Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φορολογικές δηλώσεις : Ποιες αλλαγές έρχονται σε τεκμήρια και e-αποδείξεις

Φορολογικές δηλώσεις : Ποιες αλλαγές έρχονται σε τεκμήρια και e-αποδείξεις

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποδεχθεί τις εισηγήσεις, φορέων, λογιστών και ειδικών ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση σε τεκμήρια και αποδείξεις

Αλλαγές σε τεκμήρια και e-αποδείξεις ετοιμάζει για φέτος το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποδεχθεί τις εισηγήσεις, φορέων, λογιστών και ειδικών ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση τόσο τα τεκμήρια, όσο και στις αποδείξεις.

Και αυτό γιατί η πανδημία έχει αλλάξει τα δεδομένα και πιθανή εφαρμογή τους θα φέρει πολλές στρεβλώσεις και αδικίες.

Οι αλλαγές στα τεκμήρια και τις e- αποδείξεις που επίκεινται πάντως θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα και θα ισχύσουν για εφέτος και εν μέρει πιθανότατα για το 2022, για το διάστημα δηλαδή που η πανδημία φρενάρει την ομαλή λειτουργία της οικονομίας.

Οι αλλαγές σε τεκμήρια

Έκτακτες παρεμβάσεις στα τεκμήρια διαβίωσης και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που αφενός θα αποτρέψουν επιβαρύνσεις και αφετέρου θα δώσουν ανάσες στους φορολογούμενους που πλήττονται από την υγειονομική κρίση σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας καθώς και οι επαγγελματίες, οι ατομικές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι που «κατέβασαν ρολά» με κρατική εντολή θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν από το κράτος π.χ. αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή για να καλύψουν την τεκμαρτή δαπάνη.

Συγκεκριμένα τα ποσά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 και 800 ευρώ που έλαβαν οι εργαζόμενοι οι οποίοι βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας μέχρι και 10 μήνες το 2020 αποτελούν εισόδημα το οποίο όχι μόνο δεν θα φορολογηθεί αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των τεκμηρίων.

Οι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα μπορούν να επικαλεστούν ένα τμήμα των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν εντός τους 2020.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τη φόρμουλα με την οποία θα υπολογιστεί το ποσοστό της μη επιστρεπτέας προκαταβολής που θα μπορούν να αξιοποιήσουν για να καλύψουν τα τεκμήρια οι επαγγελματίες που έχουν υποστεί μεγάλες εισοδηματικές απώλειες.

Οι αντικειμενικές δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της συνολικής ετήσιας δαπάνης του φορολογουμένου, είναι οι ακόλουθες:

·         Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρούμενες κύριες κατοικίες, καθώς και ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες δευτερεύουσες κατοικίες των βοηθητικών χώρων αυτών καθώς και των ιδιόκτητων ή μισθωμένων αυτοτελών ή δωρεάν παραχωρούμενων βοηθητικών χώρων,

·         Δαπάνες επιβατικών αυτοκινήτων Ι.Χ., αυτοκινήτων μικτής χρήσης και αυτοκινήτων τύπου JEEP,

·         Δαπάνη ιδιωτικών σχολείων στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης,

·         Δαπάνη οικιακών βοηθών (πέραν του ενός), οδηγών αυτοκινήτου, δασκάλων, κλπ.,

·         Δαπάνες σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης,

·         Δαπάνες αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ανεμόπτερων,

·         Δαπάνες δεξαμενών κολύμβησης (εσωτερικές και εξωτερικές).

Επίσης, στις παραπάνω αντικειμενικές δαπάνες προστίθεται και ένα ποσό ως ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, το οποίο ορίζεται στο ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000) για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000) για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Και οι αποδείξεις

Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις, κρύβουν παγίδα έξτρα φόρου για τους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που πραγματοποίησαν με ηλεκτρονικό χρήμα. Όπως αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έχει ξεκινήσει η επεξεργασία των στοιχείων για τις δαπάνες που έκαναν πέρυσι οι φορολογούμενοι με πλαστικό χρήμα.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως «η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση».

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την πλήρη ποσοτικοποίηση των στοιχείων ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα επιβληθεί άδικα φόρος σε φορολογούμενους οι οποίοι δεν κατάφεραν λόγω πανδημίας να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024