριο πάντα τις αξιόποινες πράξεις που δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή.

2η δικογραφία: 

Την επόμενη εβδομάδα καλείται πλέον με την ιδιότητα του υπόπτου διάσημος κωμικός ώστε να δώσει εξηγήσεις για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού απαντώντας στο «κατηγορώ» των συναδέλφων του, οι οποίες αποφάσισαν να μιλήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης, ζητώντας την τιμωρία του. Ο ηθοποιός στο πρώτο του «ραντεβού» με τον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο επέλεξε να κάνει χρήση του δικαιώματος που του παρέχει ο νόμος και να μην εμφανιστεί αυτοπροσώπως, αλλά να εκπροσωπηθεί από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του. Την ίδια δικονομική τακτική εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει και στο στάδιο της παροχής εξηγήσεων. Αμέσως μετά ο εισαγγελέας θα αποφασίσει για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης εναντίον του. Και σε περίπτωση που στο επόμενο στάδιο βρεθεί κατηγορούμενος, τότε όταν κληθεί ενώπιον του ανακριτή, εκ του νόμου, θα πρέπει να εμφανιστεί αυτοπροσώπως καθώς μετά την απολογία του θα κριθεί η περαιτέρω ποινική μεταχείρισή του.

3η δικογραφία: 

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται και για έναν ακόμα ηθοποιό. Ο εισαγγελέας αναμένεται το προσεχές χρονικό διάστημα να στείλει κλήση και σε αυτόν για να εξεταστεί ως ύποπτος το κακούργημα του βιασμού.

4η δικογραφία: 

Στην υπόθεση με κατηγορούμενο τον προφυλακισμένο τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, η ανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς η δικαστική λειτουργός συνεχίζει την εξέταση των μαρτύρων εν αναμονή και των απαντήσεων από τις αστυνομικές Αρχές με βάση τα ευρήματα που έχουν κατασχεθεί στο σπίτι του κατηγορουμένου. Ο ηθοποιός – σκηνοθέτης έχει εις βάρος του μία ακόμα δίωξη για βιασμό μετά την υποβολή τρίτης μήνυσης για την οποία σύντομα θα κληθεί να απολογηθεί. Ο ίδιος, πάντως, αρνείται την αξιόποινη πράξη, όπως και το σύνολο των αδικημάτων που τον έχουν οδηγήσει στη φυλακή.

5η δικογραφία:

Η υπόθεση αυτή άνοιξε στο πλαίσιο της έρευνας για τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου. Κατά τη διάρκεια εκείνης της έρευνας, εμφανίστηκε ενώπιον της εισαγγελίας αθλήτρια της ιστιοπλοΐας, η οποία κατήγγειλε για βιασμό τον πρώην προπονητή της, ο οποίος συνελήφθη με ένταλμα των εισαγγελικών Αρχών και έχει ήδη κριθεί προφυλακιστέος με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024