Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Νέα ερωτηματικά για το εμβόλιο της AstraZeneca - «Μπλόκο» από τη Γερμανία στους κάτω των 60 ετών

Κοροναϊός : Νέα ερωτηματικά για το εμβόλιο της AstraZeneca – «Μπλόκο» από τη Γερμανία στους κάτω των 60 ετών

Η σύσταση άλλαξε «με βάση τα διαθέσιμα μέχρι σήμερα στοιχεία για περιστατικά σπάνιων αλλά σοβαρών θρομβώσεων σε νεότερες ηλικίες εμβολιασμένων ατόμων», όπως ανακοινώθηκε, δημιουργώντας εκ νέου σύγχυση και αμφιβολίες γύρω από το πολυσυζητημένο εμβόλιο της βρετανο-σουηδικής εταιρείας

«Όλα βασίζονται σε μία αρχή και αυτή είναι η εμπιστοσύνη» δήλωσε, το βράδυ της Τρίτης, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υιοθετώντας -μετά από συνεδρίαση με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων- την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής (Stiko) για χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς και σε ομάδες υψηλής προτεραιότητας.

Η σύσταση άλλαξε «με βάση τα διαθέσιμα μέχρι σήμερα στοιχεία για περιστατικά σπάνιων αλλά σοβαρών θρομβώσεων σε νεότερες ηλικίες εμβολιασμένων ατόμων», όπως ανακοινώθηκε, δημιουργώντας εκ νέου σύγχυση και αμφιβολίες γύρω από το πολυσυζητημένο εμβόλιο της βρετανο-σουηδικής εταιρείας, το οποίο μέχρι πρότινος θεωρείτο «ακατάλληλο» για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 (ή και 55 σε κάποια κράτη) ετών.

«Πρέπει να μπορούμε να εμπιστευτούμε τα εμβόλια» επεσήμανε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους. «Και η διαφάνεια είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης μιας τέτοιας κατάστασης» πρόσθεσε.

Ενεργώντας κατόπιν εισηγήσεων της επιτροπής εμβολίων, τα ομοσπονδιακά υπουργεία Υγείας της Γερμανίας συμφώνησαν ότι οι κάτω των 60 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο εάν ανήκουν σε ομάδες υψηλής προτεραιότητας, ύστερα πάντως από συνεννόηση με αρμόδιο γιατρό.

Άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca έχουν τη δυνατότητα είτε να λάβουν τη δεύτερη δόση, όπως έχει προγραμματιστεί, είτε να περιμένουν να εκδώσει η επιτροπή τη σύστασή της, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του Απριλίου.

Το νέο όριο στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca αποτελεί ακόμη ένα εμπόδιο στην ήδη αργό προγραμματισμό εμβολιασμού της Γερμανίας.

31 περιστατικά θρομβώσεων

Νωρίτερα, η (Stiko) συνέστησε τη λήψη μόνο για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω «με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα ύστερα από με την εμφάνιση σπάνιων αλλά πολύ σοβαρών θρομβοεμβολικών παρενεργειών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Ινστιτούτο «Paul Ehrlich», αρμόδιο για τα εμβόλια στην Γερμανία, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 31 περιπτώσεις σπάνιας θρόμβωσης, έπειτα από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca. Εννέα από τα περιστατικά κατέληξαν, ενώ με εξαίρεση δύο περιπτώσεις, όλα αφορούν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 63 ετών. Οι δύο άνδρες ήταν 36 και 57 ετών.

Τα κρατίδια του Βερολίνου και του Βρανδεμβούργου, όπως επίσης και η πόλη του Μονάχου, είχαν προηγουμένως ανακοινώσει ότι δεν θα εμβολιάζονται προς το παρόν μόνο άτομα κάτω των 60 ετών με το εμβόλιο της εταιρείας Astrazeneca.

Το νοσοκομείο Charité του Βερολίνου αποφάσισε επίσης τη λήψη αυτού του μέτρου. Το νοσοκομείο του Βερολίνου Vivantes διέκοψε επίσης όλους τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astrazeneca για τις εργαζόμενές του κάτω των 55 ετών. Οι επικεφαλής πέντε από τις έξι πανεπιστημιακές κλινικές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας τάχθηκαν υπέρ της προσωρινής απαγόρευσης εμβολιασμού για νεότερες γυναίκες με το εμβόλιο αυτό.

Ο κίνδυνος περαιτέρω θανάτων είναι πολύ υψηλός, αναφέρεται σε κοινή τους επιστολή προς τον ομοσπονδιακό και τον υπουργό Υγείας του εν λόγω κρατιδίου, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε μια πρώτη αντίδραση, η AstraZeneca δήλωσε ότι η ασφάλεια των ασθενών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά της και σημείωσε ότι οι αρμόδιες αρχές της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα περιστατικά θρομβώσεων δεν συνδέονται με τη χορήγηση του εμβολίου. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις γερμανικές αρχές για να αντιμετωπίσουμε τυχόν επιφυλάξεις τους».

Αναστολή εμβολιασμών στους κάτω των 55 ετών στον Καναδά

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Καναδάς ανέστειλε τη Δευτέρα τη χρήση του εμβολίου των AstraZeneca και Οξφόρδης για άτομα κάτω των 55 ετών λόγω ανησυχιών ότι ενδέχεται να συνδέεται με σπάνιες θρομβώσεις.

«Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το όφελος από την παροχή εμβολίων AstraZeneca Covid-19 σε ενήλικες κάτω των 55 ετών, λαμβάνοντας υπόψη τους πιθανούς κινδύνους» δήλωσε η Δρ Σέλεϊ Ντικς, αντιπρόεδρος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Ανοσοποίησης.

Η κ. Ντικς είπε ότι οι επικαιροποιημένες συστάσεις ήρθαν εν μέσω νέων δεδομένων από την Ευρώπη που υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος θρόμβων αίματος είναι τώρα δυνητικά τόσο υψηλός όσο ένας στους 100.000, πολύ υψηλότερος από αυτόν στον 1 εκατομμύριο κίνδυνο που πιστεύεται προηγουμένως. Τόνισε ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς στην Ευρώπη που ανέπτυξαν έναν σπάνιο θρόμβο αίματος μετά τον εμβολιασμό με το AstraZeneca ήταν γυναίκες κάτω των 55 ετών και το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ εκείνων που ανέπτυξαν θρόμβους είναι τόσο υψηλό όσο 40%.

Ο Δρ Τζος Ρέιμερ της ειδικής ομάδας για την εφαρμογή εμβολίων στη Μανιτόμπα δήλωσε, παρά το συμπέρασμα, ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θρόμβων στο αίμα που να σχετίζεται γενικά με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη, μια σπάνια αλλά πολύ σοβαρή παρενέργεια έχει παρατηρηθεί κυρίως σε νέες γυναίκες στην Ευρώπη.

Ο κ. Ρέιμερ είπε ότι ο σπάνιος τύπος θρόμβωσης συμβαίνει συνήθως μεταξύ τεσσάρων και 20 ημερών μετά τη λήψη και τα συμπτώματα μπορεί να αντικατοπτρίζουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια καρδιακή προσβολή.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024