Με μικρά βήματα προχωράει η χώρα προς την έξοδο από την επιδημία κοροναϊού και τη χαλάρωση του lockdown.

Εβδομάδα αποφάσεων και ανακοινώσεων όσον αφορά στη χαλάρωση του lockdown, με την κυβέρνηση να θέτει ως προτεραιότητες το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων.

Την ίδια στιγμή, με την πίεση στα νοσοκομεία να παραμένει ισχυρή, τους πολίτες να ασφυκτιούν από το συνεχές lockdown και την οικονομία να «αιμορραγεί», η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη ενδεχομένως με την δυσκολότερη φάση διαχείρισης της πανδημία.

Δείγμα της κόπωσης αποτελούν άλλωστε και οι εικόνες συνωστισμού του Σαββατοκύριακου σε παραλίες και πάρκα, δηλωτικές της ανάγκης αποσυμπίεσης με συντεταγμένο τρόπο, ώστε να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα.

Σκέψεις για χαλάρωση του lockdown

Από τις αρχές Απριλίου τίθεται σε εφαρμογή και το σχέδιο για τα self test τα οποία αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην ανάσχεση της πανδημίας αλλά και στο άνοιγα της αγοράς.

Η διάθεσή τους θα γίνεται δωρεάν από όλα τα φαρμακεία της χώρας και κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα κάθε επτά ημέρες ενώ η πιστοποίηση παραλαβής θα γίνεται μέσω επίδειξης ΑΜΚΑ στους φαρμακοποιούς.

Για να αποφευχθεί συνωστισμός τις πρώτες ημέρες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών, δεδομένου ότι η ηλικιακή αυτή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή.

Τι θα γίνει με λιανεμπόριο και σχολεία

Την εύθραυστη κατάσταση αποτυπώνει η απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να μην αποφανθεί την περασμένη Παρασκευή
και να μεταθέσει για αυτήν την εβδομάδα τις εισηγήσεις της επί των αιτημάτων της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση λιανεμπορίου και σχολείων στις αρχές Απριλίου.

Την Τετάρτη αναμένεται η Επιτροπή να αξιολογήσει την πιθανότητα σταδιακής άρσης των μέτρων και να σχεδιάσει τον οδικό χάρτη για μερική άρση του lockdown.

Το ακριβές πλαίσιο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από την εικόνα της πανδημίας, όταν ληφθούν οι αποφάσεις.

Ανάλογα τα δεδομένα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να προκρίνουν είτε την λύση του click away και του click in shop είτε απελευθέρωση της αγοράς με μόνο περιορισμό τον αριθμό καταναλωτών ανάλογα τα τετραγωνικά των καταστημάτων.

Το γεγονός ότι από χθες Κυριακή η ημέρα μεγάλωσε κατά μία ώρα ενώ ο καιρός ανοίγει, βάζει πάντως στο τραπέζι νέες σκέψεις περαιτέρω χαλάρωσης της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις εννέα το βράδυ που ισχύει σήμερα, ως μία νέα «βαλβίδα εκτόνωσης» και εφόσον οι διαδημοτικές μετακινήσεις δεν μπορούν ακόμη να επιτραπούν.

Πρώτα από όλα όμως η κυβέρνηση θέλει, όπως αναφέρθηκε, σε αυτή τη φάση να ανοίξει το λιανεμπόριο (ενδεχομένως ξεκινώντας από τα μικρά καταστήματα), καθώς και τα σχολεία (ιδίως τα λύκεια λόγω πανελλαδικών).

Η πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα λιανεμπορίου – εκπαίδευσης είναι η 5η Απριλίου, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις για τυχόν άρση περιοριστικών μέτρων θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Έκρυθμη η κατάσταση στον εμπορικό κόσμο

«Εάν την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου δεν έχει αποφασισθεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τότε δυστυχώς θα βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να καλέσω τους συναδέλφους μου να εκφράσουν με απόλυτα νόμιμο τρόπο την έντονη διαμαρτυρία τους, χωρίς να διακινδυνεύσουν έστω και ελάχιστα τη δημόσια υγεία» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

«Επίσης θα ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμα που μπορεί να εκφράσει αυτήν τη δυσαρέσκεια, ιδιαίτερα όταν φημολογείται ότι μπορεί να προκριθούν άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα γίνονται ανεκτές ενέργειες που επιδεινώνουν τα υγειονομικά δεδομένα».

«Μέχρι τότε είναι αυταπόδεικτο ότι αναμένω να ανακοινωθούν οι οικονομικές ενισχύσεις που τεκμηριωμένα και κοστολογημένα έχουμε θέσει υπόψιν της κυβέρνησης και που πρέπει κατ’ ελάχιστον να στηρίξουν τις χειμαζόμενες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας», σημείωσε.

Με το βλέμμα στο Πάσχα

Τα βελτιωμένα επιδημιολογικά δεδομένα σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία θα αποτελέσουν τους παράγοντες εκείνους που θα επιτρέψουν στα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να ανάψουν πράσινο φως για τη λειτουργία της αγοράς.

Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτό να επισπευσθεί, ώστε να δημιουργηθούν οι ανάλογες συνθήκες με το βλέμμα στο Πάσχα, δίνοντας τη σκυτάλη στην εστίαση και στο άνοιγμα των εστιατορίων και μπαρ σε εξωτερικούς χώρους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr