Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σχέδιο Ανάκαμψης : Σχέδιο για λίγους, μνημόνια και βουνά χρέους βλέπει η αντιπολίτευση

Σχέδιο Ανάκαμψης : Σχέδιο για λίγους, μνημόνια και βουνά χρέους βλέπει η αντιπολίτευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι το σχέδιο ανάκαμψης δεν περιλαμβάνει την πλειοψηφία της κοινωνίας, ενώ το ΚΙΝΑΛ μιλάει για Ελλάδα δύο ταχυτήτων και κοινωνικών ανισοτήτων. Το ΚΚΕ κάνει λόγο για πέμπτο μνημόνιο ενώ ο Γ. Βαρουφάκης μιλάει για νέα βουνά χρέους που κομίζει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κριτική ασκεί το σύνολο της αντιπολίτευσης στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που παρουσίασε το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι το σχέδιο ανάκαμψης που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης δεν περιλαμβάνει την πλειοψηφία της κοινωνίας, ενώ το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι το σχέδιο ανάκαμψης αφορά τους λίγους και ισχυρούς σε μια Ελλάδα των δύο ταχυτήτων και των κοινωνικών ανισοτήτων. Το ΚΚΕ από την πλευρά του χαρακτηρίζει το σχέδιο ανάκαμψης ως πέμπτο μνημόνιο ενώ ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μιλάει για νέα βουνά χρέους που κομίζει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δεν περιλαμβάνει την πλειοψηφία της κοινωνίας

Την άποψη ότι το σχέδιο ανάκαμψης της κυβέρνησης που παρουσιάστηκε σήμερα, «δεν περιλαμβάνει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας» εκφράζουν σε κοινή τους δήλωση η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου και ο τομεάρχης Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

«Η σημερινή παρουσίαση του Σχεδίου Ανάκαμψης από τον κ. Μητσοτάκη ήταν μία ακόμη επιβεβαίωση ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Παρά τις πανηγυρικές δηλώσεις για αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο και τον τρόπο προσέγγισης των χρηματοδοτικών πόρων, η κυβέρνηση επιλέγει να ακολουθήσει αυτό που μέχρι σήμερα γνωρίζει καλά, προσχηματικές διαβουλεύσεις και απουσία οποιουδήποτε ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως σχολιάζουν, «ο πρωθυπουργός επέλεξε να χρησιμοποιήσει ξανά μια σειρά από βαρύγδουπους τίτλους, αλλά η ουσία του Σχεδίου Ανάκαμψης παραμένει άγνωστη στους κοινωνικούς εταίρους, τους παραγωγικούς φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων

«Τα εύηχα συνθήματα του κ. Μητσοτάκη, όμως, δεν μπορούν να κρύψουν το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησής του», τονίζουν, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και την εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων με συρρίκνωση των μισθών, τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων σε λίγους με παράλληλο περιορισμό κοινωνικών δαπανών, την ιδιωτικοποίηση βασικών υποδομών, κοινωνικών υπηρεσιών, του ασφαλιστικού, της Υγείας και της Παιδείας». Όσα δηλαδή έχουν ήδη προδιαγραφεί στην έκθεση Πισσαρίδη», συμπληρώνουν.

«Όσο για τις, έωλες έτσι κι αλλιώς, εξαγγελίες του πρωθυπουργού για δημιουργία 180.000 θέσεων εργασίας σε ορίζοντα εξαετίας, είναι προφανές, ακόμα και αν επαληθευθούν, ότι δεν αντιμετωπίζουν το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας, τη στιγμή που οι άνεργοι είναι ήδη 1.150.000, πριν ακόμη λήξει το πλαίσιο των αναστολών συμβάσεων εργασίας», συνεχίζουν η Ε. Αχτσιόγλου και ο Αλ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται η απασχόληση να γυρίσει στο επίπεδο του 2019 μετά από 6 χρόνια». «Ο πήχης μπαίνει πολύ χαμηλά, αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος των χρηματοδοτήσεων που έχει στη διάθεσή του για την ανάκαμψη της οικονομίας», υπογραμμίζουν.

Λουκέτα για τους μικρομεσαίους

Τέλος, αναφερόμενοι στον «ισχυρισμό του πρωθυπουργού, ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελεί «γέφυρα για την επόμενη μέρα», υπογραμμίζουν ότι «αποκρύπτει ότι θα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα μπορέσουν να διαβούν αυτή τη γέφυρα», «γιατί, η μέχρι σήμερα διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας, οδηγεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο λουκέτο, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, κυρίως νέους, στην ανεργία και την κοινωνία συνολικά στη φτωχοποίηση».

