Οι ΗΠΑ «υπέβαλαν μια πολύ σοβαρή ιδέα και έδειξαν πραγματική πρόθεση να επιστρέψουν στην τήρηση (της συμφωνίας), εάν το Ιράν συμμορφωθεί ξανά» δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ υπέβαλαν «πολύ σοβαρές» προτάσεις στο Ιράν για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Βιέννη και αναμένουν από την Τεχεράνη να επιδείξει την ίδια «σοβαρότητα», δήλωσε χθες αμερικανός αξιωματούχος.

«Πολύ σοβαρή ιδέα»

Οι αμερικανοί διαπραγματευτές «υπέβαλαν μια πολύ σοβαρή ιδέα και έδειξαν πραγματική πρόθεση να επιστρέψουν στην τήρηση (της διεθνούς συμφωνίας του 2015), εάν το Ιράν συμμορφωθεί ξανά», δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, καθώς οι συνομιλίες διακόπηκαν για το Σαββατοκύριακο.

Τα συμβαλλόμενα μέρη της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε το 2015 συνεδρίασαν την περασμένη εβδομάδα στην αυστριακή πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της Κοινής Επιτροπής του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (σ.σ. ΚΟΣΔ), σε μια προσπάθεια διάσωσης της συμφωνίας.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Αναμένουν «αμοιβαιότητα»

Ωστόσο, ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν «αμοιβαιότητα» από το Ιράν στις προσπάθειες που καταβάλλουν.

«Είδαμε ορισμένα σημάδια (αμοιβαιότητας), αλλά σίγουρα δεν αρκούν. Το ερώτημα είναι αν το Ιράν είναι διατεθειμένο να (…) επιλέξει την ίδια ρεαλιστική προσέγγιση που έχουν λάβει οι ΗΠΑ για να συμμορφωθούν εκ νέου με τις υποχρεώσεις τους βάσει της συμφωνίας», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr