Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Λαβρόφ προειδοποιεί Τουρκία και Δύση : Σταματήστε να προμηθεύετε με όπλα την Ουκρανία

Ο Λαβρόφ προειδοποιεί Τουρκία και Δύση : Σταματήστε να προμηθεύετε με όπλα την Ουκρανία

Η προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διατυπώθηκε με φόντο τις παραδόσεις οπλισμένων UAVs από την Τουρκία στην Ουκρανία δυνάμει διμερούς σύμβασης που υπεγράφη το 2019.

Η Μόσχα προειδοποίησε χθες Δευτέρα τις άλλες χώρες να μην προμηθεύουν όπλα στο Κίεβο, εν μέσω της κλιμάκωσης της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Τουρκία είναι μια από αυτές»

«Προτρέπουμε όλες τις υπεύθυνες χώρες με τις οποίες επικοινωνούμε – και η Τουρκία είναι μια από αυτές – να αναλύσουν (…) την κατάσταση και τις διαρκείς πολεμοχαρείς ανακοινώσεις του καθεστώτος στο Κίεβο και τις καλούμε να αποθαρρύνουν τους μιλιταριστικούς του πόθους», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ, χθες Δευτέρα στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κάιρο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η ρωσική προειδοποίηση διατυπώθηκε με φόντο τις παραδόσεις οπλισμένων UAVs από την Τουρκία στην Ουκρανία δυνάμει διμερούς σύμβασης που υπεγράφη το 2019. Εχουν ήδη παραδοθεί τουλάχιστον έξι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας στο Κίεβο, οι επαφές για την παράδοση των οπλισμένων τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, καθώς και για την κατασκευή και την παράδοση περιπολικών πλοίων, ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο.

Για τα αμερικανικά πολεμικά

Ακόμη, ο κ. Λαβρόφ επέκρινε τη φερόμενη ανάπτυξη αμερικανικών πολεμικών στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας πως δεν έχει δοθεί απάντηση στο ερώτημα τι ακριβώς θέλουν εκεί τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, χιλιάδες χιλιόμετρα από τις αμερικανικές ακτές.

Σύμφωνα με την Τουρκία, οι ΗΠΑ της επέδωσαν ειδοποίηση για τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα στενά της Μαύρης Θάλασσας μέχρι την 4η Μαΐου.

Εν μέσω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνεται ένοπλη σύρραξη τα τελευταία επτά χρόνια, η Δύση εκφράζει έντονη ανησυχία για τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα, με την Ουάσιγκτον να μιλά για ρωσικές «προκλήσεις».

«Ζούμε εκεί πέρα»

«Διατυπώνονται ερωτήματα για το τι κάνει η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Ζούμε εκεί πέρα, είναι η χώρα μας. Τι ακριβώς όμως κάνουν οι ΗΠΑ με τα πολεμικά πλοία τους και τους στρατιώτες τους στην Ουκρανία, χιλιάδες χιλιόμετρα από την επικράτειά τους;», επέμεινε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Οι περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ, κατά μήκος των συνόρων Ουκρανίας – Ρωσίας, ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014.

Κατά εκτιμήσεις του ΟΗΕ, στον πόλεμο έχουν σκοτωθεί πάνω από 13.000 άνθρωποι. Από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 50 θάνατοι, παρότι θεωρητικά παραμένει σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Χθες Δευτέρα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι υπέστη άλλη μία απώλεια.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανέφερε πως παρακολουθεί με ανησυχία τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας και στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Συνομιλίες Ζελένσκι – Ερντογάν

Κάλεσε τη Μόσχα να απόσχει από ενέργειες που θα κλιμάκωναν περαιτέρω την ένταση, με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Από τη σκοπιά της ΕΕ, πρόσθεσε, η αναζωπύρωση του πολέμου στην Ουκρανία θα ήταν απαράδεκτη.

Ο εκπρόσωπος κάλεσε τη Μόσχα να εντείνει τις προσπάθειες να εφαρμόσει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 2015 και καλωσόρισε τις προσπάθειες που ανέφερε ότι καταβάλλουν η κυβέρνηση της Ουκρανίας και ο πρόεδρός της, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για αυτό.

Ο κ. Ζελένσκι είχε συνομιλίες το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

Ο κ. Ζελένσκι θεωρεί απαραίτητο η χώρα του να γίνει το ταχύτερο μέλος του NATO, κάτι στο οποίο η Ρωσία εναντιώνεται, επικαλούμενη τη δική της εθνική ασφάλεια.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024