«Η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας, στήριξης των εργαζομένων, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι το κρίσιμο κενό στο οποίο συνειδητά η κυβέρνηση τους εγκλωβίζει», καταλήγουν.

Ελλάδα των δύο ταχυτήτων και των κοινωνικών ανισοτήτων

Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αναφέρεται στην Ελλάδα των δύο ταχυτήτων. Αυτή των λίγων και ισχυρών που προσδοκά να έχει την μερίδα του λέοντος στους πόρους με τις ευλογίες της Κυβέρνησης και αυτή των πολλών μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτών και των εργαζομένων που θα μείνει πίσω».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής:

«Το σχέδιο που παρουσίασε σήμερα ο Πρωθυπουργός έχει τον τίτλο «Ελλάδα 2.0» επειδή υποτίθεται ότι παρουσιάζει τη νέα εκδοχή του οικονομικού υποδείγματος της χώρας.

»Ωστόσο η παρουσίαση σήμερα ήταν μια ανάγνωση της έκθεσης ιδεών που έθεσε σε διαβούλευση τον Νοέμβριο η Κυβέρνηση.

»Ακούσαμε χωρίς καμία τεκμηρίωση ότι τα 32 δισ. ευρώ θα συνδυαστούν με μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα της τάξης των 27 δισ. ευρώ.

»Ακούσαμε αόριστα, χωρίς καμία τεκμηρίωση ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά χωρίς να δίνεται βάρος στην εγχώρια παραγωγή, χωρίς να υιοθετείται η πρότασή μας για ρήτρα απασχόλησης στη χρηματοδότηση των πόρων.

Συντηρητικές επιλογές

»Ακούσαμε τη συσχέτιση του προγράμματος με τις συντηρητικές επιλογές για τα εργασιακά, τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά θέματα της Έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη.

»Θα τοποθετηθούμε αναλυτικά για τα άγνωστα ακόμα έργα και τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος, όταν κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα (σύμφωνα με τις Κυβερνητικές εξαγγελίες).

»Τότε θα το αντιπαραβάλουμε και με το δικό μας πρόγραμμα που είναι προϊόν συζήτησης με την ελληνική κοινωνία μέσα από τον ανοιχτό διάλογο σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, με τις ενεργές δυνάμεις της παραγωγής και της κοινωνίας.

»Και στη Βουλή θα αποδείξουμε ότι το 2.0 στο τίτλο του προγράμματος αναφέρεται στην Ελλάδα των δύο ταχυτήτων. Αυτή των λίγων και ισχυρών που προσδοκά να έχει την μερίδα του λέοντος στους πόρους με τις ευλογίες της Κυβέρνησης και αυτή των πολλών μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτών και των εργαζομένων που θα μείνει πίσω.

»Αυτό το πρόγραμμα όπως ακριβώς σχεδιάστηκε από λίγους στο Μαξίμου, τελικά θα αφορά τους λίγους. Με τις κοινωνικές ανισότητες στη χώρα μας όλο και να διευρύνονται».

Το «Ελλάδα 2.0» είναι «μνημόνιο 5.0»

Για νέες θυσίες των εργαζομένων σε όφελος των κερδών για τους λίγους κάνει λόγο το ΚΚΕ σημειώνοντας ότι «καλύτερο όνομα από το «Ελλάδα 2.0″ -(που παρουσίασε ο πρωθυπουργός)- θα ήταν το μνημόνιο 5.0». Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «πανευρωπαϊκό super μνημόνιο» το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Η “Ελλάδα 2.0”, που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης, το μόνο “νέο” που φέρνει είναι νέες θυσίες των εργαζομένων και του λαού για την ανάκαμψη των κερδών των λίγων. Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί τη “γέφυρα” της Ελλάδας των μνημονίων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων με το πανευρωπαϊκό “super μνημόνιο” του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Από αυτήν την άποψη καλύτερο όνομα από το «Ελλάδα 2.0» θα ήταν το «Μνημόνιο 5.0″.

»Το ταμείο ανάκαμψης το έχουν πληρώσει ήδη οι λαοί, ενώ για κάθε εκταμίευση, που θα δίνει ώθηση στα κέρδη της “πράσινης” ανάπτυξης, θα πληρώνουν πάλι με νέα, δρομολογημένα αντιλαϊκά – αντεργατικά μέτρα.

