Το κόμμα της Α. Μέρκελ βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται στις δημοσκοπήσεις εν μέσω πανδημίας, εσωτερικής διαμάχης και σκανδάλων διαφθοράς. Τι μπορεί να σημαίνουν οι εξελίξεις εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου

Οι διαμάχες εντός του κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες του Βερολίνου να χειριστεί την κρίση της Covid-19, και να καθυστερήσουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Η πτώση της δημοτικότητας του CDU ανοίγει επίσης την πόρτα για μια μακρά διαδικασία δημιουργίας συνασπισμού μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, που θα είχε ως αποτέλεσμα μια πολιτική παράλυση της Γερμανίας και, σε κάποιον βαθμό, και της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel επέκρινε στις 28 Μαρτίου τις τοπικές κυβερνήσεις που θέλουν να χαλαρώσουν τα μέτρα lockdown. Οι επικρίσεις της περιελάμβαναν τον Armin Laschet, τον υπουργό-πρόεδρο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και ηγέτη του CDU της Μέρκελ. Ο Laschet απάντησε στις 29 Μαρτίου πως το κρατίδιο του ακολουθεί τους κανόνες, αλλά υποστήριξε πως πρέπει να λαμβάνονται περισσότερες αποφάσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Η συζήτηση αυτή γίνεται την ώρα που το παρατεταμένο lockdown στη Γερμανία επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με το ινστιτούτο IFO, η γερμανική οικονομία πιθανότατα συρρικνώθηκε κατά περίπου 0,7% το α’ τρίμηνο του 2021.

Οι περιφερειακές κυβερνήσεις έχουν σημαντικές πολιτικές εξουσίες στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού συστήματος της Γερμανίας. Από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αποφασίσει μέτρα lockdown σε συντονισμό με τις 16 περιφερειακές κυβερνήσεις.

Ενώ οι τοπικές κυβερνήσεις και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων είχαν περιθώριο ευελιξίας στον τρόπο που αντιμετώπιζαν την πανδημία, το ομοσπονδιακό σύστημα έχει προκαλέσει σύγχυση και προβλήματα στην εφαρμογή των μέτρων lockdown, όπως για παράδειγμα σε ερωτήματα που αφορούν το πώς θα λειτουργήσουν ορισμένα μέτρα όπως τα rapid tests.

Στις 23 Μαρτίου, η γερμανική κυβέρνηση παρέτεινε το lockdown που υποτίθεται θα έληγε στις 28 Μαρτίου, μέχρι τις 18 Απριλίου λόγω του υψηλού αριθμού των μολύνσεων. Τις τελευταίες εβδομάδες η Γερμανική κυβέρνηση έχει αλλάξει επανειλημμένως τη θέση της για ζητήματα που περιλαμβάνουν και τα δωρεάν τεστ αντισωμάτων σε όλη τη χώρα καθώς και τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Στις 23 Μαρτίου, η Merkel ανακοίνωσε πως τα μέτρα του lockdown θα αυστηροποιηθούν σε όλη τη χώρα στο διάστημα 1-5 Απριλίου, αλλά την επόμενη μέρα πήρε πίσω την απόφασή της λόγω προβλημάτων στην εφαρμογή.

Η Merkel είπε στις 28 Μαρτίου πως ο νόμος για την προστασία από τις μολύνσεις, που ρυθμίζει τις εξουσίες πολιτικής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας εθνικής έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να δοθεί στο Βερολίνο επιπλέον έλεγχος της  κατάστασης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο συνδυασμός εσωτερικής διαμάχης, σκανδάλων διαφθοράς και της αντίληψης πως ο χειρισμός της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι ανεπαρκής, έχει μειώσει τα ποσοστά έγκρισης του CDU. Η Γερμανία θα διενεργήσει ομοσπονδιακές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου, τις πρώτες μετά από δυο δεκαετίες στις οποίες δεν θα είναι υποψήφια η Merkel.

Τον Ιανουάριο, το κόμμα ονόμασε νέο πρόεδρο του CDU τον Laschet. Σύμφωνα με την παράδοση του CDU, ο πρόεδρος του κόμματος είναι επίσης υποψήφιος για την καγκελαρία, αλλά κάποια μέλη του κόμματος πιστεύουν πως ο Βαυαρός υπουργός-πρόεδρος Markus Soeder θα ήταν καλύτερος υποψήφιος. Στο μεταξύ, αρκετοί βουλευτές του CDU και του βαυαρικού αδελφού κόμματος CSU, εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς που συνδέονται με τις προμήθειες μασκών προσώπου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του INSA που διενεργήθηκε στο διάστημα 26-29 Μαρτίου, ο συνασπισμός CDU/CSU θα λάμβανε το 26% των ψήφων, έναντι 36,5% που ήταν στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο Johannes Steiniger, μέλος του κοινοβουλίου του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεσβαλίας, δήλωσε πως «πρέπει να κατεβούμε με τον υποψήφιο με τον οποίον έχουμε τις καλύτερες πιθανότητες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και αυτός είναι ο Markus Soeder με μεγάλο περιθώριο». Στις 29 Μαρτίου, ο Soeder αποστασιοποιήθηκε από τον Laschet και στήριξε το αίτημα της Merkel για να επιβληθούν σε όλη τη χώρα τα μέτρα lockdown.

Πηγή: euro2day.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr