Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάτρα: 60χρονος νοσηλεύεται με πνευμονική εμβολή μετά το εμβόλιο της AstraZeneca

Πάτρα: 60χρονος νοσηλεύεται με πνευμονική εμβολή μετά το εμβόλιο της AstraZeneca

1 στις 100.000 είναι η 60χρονη γυναίκα από τα νότια προάστια που μετά από έναν αδιανόητο Γολγοθά στο νοσοκομείο, με τον ακρωτηριασμό ακόμη και του ποδιού της, κατέληξε 1 μήνα μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωτήρη Τσιόδρα, η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά το εμβόλιο δεν ξεπερνά το 0,001%. Όμως, η άτυχη γυναίκα μετά από 18 ημέρες στην εντατική κατέληξε.

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό θρόμβωσης στην Ελλάδα μετά τον εμβολιασμό. Όπως εξηγούν στο LIVE NEWS μέλη της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών και οι ίδιοι ήρθαν αντιμέτωποι με μια παρενέργεια που τότε δεν γνώριζαν.

«Ξέραμε ότι είναι θρόμβωση αλλά δεν ήξεραν ακριβώς τον μηχανισμό γιατί κανείς δεν ήξερε τότε. Εκείνες τις ημέρες κάναμε πολύ συχνά συναντήσεις στην επιτροπή γιατί συνέβαιναν πάρα πολλά πράγματα μαζί», λέει ο Γεώργιος Χρούσος, μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Σήμερα, οι ειδικοί γνωρίζουν πως ο θάνατος της 60χρονης επήλθε εξαιτίας ενός εξαιρετικά σπάνιου ανοσολογικού συνδρόμου, το οποίο παρατηρείται μετά τη χορήγηση κι άλλων εμβολίων πέραν της AstraZeneca, όπως το εμβόλιο της γρίπης.

«Λέγεται VIPID και ουσιαστικά είναι συνδυασμός θρόμβωσης και αιμορραγίας. Είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο και είναι αυτοάνοσο», σημειώνει ο κ. Χρούσος.

Τα χαμηλά αιμοπετάλια είναι εκείνα που μαρτύρησαν την εμφάνιση αυτής της σπάνιας παρενέργειας στην 60χρονη, παρενέργεια που μπορεί να εκδηλωθεί έως και 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

«Παρατηρείται μεταξύ 4 – 16 ημέρων από το εμβόλιο. Μπορεί να εμφανιστεί στις 5 μέρες, στις 10 μέρες. Και γενικά ό,τι συμβεί στις 28 ημέρες είναι πιθανή επιπλοκή του εμβολίου έτσι τα καθορίζουμε».

Νοσοκομείο Πύργου: «Έχουμε στείλει κίτρινη κάρτα»

Σοκ προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη του LIVE NEWS πως και η 63χρονη Γαρυφαλιά από την Ηλεία εμφάνισε θρόμβο στο πόδι της, τέσσερις ημέρες αφότου έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με την ίδια και την οικογένειά της, το περιστατικό δεν εξετάστηκε ποτέ από τις αρμόδιες αρχές.

«Δεν έκαναν ούτε τα προβλεπόμενα. Δεν συμπληρώσουν ούτε την κίτρινη κάρτα που έπρεπε να συμπληρώσουν για να ενημερωθεί ο ΕΟΦ», λέει η Κωνσταντίνα Καπετάνη, κόρη 63χρονης.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Πύργου, όπου εμβολιάστηκε η 63χρονη στις 31 Μαρτίου, δίνει τη δική του εκδοχή αποκλειστικά στο LIVE NEWS.

«Βεβαίως έχει συμπληρωθεί και έχει αποσταλεί στον ΕΟΦ. Την κάνουμε εμείς την κίτρινη κάρτα, την κάνει το νοσοκομείο, ο γιατρός ο οποίος την εξέτασε. Έγινε, συμπληρώθηκε και έχει αποσταλεί ήδη στον ΕΟΦ», τονίζει ο Χρήστος Χριστόπουλος, διοικητής νοσοκομείου Πύργου.

Στην ιατρική γνωμάτευση αναγράφεται ύπαρξη θρόμβου στο αριστερό πόδι. Όπως καταγγέλλει η κόρη της 63χρονης, μετά τη συνταγογράφηση των αντιπηκτικών ενέσεων, κανένας από τους γιατρούς δεν επικοινώνησε με την ασθενή για την πορεία της υγείας της.

«Δεν πήραν να ρωτήσουν για την υγεία της μητέρας μου. Πήραν γιατί ήθελαν τη συγκατάθεση μου για την κίτρινη κάρτα για να είναι καλυμμένοι. Αυτό που έπρεπε να είχαν κάνει όταν ήταν εκεί η μητέρα μου. Δεν ρώτησαν καν πώς είναι η μαμά μου», λέει η κόρη της 63χρονης.

«Δεν μπορώ να στο επιβεβαιώσω αυτό γιατί απ’ ότι ξέρω η κυρία έχει ξαναεπικοινωνήσει με την κόρη της με την διευθύντρια του κέντρου εμβολιασμού. Η διευθύντρια του κέντρου εμβολιασμών έχει τα τηλέφωνα της και έχει μιλήσει μαζί της», σημειώνει από τη μεριά του ο διοικητής του νοσοκομείου Πύργου.

Η 63χρονη Γαρυφαλιά μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να επισκεφτεί έναν ιδιώτη αιματολόγο για να ελέγξει την πορεία της υγείας της, 7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό της.

Πάτρα: 60χρονος με πνευμονική εμβολή στο νοσοκομείο

Διασωληνωμένος, σε σταθερή κατάσταση, νοσηλεύεται στην Πάτρα ένας 60χρονος δικαστικός, αφού μετά το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο του χορηγήθηκε, παρουσίασε πνευμονική εμβολή.

Η κατάσταση του 60χρονου ήταν σοβαρή, φτάνοντας στο σημείο και της ανακοπής, με τους γιατρούς να τον επαναφέρουν και πλέον να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο ΕΟΦ, με την οικογένεια του ασθενούς να έχει πολλά ερωτηματικά σχετικά με το εμβόλιο και την κατάσταση της υγείας του 60χρονου.

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη χώρα συνεχίζονται κανονικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία έως και τις 5/4 έχουν χορηγηθεί 1.316.853 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, 117.849 δόσεις της Moderna και 324.241 της AstraZeneca.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024