«Απογοητευμένη» δηλώνει η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τους περιορισμούς της ΕΕ στις εξαγωγές εμβολίων

Η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) δήλωσε σήμερα απογοητευμένη από το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άδειες εξαγωγής εμβολίων κατά της Covid-19, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με το ευρωπαϊκό μπλοκ σχετικά με αυτό το μέτρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου την παράταση έως το τέλoς Ιουνίου του μηχανισμού που δημιουργήθηκε στο τέλoς Ιανουαρίου, ως αντίδραση στις ανακοινώσεις των παρασκευαστριών εταιρειών εμβολίων σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις στην ΕΕ.

«Ενώ καταλαβαίνουμε την πολιτική που κάνουν, έχω δηλώσει ανοιχτά ότι είμαι απογοητευμένη, ιδίως για το γεγονός ότι επέκτειναν το μέτρο πέραν του Μαρτίου», δήλωσε η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΠΟΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές πρέπει να είναι προσωρινής διάρκειας.

«Βρίσκομαι σε συνομιλίες μαζί τους, για το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι περιορισμοί μπορούν να αντιμετωπιστούν», προσέθεσε.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα, οι εταιρείες πρέπει να λαμβάνουν άδεια πριν από εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid-19 και ενδέχεται να απορρίπτονται αιτήματα εξαγωγών, εάν οι εταιρείες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους με την ΕΕ για εφοδιασμό εμβολίων.

Η Νιγηριανή Οκόντζο-Ιουεάλα έχει καταστήσει την καταπολέμηση της πανδημίας προτεραιότητα, από τότε που ανέλαβε τα ηνία του ΠΟΕ την 1η Μαρτίου. Ερωτηθείσα για τη θέση της σχετικά με τις παγωμένες συνομιλίες στον Οργανισμό αναφορικά με την παραίτηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για φάρμακα κατά της Covid-19, που προτάθηκε από την Ινδία και τη Νότια Αφρική, απάντησε πως δεν είναι αντίθετη σε αυτό.

Ωστόσο, είπε ότι είναι σημαντική η παράλληλη επιδίωξη της ενίσχυσης της παραγωγής μέσω άλλων οδών, επειδή οι συνομιλίες «απαιτούν χρόνο».

«Αυτό που πρότεινα είναι ένας τρίτος δρόμος, επειδή άνθρωποι πεθαίνουν», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό περιλαμβάνει τη μείωση των εμποδίων στις εξαγωγές και τη χρήση της υπάρχουσας ικανότητας για αύξηση της παραγωγής.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr