Σύσταση για διατήρηση των πουλερικών σε κλειστούς χώρους. Εντείνεται η Ενεργητική Επιτήρηση της νόσου της γρίπης των πτηνών στην Καστοριά.

Έως τα τέλη Απριλίου απαγορεύεται η «μετακίνηση» των πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους, προαύλια, αυλές αγρούς κ.λπ. καθώς και σε μη περιφραγμένους χώρους. Η σύσταση για παραμονή των πουλερικών σε κλειστούς χώρους απευθύνεται από το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Καστοριάς, εξαιτίας της ανίχνευσης ιού της γρίπης των πτηνών τύπου Α(Η5) σε αργυροπελεκάνους στη Βόρεια Ελλάδα καθώς και πελεκάνων στη λίμνη της Καστοριάς.

Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές δειγματοληψίες, ενώ την ίδια στιγμή έχει τεθεί σε εφαρμογή η ενεργητική επιτήρηση της νόσου. Έτσι, λόγω της ήδη διαπιστωμένης κυκλοφορίας ιών της γρίπης των πτηνών στα πτηνά που διαβιούν στη λίμνη της Καστοριάς έχοντας ως στόχο τη διασφάλιση της οικόσιτης αλλά και της ελευθέρας βοσκής συστηματικής πτηνοτροφίας από  κάποιον υποτύπο ιού υψηλής παθογονικότητας:

-απαγορεύεται η διατήρηση πουλερικών

α) σε ανοιχτούς χώρους, προαύλια, αυλές αγρούς κ.λπ. και

β) σε μη περιφραγμένους χώρους,

-σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.

Σε κάθε περίπτωση συνιστάται η διατήρησή τους σε κλειστούς χώρους τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr