Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κλιμάκωση: Το Ιράν χαρακτηρίζει «τρομοκρατία» το περιστατικό στις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Κλιμάκωση: Το Ιράν χαρακτηρίζει «τρομοκρατία» το περιστατικό στις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Τρομοκρατικό επίθεση χαρακτηρίζει το Ιράν το περιστατικό στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν, ανακοίνωση που σηματοδοτεί κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή

Τρομοκρατικό επίθεση χαρακτηρίζει το Ιράν το περιστατικό στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν, ανακοίνωση που σηματοδοτεί κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της χώρας μετά τις αναφορές για «ατύχημα», το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να «αναλάβει δράση» εναντίον εκείνων που βρίσκονται πίσω από το περιστατικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για πράξη «πυρηνικής τρομοκρατίας».

Οι λεπτομέρειες γύρω από το περιστατικό, το πρωί της Κυριακής, έβγαιναν με το σταγονόμετρο, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο διακοπή ρεύματος που προκλήθηκε στο δίκτυο διανομή ενέργειας.

Προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης

Στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ, οι ιρανικές αρχές εγκαινίασαν προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης, κάτι το οποίο απαγορεύεται από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015.

«Δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί, ούτε μόλυνση» σημείωσαν νωρίτερα οι Αρχές διευκρινίζοντας ότι «διεξάγεται έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος αυτού και περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα».

Στις αρχές του Ιουλίου, εργοστάσιο συναρμολόγησης προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης υπέστη σοβαρές ζημιές από μυστηριώδη έκρηξη. Οι ιρανικές αρχές έκριναν ότι επρόκειτο για «σαμποτάζ» από «τρομοκράτες», αλλά ακόμη δεν έχουν κάνει γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί εγκαινίασε το Σάββατο εξ αποστάσεως το νέο αυτό εργοστάσιο συναρμολόγησης συσκευών φυγοκέντρησης της Νατάνζ, δίδοντας την ίδια ώρα την εντολή να τεθούν σε λειτουργία ή να γίνει δοκιμή τριών νέων συσκευών φυγοκέντρησης.

Αυτές θα προσφέρουν στο Ιράν την δυνατότητα εμπλουτισμού μεγαλύτερης ποσότητας ουρανίου και πιο γρήγορα, σε όγκο και βαθμό που απαγορεύεται από την συμφωνία που συνήφθη το 2015 στη Βιέννη μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της διεθνούς κοινότητας.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από την συμφωνία αυτή το 2018, επιβάλλοντας εκ νέου στο Ιράν τις κυρώσεις τους, τις οποίες είχαν άρει βάσει αυτής της συμφωνίας.

Σε αντίποινα το Ιράν σταμάτησε από το 2019 να τηρεί τις περισσότερες από τις σημαντικές δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας της Βιέννης για τον περιορισμό των πυρηνικών του δραστηριοτήτων.

Αυτή την περίοδο διεξάγονται συνομιλίες στη Βιέννη ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και τα άλλα κράτη που μετείχαν στη συμφωνία του 2015 (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) σχετικά με τον τρόπο επιστροφής των ΗΠΑ στους κόλπους αυτού του συμφώνου που συνήφθη στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024