
Γκρέτα Τούνμπεργκ : Απούσα από τη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα λόγω της ανισότητας στα εμβόλια της covid-19
Η Τούνμπεργκ άσκησε κριτική στις «απρόθυμες» χώρες να μοιραστούν εμβόλια με εκείνες που έχουν μικρή πρόσβαση σε αυτά.
Την πρόθεσή της να μην παρευρεθεί στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) δήλωσε η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, επικαλούμενη ανησυχίες για την ανισότητα στην πρόσβαση σε εμβόλια κατά του κοροναϊού, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να μην μπορέσουν να συμμετάσχουν.
Η σύνοδος έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο στη Σκωτία, ωστόσο η ακτιβίστρια έγραψε στο twitter: «Η ανισότητα και η κλιματική αδικία είναι ήδη στην “καρδιά” της κλιματικής κρίσης. Αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να εμβολιαστούν και να ταξιδέψουν ώστε να εκπροσωπηθούν ισότιμα, αυτό δεν είναι δημοκρατικό και θα επιδεινώσει το πρόβλημα».
Η Τούνμπεργκ άσκησε κριτική στις «απρόθυμες» χώρες να μοιραστούν εμβόλια με εκείνες που έχουν μικρή πρόσβαση σε αυτά.
«Βέβαια θα ήθελα να συμμετάσχω στη #COP26 της Γλασκώβης. Αλλά όχι μέχρις ότου ο καθένας να μπορεί να λάβει μέρος με τους ίδιους όρους. Αυτή τη στιγμή πολλές χώρες εμβολιάζουν υγιείς νέους ανθρώπους, συχνά εις βάρος ευπαθών ομάδων και εργαζομένων στην πρώτη γραμμή (κυρίως από τον νότο, όπως συνήθως…)», έγραψε στο twitter, αναφερόμενη στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, στα νησιά του Ειρηνικού και αναπτυσσόμενες χώρες στην Ασία και στη Μέση Ανατολή.
Ζήτησε την ακύρωση της διάσκεψης της Γλασκώβης
Μιλώντας στο BBC για μια σειρά ντοκιμαντέρ, η Τούνμπεργκ είπε πως η διάσκεψη της Γλασκώβης, που αναμένεται να διεξαχθεί από την 1η έως τις 12 Νοεμβρίου, θα πρέπει να ακυρωθεί. «Πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο. Βέβαια, το καλύτερο θα ήταν να εμβολιαστούν όλοι το ταχύτερο δυνατό ώστε όλοι να μπορέσουν να λάβουν μέρος (στη σύνοδο) με τους ίδιους όρους», υποστήριξε.
Ωστόσο, πρόσθεσε, μία καθυστέρηση δεν θα έπρεπε να οδηγήσει σε αναβολή της επείγουσας δράσης για το κλίμα. «Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις συνόδους ή οποιονδήποτε ή οτιδήποτε προκειμένου να ξεκινήσουμε να μειώνουμε τις εκπομπές [αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου] μας. Η αλληλεγγύη και η δράση μπορούν να ξεκινήσουν σήμερα», ανέφερε.
Η Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (η επίσημη ονομασία της είναι, U.N. Climate Change Conference of the Parties) έχει ήδη αναβληθεί ένα χρόνο λόγω της πανδημίας.
- Παίκτης της Βιλερμπάν ο Σιλβέν Φρανσίσκο
- Θεσσαλονίκη: Εκτός φυλακής μέχρι την έφεση ο 42χρονος που πήγε έξω από σπίτι οικογένειας με αλυσοπρίονο
- Μανδάς: «Νομίζω ότι ήμασταν σε αρκετά καλό επίπεδο στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού» (vid)
- Πώς η Κίνα… συγκρατεί την άνοδο του πετρελαίου
- Ρέτσος: «Στόχος μας η συμμετοχή με την Εθνική σε μια μεγάλη διοργάνωση» (vid)
- Το προσχέδιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ έχει αδιευκρίνιστα στοιχεία, λέει ο σύμβουλος του Χαμενεΐ

