Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανατριχιαστική μαρτυρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα : Εκτέλεσαν άμαχους μπροστά στα μάτια μας

Ανατριχιαστική μαρτυρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα : Εκτέλεσαν άμαχους μπροστά στα μάτια μας

«Οι στρατιώτες ανάγκασαν τους επιβάτες να κατέβουν από τα μικρά λεωφορεία. Οι άνδρες χωρίστηκαν από τις γυναίκες, στις οποίες επιτράπηκε να φύγουν. Λίγη ώρα αργότερα, οι άνδρες τουφεκίστηκαν».

Ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που κυκλοφορούσε με αυτοκίνητο στην επαρχία Τιγκράι, θέατρο ένοπλης σύρραξης, είδε αιθίοπες στρατιώτες να εκτελούν άμαχους, να χτυπούν τον οδηγό της και να απειλούν να τον σκοτώσουν, έκανε γνωστό χθες Τετάρτη η ΜΚΟ.

Σοκάρει η αφήγηση

Κατά την ανακοίνωση της οργάνωσης Médecins sans frontières (MSF), τρία μέλη της κυκλοφορούσαν την Τρίτη με όχημα που έφερε τα διακριτικά της σε δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα της Τιγκράι, τη Μεκέλε, με την Αντίγκρατ.

Στη διάρκεια της μετακίνησης, είδαν «αυτό που έμοιαζε με το αποτέλεσμα ενέδρας που είχε στήσει σε αιθιοπική στρατιωτική οχηματοπομπή ομάδα ενόπλων», με «στρατιώτες νεκρούς και τραυματίες», εξήγησε η Καρλίνε Κλάιερ, επικεφαλής των επιχειρήσεων των MSF για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Αιθίοπες στρατιώτες επιτόπου σταμάτησαν το αυτοκίνητο των MSF και δύο μικρά δημόσια λεωφορεία που το ακολουθούσαν, συνέχισε.

Κάλυκες από σφαίρες παντού (φωτογραφία Medecins Sans Frontieres/via Reuters)

«Οι στρατιώτες ανάγκασαν τους επιβάτες να κατέβουν από τα μικρά λεωφορεία. Οι άνδρες χωρίστηκαν από τις γυναίκες, στις οποίες επιτράπηκε να φύγουν. Λίγη ώρα αργότερα, οι άνδρες τουφεκίστηκαν».

Απείλησαν να τον σκοτώσουν

Η ομάδα των MSF έλαβε άδεια να αποχωρήσει, όμως κατόπιν αιθίοπες στρατιώτες σταμάτησαν ξανά το αυτοκίνητό της.

«Εβγαλαν διά της βίας τον οδηγό των MSF από το αυτοκίνητο, τον χτύπησαν με τα κοντάκια των τουφεκιών τους και απείλησαν να τον σκοτώσουν. Τελικά, του επέτρεψαν να επιβιβαστεί ξανά στο όχημα και η ομάδα μπόρεσε να επιστρέψει στη Μεκέλε», σύμφωνα με την κυρία Κλάιερ.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπι Αχμεντ εξαπέλυσε την 4η Νοεμβρίου 2020 ευρείας κλίμακας επιχείρηση στην Τιγκράι για να ανατρέψει το κόμμα που την κυβερνούσε, το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF), διότι αψηφούσε την εξουσία του επί μήνες, ενώ το κατηγόρησε πως επιτέθηκε σε τοπικές βάσεις του ομοσπονδιακού στρατού.

Ο κ. Αμπι – τιμηθείς με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2019 – ανακήρυξε το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων μετά την κατάληψη της Μεκέλε από τον ομοσπονδιακό στρατό, στα τέλη του Νοεμβρίου.

Οι μάχες συνεχίζονται

Ομως ηγέτες του TPLF που διέφυγαν ορκίζονται να συνεχίσουν τον πόλεμο. Οι μάχες συνεχίζονται.


Κουφάρια φρικαλεοτήτων στην Τιγκράι (φωτογραφία Medecins Sans Frontieres/via Reuters)

Ο κ. Αμπι παραδέχθηκε χθες Τρίτη ότι διαπράχθηκαν φρικαλεότητες στο Τιγκράι. «Υπάρχουν πληροφορίες για βιασμούς και λεηλασίες», είπε.

Μαρτυρίες κατοίκων κάνουν λόγο για σεξουαλική βία και σφαγές αμάχων ευρείας κλίμακας από πλευράς των δυνάμεων που ενεπλάκησαν στον πόλεμο εναντίον του TPLF.

Ο κ. Αμπι παραδέχθηκε επίσης την παρουσία στην Τιγκράι στρατιωτικών της γειτονικής Ερυθραίας, έπειτα από μήνες διαψεύσεων, τόσο από την Ασμάρα όσο και από την Αντίς Αμπέμπα.

Σφαγιάστηκαν

Η ανεξάρτητη Αιθιοπική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EHRC) ανέφερε νωρίτερα χθες Τετάρτη σε έκθεσή της με ανατριχιαστικό περιεχόμενο ότι πάνω από 100 άμαχοι σφαγιάστηκαν στα τέλη του Νοεμβρίου στην πόλη Αξουμ, στην επαρχία Τιγκράι, από ερυθραίους στρατιωτικούς.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024