Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βασιλακόπουλος: Άσχετη με τον εμβολιασμό η γενική θρόμβωση – Αιχμή κατά Τσίπρα για τις συγκεντρώσεις

Βασιλακόπουλος: Άσχετη με τον εμβολιασμό η γενική θρόμβωση – Αιχμή κατά Τσίπρα για τις συγκεντρώσεις

«Ο εμβολιασμός πρέπει να συνεχιστεί κανονικά. Δεν υπάρχει κανένα σήμα κινδύνου» τόνισε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA»

Καμία σχέση δεν έχει η θρόμβωση με τον εμβολιασμό και δη με το εμβόλιο της ΑstraZeneca τόνισε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA»

«Είναι σαφή τα δεδομένα. Ο εμβολιασμός πρέπει να συνεχιστεί κανονικά. Η θρόμβωση τις φλέβες μας ή όταν φεύγουν και γίνονται θρομβολογική εμβολή είναι κάτι δυστυχώς πολύ συχνό. 1 στους 1000 κάθε χρόνο παθαίνει θρόμβωση. Έχουμε 850 τέτοια περιστατικά στην Ελλάδα το μήνα. Σε 17 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, η AstraZeneca ανακοίνωσε 37 περιστατικά θρόμβωσης σε όλο τον κόσμο. Είναι πολύ λιγότερα από το αναμενόμενα. Άρα δεν υπάρχει κανένα σήμα κινδύνου» υπογράμμισε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Γερμανίας και γιατί εκεί «πάγωσαν» προσωρινά οι εμβολιασμοί με το AstraZeneca.

«Στην Γερμανία είπαν ότι είδαν ένα πιο σπάνιο είδος θρόμβωσης στο εγκέφαλο. Αυτό είναι πιο σπάνιο φαινόμενο. Συμβαίνουν 3 – 15 περιστατικά στο εκατομμύριο. Σε 1,6 εκατομμύρια εμβολιασμούς είδαν 7 τέτοια περιστατικά. Άρα είπαν προσωρινά να το σταματήσουν» εξήγησε.

«Ο κίνδυνος αν πάθω κορωνοϊό να πάθω θρόμβωση είναι 20%. Στους 100 που θα πάθουν κορωνοϊό, οι 20 θα κάνουν θρόμβωση. Στην Ελλάδα νοσηλεύσαμε περιστατικό με θρόμβωση των φλεβών του εγκεφάλου. Από κορωνοϊό, όχι από εμβόλιο» πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Η γενική θρόμβωση είναι άσχετη με τον εμβολιασμό. Άσχετη. Παθαίνουν πολύ συχνά θρόμβωση για διάφορους λόγους ακόμα και αν δεν έχουμε κανένα υποκείμενο νόσημα. Η συχνότητα που αναφέρθηκε θρόμβωση είναι ελάχιστη μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca».

Στη συνέχεια, ο κ. Βασιλακόπουλος, ερωτήθηκε, αν πίσω από τη γερμανική κίνηση να «παγώσει» τους εμβολιασμούς με AstraZeneca κρύβονται άλλες σκοπιμότητες, όπως ο εμπορικός πόλεμος των χωρών για τα εμβόλια.

«H Γερμανία δημιούργησε το μεγάλο πρόβλημα με τον εμβολιασμό με τον AstraZeneca και τον κίνδυνο με των άνω των 65. Ο ΕΜΑ από την αρχή είχε δώσει έγκριση ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι Γερμανοί ξεκίνησαν πρώτοι την ιστορία» σημείωσε.

«Η Εθνική Επιτροπή των Εμβολιασμών δεν έχει επαρκή επιστημονικά δεδομένα για να αποφασίσει αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ή όχι. Οι Γερμανοί δεν έχουν καν δημοσιοποιήσει τα στοιχεία. Τα 7 περιστατικά είναι από δημοσιογραφικές πληροφορίες. Αυτά τα πράγματα πρέπει να γίνονται με πιο σοβαρό τρόπο» πρόσθεσε.

Η μομφή σε Τσίπρα
Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στο πόσο επιδεινώνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας οι πορείες και οι συγκεντρώσεις, με αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα.

«Κατά κάποιους ηγέτες μας, οι πορείες για πολιτικό λόγο είναι υγειονομικά ακίνδυνες. Θα πρέπει να σοβαρευτούμε κάποια στιγμή ως χώρα. Ότι φέρνει τους πολίτες σε στενή επαφή μαζικά αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Πολύ φοβούμαι, ότι σε λίγο, αυτοί που διαδηλώνουν για την αστυνομική βία, σε μία εβδομάδα, θα διαδηλώνουν γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό στην Ελλάδα».

Τι είπε ο Γιώργος Παπαζήσης
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Γιώργος Παπαζήσης, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σπάνια τα περιστατικά αντίδρασης από εμβόλια.

«Καμία χώρα δεν υποστηρίζει ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση της θρομβολογικής εμβολής με το εμβόλιο της ΑstraZeneca» πρόσθεσε.

Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών με AstraZeneca και στην χώρα μας.

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024