Τρία περιστατικά θρόμβωσης σε υγειονομικούς που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca στη Νορβηγία προκλήθηκαν από το ίδιο το εμβόλιο, δηλώνει με βεβαιότητα καθηγητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο.

«Η θεωρία μας είναι ότι πρόκειται για ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία πιθανότατα προκλήθηκε από το εμβόλιο» δήλωσε ο Άντρε Χόλμε, αρχίατρος του νοσοκομείου, στη νορβηγική εφημερίδα VG.

Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τι εννοούσε με το «πιθανότατα», ο ερευνητής απάντησε με σιγουριά ότι η αιτία έχει βρεθεί.

«Γνωρίζουμε τον λόγο. Τίποτα εκτός από το εμβόλιο δεν εξηγεί γιατί αυτά τα άτομα εμφάνισαν αυτή την ανοσολογική αντίδραση» είπε.

Η ομάδα του στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο εντόπισε σε δείγματα των ασθενών αντισώματα που επιτίθενται στα αιμοπετάλια, παράγοντες που ευθύνονται για την πήξη του αίματος.

Ανάλογες σπάνιες επιπλοκές είχαν καταγραφεί και στο παρελθόν, αποδίδονταν όμως σε φάρμακα και όχι σε εμβόλια, είπε.

Οι τρεις ασθενείς που εμφάνισαν θρόμβωση, αιμορραγία και χαμηλές τιμές αιμοπεταλίων είχαν ηλικία κάτω των 50 ετών. Και οι τρεις ανέφεραν ισχυρούς πόνους και είχαν εμφανίσει θρόμβους σε «ασυνήθιστα» σημεία όπως το στομάχι και ο εγκέφαλος. Ένας από τους τρεις απεβίωσε τη Δευτέρα.

Η εφημερίδα ρώτησε τον Χόλμε πώς μπορεί να είναι βέβαιος ότι η αντίδραση προκλήθηκε από το εμβόλιο και όχι από άλλον, ακόμα άγνωστο παράγοντα.

«Δεν υπάρχει τίποτα στο ιστορικό των ασθενών που θα μπορούσε να δώσει μια τόσο ισχυρή ανοσιακή αντίδραση» απάντησε. «Είμαι βέβαιος ότι τα αντισώματα που εντοπίσαμε είναι η αιτία και δεν βλέπω καμία άλλη εξήγηση» ισχυρίστηκε.

Από την πλευρά της, η Νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα όσο εκκρεμεί η διερεύνηση των περιστατικών.

«Πρέπει πρώτα να δούμε τα αποτελέσματα, δεν θέλω να κάνω σχόλιο αυτή τη στιγμή» δήλωσε στο νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων ο ιατρικός διευθυντής της υπηρεσίας Στάιναρ Μάντσεν.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει πριν ανακοινωθεί το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων για το εμβόλιο της εταιρείας αργότερα την Πέμπτη.

Το άρθρο της VG δεν διευκρινίζει αν η μελέτη του πανεπιστημιακού νοσοκομείου έχει υποβληθεί για δημοσίευση ή όχι.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο