Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δένδιας-Τσαβούσογλου : Διεθνή πρακτορεία σχολιάζουν την σύγκρουση

Δένδιας-Τσαβούσογλου : Διεθνή πρακτορεία σχολιάζουν την σύγκρουση

Για σύγκρουση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, κάνουν λόγο διεθνή πρακτορεία, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις ξεκίνησαν σε κλίμα ελπίδας για προσέγγιση των δύο πλευρών, αλλά κατέληξαν σε οξείες κατηγορίες εκατέρωθεν

Για σύγκρουση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, κάνουν λόγο διεθνή πρακτορεία, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις ξεκίνησαν σε κλίμα ελπίδας για προσέγγιση των δύο πλευρών, αλλά κατέληξαν σε οξείες κατηγορίες εκατέρωθεν.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι στόχος της συνάντησης ήταν η άμβλυνση των εντάσεων για τις διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο, με τον κ. Δένδια να υποστηρίζει μάλιστα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ελλάδας θα λάβει ως απάντηση ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Τα σχόλια του Έλληνα υπουργού, συμπληρώνει το Reuters, συνάντησαν την οργίλη αντίδραση του Τσαβούσογλου, που τα χαρακτήρισε «απαράδεκτα», οδηγώντας τον Νίκο Δένδια να του απαντήσει πως εκπλήσσεται που ο Τούρκος ομόλογός του ανέμενε η ελληνική πλευρά να λειτουργεί «σαν να μην συμβαίνει τίποτε» στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Για σύγκρουση των δύο υπουργών Εξωτερικών «σε ευρεία γκάμα ζητημάτων» κάνει λόγο και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), «στην πρώτη τους συνάντηση εδώ και πάνω από ένα χρόνο».

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι συνομιλίες είχαν ως στόχο τη μείωση της έντασης μεταξύ των δύο γειτόνων, μετά από ένα χρόνο αυξημένης έντασης.

«Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με συμφιλιωτικό τόνο από τον Τσαβούσογλου για τον πολύ θετικό διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο, στην τοποθέτηση του Ν. Δένδια τέθηκε μία σειρά ζητημάτων της τουρκικής πολιτικής που ενοχλούν την Ελλάδα, από τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στην Μεσόγειο έως ζητήματα της ελληνικής ορθόδοξης μειονότητας στην Τουρκία και το μεταναστευτικό», αναφέρει το πρακτορείο.

Συμπληρώνει δε ότι ενώ πιθανολογείτο ότι θα μπορούσε να ανακοινωθεί μια συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη, τελικώς το μόνο που ανακοινώθηκε είναι μια πρόσκληση του κ. Δένδια στον ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα το προσεχές διάστημα.

«Η έντονη λεκτική αντιπαράθεση υπογράμμισε τη δυσκολία που υπάρχει τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για το NATO, να καταλαγιάσουν τα πάθη στην ιστορική αντιπαλότητα Ελλάδας – Τουρκίας», σημειώνει ακόμη το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην αντιπαράθεση για το θέμα του χαρακτήρα της μειονότητας στη Θράκη, αναφέρεται το ρωσικό RIA Novosti, που παραθέτει τις σχετικές δηλώσεις των δύο υπουργών.

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024