Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό : Το ταξίδι προς τη Μελίγια - Μια γρήγορη αλλά επικίνδυνη διαδρομή

Προσφυγικό : Το ταξίδι προς τη Μελίγια – Μια γρήγορη αλλά επικίνδυνη διαδρομή

Στις 30 Μαρτίου, δώδεκα άνδρες εντοπίστηκαν να τρέχουν στην παραλία της Μελίγια. Όλοι μετανάστες και πρόσφυγες, κολύμπησαν όλη τη νύχτα, πιθανώς από το κοντινό λιμάνι Μπένι Ανσάρ, στο Μαρόκο.

Μαροκινοί και υποσαχάριοι Αφρικανοί μετανάστες και πρόσφυγες προσπαθούν να φτάσουν κολυμπώντας στους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια από τα γειτονικά μαροκινά λιμάνια. Όμως το πέρασμα ακόμη και εκατό μέτρων από την ακτή είναι επικίνδυνο.

Στις 30 Μαρτίου, δώδεκα άνδρες εντοπίστηκαν να τρέχουν στην παραλία της Μελίγια. Όλοι μετανάστες και πρόσφυγες, κολύμπησαν όλη τη νύχτα, πιθανώς από το κοντινό λιμάνι Μπένι Ανσάρ, στο Μαρόκο.

Όπως αναφέρει στο Twitter η συλλογικότητα «Adelante Melilla», οι άνθρωποι εντοπίστηκαν και συνοδεύτηκαν από την αστυνομία στο μοναδικό κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μελίγια, το Ceti.

Εδώ και αρκετά χρόνια άνθρωποι από τη Δυτική Αφρική την υποσαχάρια Αφρική ή το Μαρόκο προσπαθούν να εισέλθουν στη Μελίγια και τη Θέουτα, τους δύο ισπανικούς θύλακες σε μαροκινό έδαφος, για να ζητήσουν άσυλο ή με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.

Οι απόπειρες να διασχίσουν τους συρματοπλέγματα είναι συχνές, ενώ κάθε εβδομάδα, δεκάδες άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν πάνω από τα συρματοπλέγματα, τα οποία είναι αρκετά ψηλά, με τους περισσότερους να τραυματίζονται.

Σπανίως ωστόσο μαθαίνουμε για όσους προσπαθούν να φτάσουν κολυμπώντας στη Μελίγια και τη Θέουτα από τα γειτονικά μαροκινά λιμάνια. Η Μελίγια απέχει μόλις εκατό μέτρα από το λιμάνι Μπένι Ανσάρ, τους χωρίζει όμως ένας επικίνδυνος «κυματοθραύστης» που βυθίζεται στη θάλασσα για αρκετές δεκάδες μέτρα, καθιστώντας το πέρασμα λίγο μεγαλύτερο αλλά κάποιες φορές πιο εφικτό για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι κίνδυνοι πολλοί. «Ναι, σημειώνονται τραγωδίες, επειδή το κολύμπι στην περιοχή της Μελίγια είναι επικίνδυνο. Τα νερά είναι κρύα και υπάρχουν έντονα και παραπλανητικά θαλάσσια ρεύματα», δήλωσε στο InfoMigrants ο Mohammed Ben Issa, μέλος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Μαρόκο. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το κολύμπι είναι ο ταχύτερος τρόπος, αλλά, πάνω απ’ όλα, είναι πολύ επικίνδυνο».

The maritime border extends over several tens of meters into the sea. Swimming around it is very risky | Source: Google Maps

Σε ένα άρθρο του 2014 στην εφημερίδα «Le Figaro», ένας μετανάστης από το Καμερούν περιέγραψε πως το πέρασμα δεν ήταν εύκολο. «Αν δεν είσαι πολύ καλός κολυμβητής, είναι καλύτερα να έχεις σωσίβιο. Φεύγεις τη νύχτα, κολυμπάς στο σκοτάδι και μετά φτάνεις στην ακτή».

Οι διελεύσεις αυξήθηκαν μέσα στην πανδημία

Τις τελευταίες εβδομάδες τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα νερά της Μελίγια, με τα πτώματά τους να ξεβράζονται αργότερα στις παραλίες του θύλακα.

Σύμφωνα με τον Ali Zoubeidi, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Hassan I του Μαρόκου και ειδικό σε θέματα μετανάστευσης, οι κολυμβητικές διελεύσεις πολλαπλασιάστηκαν με την πανδημία του κοροναϊού. «Πριν την πανδημία, πολλοί μετανάστες που ήθελαν να εισέλθουν στη Θέουτα και τη Μελίγια κρύβονταν σε ρυμουλκούμενα φορτηγά και αυτοκίνητα που κατευθύνονταν προς τα εκεί. Αλλά με την επιδημία και το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων οι άνθρωποι αναζήτησαν νέους τρόπους για να εισέλθουν στους θύλακες, όπως το κολύμπι».

The Spanish enclave of Melilla in Morocco is less than 1 km from the Moroccan port of Beni Ansar | Source: Google Image

Η αναρρίχηση των τριπλών συρματοπλεγμάτων έχει επίσης γίνει όλο και πιο περίπλοκη. «Οι έλεγχοι των Ισπανών και των Μαροκινών έχουν ενταθεί γύρω από τους δρόμους, γύρω από τη χερσαία περιοχή, γύρω από τους φράχτες» εξήγησε ο Zoubeidi. Η δε αναρρίχηση στα συρματοπλέγματα οδηγεί συχνά σε σοβαρούς τραυματισμούς: υπάρχουν πτώσεις, υπάρχουν βαθιά κοψίματα, υπάρχουν επίσης και χτυπήματα και βία από την ισπανική αστυνομία. Ορισμένοι μετανάστες προτιμούν λοιπόν να βγουν στη θάλασσα, παρακάμπτοντας τη συρμάτινη προβλήτα, για να προσπαθήσουν να φτάσουν στις παραλίες της Μελίγια.

Migrants cross the barrier between Melilla and Morocco | Photo: REUTERS (Archive)

«Αυτοί που διασχίζουν κολυμπώντας είναι επίσης εκείνοι που δεν μπορούν να πληρώσουν τους διακινητές για να διασχίσουν τη Μεσόγειο με φουσκωτό ή τζετ σκι. Το κολύμπι δεν κοστίζει τίποτα» δήλωσε ο Ben Issa, από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός όσων επιχειρούν να περάσουν από τα μαροκινά παράλια προς τους ισπανικούς θύλακες είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί: οι «επιτυχημένοι μετανάστες και πρόσφυγες», όσοι κατάφεραν και πέρασαν δηλαδή, συχνά δεν καταγράφονται, ωστόσο βάσει εκτιμήσεων αρκετές εκατοντάδες έχουν προσπαθήσει να κολυμπήσουν προς τους ισπανικούς θύλακες από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Sports in

Η αντίδραση του Σλούκα μετά το μεγάλο λάθος: Χτυπιόταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού (vids)

Ο Κώστας Σλούκας ήταν απαρηγόρητος στον πάγκο του Παναθηναϊκού μετά το τέλος που έκανε στο φινάλε του αγώνα με τη Μακάμπι και είχε πολλές έντονες αντιδράσεις…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024