Τι λέει κορυφαίος καθηγητής για την αποκλιμάκωση

«Έστησε ο έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη». Σχεδόν τον στίχο του μεγάλου μας εθνικού ποιητή, Διονυσίου Σολωμού, μου απήγγειλε κορυφαίο μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων (πιο κορυφαίο δεν γίνεται) όταν τον ρώτησα τι βλέπει για την πανδημία. Ουσιαστικά μου επιβεβαίωσε ότι θα πιάσουμε Απρίλιο προκειμένου να δούμε μια σχετική αποκλιμάκωση. Όχι ότι ο ιός θα εξαφανιστεί, αλλά ελπίζουν οι επιστήμονες ότι θα πιέζεται λιγότερο το σύστημα, δηλαδή τα νοσοκομεία.

Από τις 10 Απριλίου και μετά, και όσο βελτιώνεται ο καιρός θα δούμε επιπέδωση της καμπύλης και λιγότερα κρούσματα, άρα λιγότερους στα νοσοκομεία. Γι’ αυτό το κορυφαίο στέλεχος της επιτροπής μου συνέστησε υπομονή και σύνεση προκειμένου να μην υπάρξουν χειρότερα.

Κι όταν λένε οι ειδικοί ότι θα χρειαστούν 15 ημέρες για να πάρουμε μια ανάσα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε τα ανοικτά μαγαζιά από τις 29 Μαρτίου. Μάλλον το σενάριο της 5ης Απριλίου φαντάζει πιο πιθανό για το λιανεμπόριο ενώ για την εστίαση μάλλον πάμε για το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου κι όσο θα πλησιάζουμε στο Πάσχα.

Το θέμα όμως είναι άλλο. Πόσο ακόμα θα αντέξει το Σύστημα Υγείας και πότε θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων αλλά και των νεκρών;

Βηματοδότης

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr