Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο AstraZeneca : «Πιθανή παρενέργεια» οι θρόμβοι, λέει ο ΕΜΑ

Εμβόλιο AstraZeneca : «Πιθανή παρενέργεια» οι θρόμβοι, λέει ο ΕΜΑ

Η χρήση του εμβολίου πάντως συνιστάται να συνεχιστεί κανονικά

Το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca είναι πιθανό να ευθύνεται για τα σπάνια περιστατικά θρόμβωσης μεταξύ των ληπτών, κρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος πάντως δεν αλλάζει τις συστάσεις για τη χρήση του εμβολίου.

Το θέμα πρόκειται τώρα τώρα να συζητηθεί σε συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ που προγραμματίζεται για τις 19.00 ώρα Ελλάδας.

Ο ασυνήθιστος συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοκυτταροπενίας θα αναγνωριστεί ως «πιθανή παρενέργεια» του εμβολίου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ Έμερ Κουκ. Τα συμπτώματα είναι πιθανό να προέρχονται από εσφαλμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, είπε.

Δείτε επίσης: Σπάνια ανοσιακή αντίδραση ίσως εξηγεί τα κρούσματα θρομβώσεων μετά το εμβόλιο της Astra

Τόνισε πάντως πως όλα τα διαθέσιμα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερσταθμίζουν τους κινδύνους, δεδομένου ότι η Covid-19 είναι «πολύ σοβαρή ασθένεια» που μπορεί να προκαλέσει θάνατο, ενώ οι παρενέργειες είναι «εξαιρετικά σπάνιες».

Οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει να επαγρυπνούν για τυχόν νέα περιστατικά θρόμβωσης, τα οποία μπορεί να συνοδεύονται από χαμηλές τιμές αιμοπεταλίων και αιμορραγία, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Κουκ, τα δεδομένα που εξέτασε η επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνισης και Εκτίμησης Κινδύνου δεν επαρκούν για να προσδιοριστούν τυχόν παράγοντες κινδύνου όπως το φύλο ή η ηλικία, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν σε γυναίκες μέσης ηλικίας.

Η Βρετανία παγώνει τη χρήση στους κάτω των 30

Σε μια σχεδόν ταυτόχρονη εξέλιξη, η βρετανική εφημερίδα Sun και το Sky News μετέδωσαν πως η αρμόδια αρχή της Βρετανίας συστήνει αποφυγή της χρήσης του εμβολίου σε άτομα κάτω των 30 ετών.

Αν είναι εφικτό, στη θέση του εμβολίου της AstraZeneca θα χρησιμοποιούνται στους νέους τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, ανακοίνωσε λίγο αργότερα η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης.

Σύμφωνα εξάλλου με το Reuters, η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας αναγνώρισε ως πιθανή παρενέργεια την εμφάνιση θρόμβων στον εγκέφαλο.

Η επικεφαλής της υπηρεσίας Τζουν Ράινε τόνισε πάντως ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024