Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Lockdown: Η στρατηγική για το άνοιγμα της χώρας - Τι έχει «κλειδώσει», τι είναι στον «αέρα»

Lockdown: Η στρατηγική για το άνοιγμα της χώρας – Τι έχει «κλειδώσει», τι είναι στον «αέρα»

Ανοίγει η αγορά στις 5 Απριλίου με δίχτυ ασφαλείας 10 εκατ. self test

Με αγωνία περιμένει η κυβέρνηση την εισήγηση των ειδικών την Τετάρτη, καθώς είναι ξεκάθαρο πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα δείξουν τον τρόπο με τoν οποίo θα γίνει η χαλάρωση των μέτρων.

Οι επιδημιολόγοι της επιτροπής θα παρουσιάσουν τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας , καθώς και τους δείκτες σε διασωληνώσεις, εισαγωγές, κρούσματα και ιικό φορτίο.

Την ίδια ώρα τα μαθηματικά μοντέλα των ειδικών θα δείξουν πότε αναμένεται να σταθεροποιηθεί η πανδημία του κοροναϊού στην Αττική.

Ο συνδυασμός των παραπάνω δεδομένων με βάση και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα self tests, θα αποτελέσουν τη βάση για τις αποφάσεις των ειδικών.

Σημειώνεται πως ήδη στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής πολλά θέματα τέθηκαν επί τάπητος, σχετικά με τις μετακινήσεις, τα σχολεία και το λιανεμπόριο, ωστόσο τίποτα δεν καταγράφηκε στα… πρακτικά.

Τα βασικά θέματα στο τραπέζι της Επιτροπής

Τα βασικά θέματα που θα συζητήσει η επιτροπή είναι τρία. Οι διαδημοτικές μετακινήσεις, το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή – όσο αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις – είναι πολύ πιθανό να δώσει τελικά το πράσινο φως την Τετάρτη.

Ωστόσο ο γρίφος για γερούς λύτες είναι το αν τελικά θα προταχθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων ή και των δύο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής δεν επιθυμούν ένα ταυτόχρονο άνοιγμα δραστηριοτήτων, ωστόσο θα περιμένουν να δουν και τα τελευταία δεδομένα.

Το επικρατέστερο σενάριο λοιπόν είναι οι ειδικοί να δώσουν το πράσινο φως για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου και να ακολουθήσουν μία εβδομάδα μετά τα σχολεία. Όσον αφορά την εστίαση, οι ειδικοί δεν έχουν μιλήσει λεπτομερώς γι’ αυτό, ωστόσο σύμφωνα με πηγές, το άνοιγμα της εστίασης  σε εξωτερικούς χώρους πηγαίνει προς το τέλος του μήνα.

Push κυβέρνησης για άνοιγμα αγοράς και σχολείων

Πάντως από την πλευρά της φαίνεται πως η κυβέρνηση εξετάζει κατά πόσο θα μπορούσε να ανοίξει σχολεία και λιανεμπόριο μαζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και με τα έως τώρα δεδομένα και τις εκτιμήσεις των ειδικών, η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση του σταδιακού ανοίγματος από τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Προτεραιότητα δίνεται στο λιανεμπόριο, προκειμένου να ξεκινήσει η επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και στο άνοιγμα των σχολείων (γυμνάσια-λύκεια) ώστε να επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις.

Όσον αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε στο Open πως είναι νωρίς να αρθεί αυτό το μέτρο.

Σημειώνεται βέβαια πως σε περίπτωση που ανοίξει η αγορά θα είναι απορίας άξιο πως θα μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν τα ψώνια τους, καθώς στο παρελθόν δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο. Ως εκ τούτου, αν υπάρχει πράσινο φως για το λιανεμπόριο, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα επιτραπούν και οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Η χαλάρωση των μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση και την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών.

Κλειδί για το άνοιγμα τα self test

Και στις δύο περιπτώσεις εξετάζονται ήδη αυστηρά μέτρα για τον κοροναϊό. Στην περίπτωση του λιανεμπορίου, για το ελεγχόμενο άνοιγμα θα προβλέπεται η συνέχιση των μέτρων αυτοπροστασίας και τα οικιακά τεστ (self test), όπως είπε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος, τονίζοντας ωστόσο πως η σταδιακή άρση του lockdown θα γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή. Οπως όλα δείχνουν, αν προκριθεί το άνοιγμα των καταστημάτων η αρχή αναμένεται να γίνει με τη μέθοδο του click away.

Σημειώνεται πάντως ότι μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Πάνος Σταμποuλίδης, σημείωσε: «Η τρέχουσα εβδομάδα είναι κομβική για τα επόμενα βήματα. Παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις , με τα στοιχεία των διασωληνωμένων. Δεν είναι δεδομένο ότι θα ανοίξει το λιανεμπόριο, που φυσικά έχει την προτεραιότητα».

«Είναι προτιμότερο να κερδίσουμε υγειονομικό χώρο και να ανοίξουμε, παρά να ανοιγοκλείνουμε», είπε ο κ. Σταμπουλίδης και χαρακτήρισε «λάθος να μπούμε σε ημερομηνίες» γιατί δεν θα βοηθήσει «όσο όλοι περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ήδη από την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας είχε ζητήσει από την επιτροπή των ειδικών να εξετάσει το ενδεχόμενο της επιστροφής των μαθητών στις τάξεις.

Γεωργιάδης για λιανεμπόριο: Είναι κοντά το άνοιγμα – Ο,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει

Στην εκτίμηση ότι, αν η τάση σταθεροποίησης των κρουσμάτων συνεχιστεί, το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι κοντά, προχώρησε και ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι το κριτήριο για την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων είναι η πίεση στο σύστημα υγείας και υπογράμμισε: «Κρίσιμη η τρέχουσα εβδομάδα αν η τάση σταθεροποίησης των κρουσμάτων συνεχιστεί ή υποχωρήσει, το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι κοντά» ενώ τόνισε πως «ό,τι ανοίξει δεν θα ξανακλείσει».

Πελώνη: Προτεραιότητα να ανοίξουν λιανεμπόριο, Γυμνάσια και Λύκεια

Στόχος είναι το σταδιακό και ελεγχόμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Αναφορικά με τα self tests, είπε πως 31 εταιρείες κατέθεσαν προσφορά και ο διαγωνισμός θα πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο σήμερα. Σημείωσε πως δεν υπέβαλε προσφορά η Siemens, εξαπολύοντας πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε λόγο για φωτογραφικό διαγωνισμό και απευθείας ανάθεση στη Siemens.

Τα self tests, συνέχισε, χρησιμοποιούνται ήδη σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, ωστόσο η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου θα γίνει μαζική χρήση.

Η κ. Πελώνη τόνισε πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο για υποχρεωτικά τεστ, επισημαίνοντας παράλληλα πως θα είναι για όλους και αποτελούν ένα συμπληρωματικό εργαλείο.

Ερωτηθείσα σχετικά με την επικείμενη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την Τετάρτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, είπε πως προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία (με πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια).

«Το Ε.Σ.Υ. αντέχει», είπε η Αριστοτελία Πελώνη, χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντικό σημάδι τη μείωση των εισαγωγών. Εξήγησε πως η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων αντικατοπτρίζει την επιδημιολογική εικόνα των προηγούμενων εβδομάδων.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024