Ρήξη με τη στρατηγική της ΕΕ

»Τις “ευρύτερες συναινέσεις”, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να τις αναζητήσει στις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων κομμάτων του ευρωενωσιακού τόξου, που στηρίζουν το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

»Η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας απαιτούν όντως “ρήξη”, πρώτα και κύρια, με τη στρατηγική της ΕΕ, της αστικής τάξης και των κομμάτων που τους υπηρετούν. Το συμφέρον του ελληνικού λαού είναι στην πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με επίκεντρο τους δικούς του στόχους για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, και όχι στην συναίνεση με την πολιτική που θυσιάζει την υγεία, τη ζωή και τις ανάγκες του λαού για τα κέρδη μίας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων».

Κομίζει βουνά χρέους

Για βουνά χρέους που προστίθενται κάνει λόγο ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτηρίζοντας ως «μεταξωτές κορδέλες» με αξία μικρότερη και από τα «φύκια», την παρουσίαση του κ. Μητσοτάκη για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη έχει ως εξής:

«Τον Ιούνιο, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης θριαμβολογούσε για τα 72 δις ευρώ που εξασφάλισε για τη χώρα. Σήμερα αυτά έγιναν «σχεδόν» 60 δις σε διάρκεια εξαετίας. Από αυτά, τα 12,7 δις είναι νέα δάνεια που θα εγγυηθεί το κράτος εκ μέρους μεγάλων εταιρειών, τα 9 δις τα χρωστά το κράτος στην Κομισιόν, ενώ τα υπόλοιπα 28,3 δις είναι χρήματα που (υποτίθεται!) θα δανειστούν οι μεγάλες επιχειρήσεις από μόνες τους για να τα «ρίξουν» στην οικονομία.

»Πίσω, λοιπόν, από τα ωραία λόγια για την «Ελλάδα 2.0» και τις παρομοιώσεις με την… Επανάσταση του 21, κρύβεται η πικρή αλήθεια: Ετοιμάζονται να προσθέσουν άλλα 21,7 δις στο χρέος του πτωχευμένου κράτους (του οποίου το χρέος είναι ήδη πάνω από το 210% του ΑΕΠ) και ελπίζουν ότι ο πτωχευμένος ιδιωτικός τομέας (με χρέη ήδη πάνω από το 150% του ΑΕΠ) θα δανειστεί άλλα 28,3 δις.

»Πουθενά, βέβαια, δεν αναφέρονται στο καθαρό όφελος από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα είναι, στην καλύτερη περίπτωση, 10 δις για την εξαετία – ακριβώς όπως το ΜέΡΑ25 προειδοποιούσε από τον περασμένο Ιούνιο.

Γύμνια

»Το αστείο είναι ότι η κυβέρνηση παραδέχεται τη γύμνια του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας» του κ. Μητσοτάκη εγγράφοντας στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021… 2,5 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης – κι αυτό σε μια χρονιά που το κράτος πρέπει να πληρώσει 11,5 δις στους δανειστές και να μπει «μέσα» άλλα 15 δις ώστε να καλύψει τα ελλείμματά του!

»Ακόμα και τα φύκια έχουν μεγαλύτερη αξία σε σχέση με τις μεταξωτές κορδέλες που τόσο επιδέξια παρουσίασε σήμερα στο σόου του ο κ. Μητσοτάκης.

»Στο μεταξύ, οι πολίτες που αντιμετωπίζουν το νέο τσουνάμι λουκέτων και ανεργίας, ακούν για τα βουνά χρέους που ο κ. Μητσοτάκης θα τους φορτώσει εκ μέρους του «κύκλου» του και οι σκέψεις τους θυμίζουν τον στίχο του Κόλεριτζ:

Νερό, νερό παντού αλλά ούτε μια γουλιά να πιούμε. (Σάμιουελ Τέιλορ Κόλεριτζ, 1834, Η μπαλάντα του γέρου ναυτικού».

Sports in

Final Four 2024: Η αναχώρηση της αποστολής του Ολυμπιακού για το Βερολίνο (pics)

Δείτε «κλικ» από την αναχώρηση της αποστολής του Ολυμπιακού από το Ελευθέριος Βενιζέλος με προορισμό το Βερολίνο, όπου οι ερυθρόλευκοι θα δώσουν το «παρών» στο τρίτο συνεχόμενο Final Four.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024