Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Πρόβα πασχαλινής εξόδου η φυγή στις παραλίες - Με το καμπανάκι στα χέρια οι επιστήμονες

Κοροναϊός : Πρόβα πασχαλινής εξόδου η φυγή στις παραλίες – Με το καμπανάκι στα χέρια οι επιστήμονες

Με την πανδημία να κορυφώνεται προκαλώντας μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερους θανάτους, οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πού μπορεί να φτάσει αυτή κατάσταση και για το αν τις επόμενες εβδομάδες θα διαφανεί κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας.

Με την πανδημία να κορυφώνεται προκαλώντας μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερους θανάτους, οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πού μπορεί να φτάσει αυτή κατάσταση και για το αν τις επόμενες εβδομάδες θα διαφανεί κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε λίγες ώρες, δεν αποτελεί εξέλιξη που προκαλεί πονοκέφαλο στους περισσότερους από αυτούς καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών γνωμοδότησε θετικά λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα δεδομένα που έλεγαν ότι η συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα, συνεισφέρει ελάχιστα στην εξάπλωση του ιικού φορτίου.

Ομως από την στιγμή που η πολυπόθητη ανάσχεση της πανδημίας δεν είναι ορατή σε καμία περιοχή της Ελλάδας, αφού τα κρούσματα αυξάνονται χέρι χέρι με τις αθρόες διακομιδές ασθενών, ο φόβος των επιστημόνων εστιάζεται στην αποκάλυψη του μεγέθους του πραγματικού αριθμού των κρουσμάτων, έτσι όπως αυτός θα αποκαλυφθεί με τη μαζική χρήση self test, αλλά και στις μαζικές εξόδους τα σαββατοκύριακα, εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, από τις πόλεις στις εξοχές και τις παραλίες.

Πάρτι και συναθροίσεις

Η αποκάλυψη ενός πιο ρεαλιστικού αριθμού κρουσμάτων μέσω των self test, θα προσφέρει στους επιστήμονες μία πιο συνεκτική εικόνα για τη συμπεριφορά του ιού σε όλη τη χώρα και ενδεχομένως να αποκαλύψει «αδύνατα σημεία» για την αντιμετώπισή του, τουλάχιστον σε επίπεδο σχεδιασμού.

Αλλά αυτός ο σχεδιασμός μπορεί εύκολα να ανατραπεί, και εδώ υπάρχει ο πραγματικός φόβος, από εικόνες μαζικών συναθροίσεων και υπαίθριων πάρτι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν το σαββατοκύριακο ακόμη και σε μέρη της Ελλάδας που βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο.

Lockdown : Όλα τα μέτρα για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου – Τι θα ισχύσει για τις μετακινήσεις

«Τα βασικά σημεία που μας προβληματίζουν για τις συγκεκριμένες περιοχές είναι ένας συνδυασμός επιδημιολογικών προβλημάτων όπως ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι το RT δεν έχει φανεί να κάμπτεται με τη λήψη των μέτρων μέχρι στιγμής σε αντίθεση με πόλεις παρόμοιου μεγέθους σε συνδυασμό με την χαμηλή ελαστικότητα που υπάρχουν στα νοσοκομεία σε αυτές τις πόλεις», είπε στον ΣΚΑΙ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Καθώς το Πάσχα πλησιάζει και ο καιρός θεωρητικά ανοίγει, τέτοιοι συνωστισμοί μοιάζουν σαν συγκεντρώσεις υποδοχής της αναμενόμενης άρσης του lockdown στην εστίαση. Αλλά το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, κανείς ειδικός δεν μπορεί να διαισθανθεί ποια θα είναι η εικόνα της πανδημίας μέχρι το Πάσχα, αποδεικνύει τη ρευστή και επίφοβη κατάστασης που επικρατεί στη χώρα και που προκαλεί καθημερινά 70 και πλέον νεκρούς.

Δέκα φορές το καμπανάκι

«Το καμπανάκι με αυτές τις εικόνες θα το χτυπάμε 10 φορές αν πέρυσι το χτυπούσαμε σε αντίστοιχες εικόνες μία φορά. Η πιθανότητα να γίνουν μεταδόσεις είναι εξαιρετικά υψηλές και έχουμε να κάνουμε και με μεταλλάξεις που έχουν 20% περισσότερη μεταδοτικότητα. Είναι η χειρότερη στιγμή για να γίνει αυτό και νομίζω θα δούμε περαιτέρω επιβάρυνση τις επόμενες μέρες ως αποτέλεσμα αυτών. Είναι μια μάχη που δίνουμε με τον χρόνο να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, να βελτιωθεί ο καιρός, να βελτιωθεί η κατάσταση και αυτή την στιγμή είμαστε στο τελευταίο μίλι και πάμε να σκοντάψουμε», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Εφιάλτης στα νοσοκομεία

Η κατάσταση στα νοσοκομεία, τα οποία ασφυκτιούν υπό την πίεση της πανδημίας του κοροναϊού, εξακολουθεί να είναι εφιαλτική.  Την ίδια ώρα, οι νέοι πέφτουν θύματα του φονικού ιού, καθώς δυστυχώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε το τρίτο ανήλικο θύμα στη χώρα μας.

