Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα : Αυξήθηκαν την τελευταία διετία

Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα : Αυξήθηκαν την τελευταία διετία

Σύμφωνα με την οργάνωση ΑΡΣΙΣ ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα και την ίδια στιγμή οι ηλικίες των παιδιών που κυκλοφορούν μόνα τους στους δρόμους είναι μικρότερες.

Την τελευταία διετία έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών σε κίνηση. Πολλά από αυτά τα παιδιά ζουν άστεγα στους δρόμους αντιμετωπίζοντας όλους τους κινδύνους για την σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του δρόμου, η οργάνωση ΑΡΣΙΣ που έρχεται καθημερινά σε επαφή με δεκάδες παιδιά, δίνει στοιχεία για την κατάσταση που βιώνουν οι ανήλικοι.

Τα συμπεράσματα της έρευνα ήρθαν μέσα από το πρόγραμμα της ομάδας Streetwork για τον εντοπισμό και την υποστήριξη ασυνόδευτων ανηλίκων που υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Αύξηση των νεαρότερων ηλικιών και των κοριτσιών

Σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ, την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «το προφίλ των ανηλίκων καταγράφεται ως εξαιρετικά ευάλωτο, καθώς έχουν αυξηθεί οι ανήλικοι σε κίνηση και μέσα σε αυτόν τον πληθυσμό παρατηρούνται παιδιά μικρότερης ηλικίας (μεταξύ 11 και 14 ετών) καθώς και κορίτσια, φτάνοντας πλέον το 15% του πληθυσμού».

Τα μικρά παιδιά που εντόπισαν και είναι από 11 χρόνων, προέρχονται κυρίως από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τη Συρία και ζουν μόνα και άστεγα.

Μπορεί να έχουν έρθει εντελώς ασυνόδευτα από τις χώρες καταγωγής τους ή με κάποιον γνωστό ή μακρινό συγγενή της οικογένειας. Όσον αφορά τα ασυνόδευτα κορίτσια, ο αριθμός τους παρουσιάζει αύξηση και είναι από 15 έως 17 χρόνων, με χώρες καταγωγής το Κουβέιτ, το Κογκό και το Αφγανιστάν.

Από τους 53 ασυνόδευτους ανηλίκους που έχουν εντοπιστεί, οι 36 ανήκουν σε ιδιαίτερα ευάλωτες κατηγορίες αφού έχουν υποστεί βία, εξαναγκαστικό διαχωρισμό από οικογενειακά μέλη, εκμετάλλευση ενώ ταλαιπωρούνται από σωματικά και ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα.

Όλα τα παιδιά που εντοπίζονται παραπέμπονται σε δομές φιλοξενίας προκειμένου να βρεθεί λύση και να μη συνεχίσουν να ζουν στους δρόμους.

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024