Για άλλη μια φορά, η εφημερία του προηγούμενου 24ωρου έφερε στα όριά τους τα νοσοκομεία της Αττικής. Για άλλη μια φορά το προαύλιο του Ευαγγελισμού γέμισε από ασθενοφόρα που μετέφεραν ασθενείς με κοροναϊό.

Αγκομαχά το ΕΣΥ: «Βράζουν» Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα – Στα ύψη εισαγωγές και διασωληνωμένοι

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 562 και αυξήθηκαν κατά 25.17%, ενώ στην Αττική ήταν 189. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, 749 πολίτες είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ το τελευταίο 24ωρο.

«Πνίγονται» Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα

Ο εφιάλτης επέστρεψε όμως και στην Θεσσαλονίκη με την έκρηξη των κρουσμάτων να ξεπερνά το 45%. Ρεκόρ εισαγωγών και εντατικές γεμάτες, για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο.

Το ΑΧΕΠΑ έκλεισε με αριθμό-ρεκόρ 77 εισαγωγών – όλες τους αφορούσαν ασθενείς με κοροναϊό. Πρόκειται για αριθμό που ξεπερνά κατά πολύ τις 67 εισαγωγές, την χειρότερη μέρα του περασμένου Νοέμβρη.

Μέσα σε λίγες μέρες τα νοσοκομεία γονάτισαν από το τσουνάμι ασθενών, ενώ τη νύχτα στο ΑΧΕΠΑ κατέληξαν 5 ασθενείς

Και στην Κοζάνη όμως οι αριθμοί σοκάρουν. Η αύξηση των κρουσμάτων ξεπερνά το 97%, η πληρότητα στα νοσοκομεία άγγιξε το 100% ενώ στο νομό δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Και στην Αχαΐα όμως η πληρότητα στη ΜΕΘ αγγίζει το 95% και τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς. Η κατάσταση δεν επιτρέπει σχέδια για τις γιορτές του Πάσχα.

Γιατί δεν άνοιξαν καταστήματα

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, σημείωσε ότι οι αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών για άνοιγμα του λιανεμπορίου στηρίζονται στα δεδομένα και τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία επέτρεψαν αυτό το άνοιγμα.

«Έχει να κάνει και με μια αλλαγή στρατηγικής με την χρήση του testing», σημείωσε ο κ. Γώγος, επισημαίνοντας ότι πλέον είναι γνωστό ότι το λιανεμπόριο δεν «προσθέτει πολύ στην επιδημιολογική φόρτιση».

Επιπλέον, οι άνθρωποι του εμπορίου δείχνουν να τηρούν κατά γράμμα τα μέτρα προστασίας που έχουν τεθεί, κάτι το οποίο συντέλεσε στην απόφαση των λοιμωξιολόγων.

Μην χρειαστεί να ξανακλείσουν

«Δεν ήταν εύκολη η απόφαση», τόνισε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας ότι χρειάστηκε μια μαραθώνια συνεδρίαση προκειμένου να καταλήξουν οι ειδικοί στο άνοιγμα των καταστημάτων για συγκεκριμένες περιοχές.

Ωστόσο, στις περιοχές που τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, τα επιδημιολογικά δεδομένα και η κατάσταση του ΕΣΥ οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.

«Σε αυτά τα σημεία υπήρξε μεγάλη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου και υπήρξε μεγάλη φόρτιση στο σύστημα Υγείας». Ο καθηγητής σημείωσε ότι αν τα δεδομένα το απαιτήσουν, υπάρχει πρόβλεψη για εκ νέου κλείσιμο του λιανεμπορίου, αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρέπει να αποφευχθεί.

«Είναι κάτι το οποίο δεν είναι καλό, θέλουμε να το αποφύγουμε είναι αδικία για τους ανθρώπους. Παρακολουθούμε και την καλή και την κακή εκδοχή», κατέληξε ο κ. Γώγος.

Οι προβλέψεις για το Πάσχα 

Την ίδια ώρα, μία ημέρα πριν ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα, το ερώτημα για το αν θα επιτραπεί η… μεγάλη έξοδος το Πάσχα για τα χωριά επανέρχεται.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο  πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος τόνισε – μεταξύ άλλων – πως «οι προβλέψεις για το Πάσχα αναθεωρούνται προς το χειρότερο και προς μεγάλη μας λύπη»

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024