Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Lockdown : Η «πανδημία» κορονοπάρτι ενισχύει τους φόβους για μεγάλη διασπορά του ιού

Lockdown : Η «πανδημία» κορονοπάρτι ενισχύει τους φόβους για μεγάλη διασπορά του ιού

«Αυτοί που έκαναν πάρτι να πάρουν να μάθουν τι γίνεται στα νοσοκομεία», σχολίασε ο κ. Γαργαλιάνος

Την  ώρα που σχεδόν όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο «κόκκινο» και το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει στα ύψη, με τις μεταλλάξεις του κοροναϊού να αυξάνουν και τη μεταδοτικότητά του, καλά κρατούν – λόγω και της Αποκριάς – τα κορονοπάρτι, εγκυμονώντας κινδύνους για περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Παρά τα αυστηρά περιορτιστικά μέτρα, τις τελευταίες μέρες, καταγράφηκε πανδημία… κορονοπάρτι σε δημόσιους χώρους, βίλες,  ακόμη και νυχτερινά μαγαζιά σε Αθήνα, Πάτρα, Ξάνθη, Κρήτη και Θεσσαλονίκη.

Οι εικόνες με κατοίκους να αγνοούν τα μέτρα του lockdown και να συρρέουν σε κορονοπάρτι και καρναβαλικές εκδηλώσεις, προκαλούν πονοκέφαλο σε κυβέρνηση και ειδικούς, που φοβούνται για περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, με ότι αυτό σημαίνει για το ήδη καταπονημένο σύστημα Υγείας.

Θύμιζε προ-κοροναϊού εποχές

Υγειονομική βόμβα, χαρακτηρίστηκε από ειδικούς η Ξάνθη όπου το Σάββατο το βράδυ, αναβίωσε καρναβάλι εποχής προ κοροναϊού.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία, δημιουργώντας απίστευτο συνωστισμό. H δυνατή μουσική που ακουγόταν από τα ηχεία του δήμου από νωρίς φαίνεται πως τελικά λειτούργησε ως κάλεσμα για τους κατοίκους που ξεχύθηκαν στους δρόμους και σε ένα ξέφρενο πάρτι που θύμιζε προηγούμενες χρονιές, χωρίς lockdown.

Από τις 17.00 το απόγευμα του Σαββάτου, οι Ξανθιώτες άρχισαν να πηγαίνουν στην πλατεία και στις 19.00 επικρατούσε το αδιαχώρητο.

Οι αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε αυτή η κίνηση του Δήμου, δικαιολογήθηκε από τον δήμαρχο της πόλης ως μία «αυθόρμητη συμμετοχή».

Μετά και την παρέμβαση της αστυνομίας, το απαγορευμένο καρναβάλι διαλύθηκε και η πλατεία άδειασε γύρω στις 20.30. Για 1 ώρα περίπου οι καρναβαλιστές γλεντούσαν και μαζί τους και ο κοροναϊός.

Ιδιαίτερα αυξημένη ηταν και το απόγευμα της Κυριακής της Αποκριάς η παρουσία του κόσμου στο κέντρο της Ξάνθης. Αρκετοί πολίτες ξεχύθηκαν
στους δρόμους της πόλης με κατεύθυνση από την κεντρική πλατεία. Αυξημένη ήταν και η παρουσία των Αστυνομικών που προσπαθούσε με συστάσεις να αποτρέψει τον συνωστισμό.

Κορονοπάρτι και στην Πάτρα

Εικόνες απίστευτου συνωστισμού έρχονται στο φως, ξανά από την Πατρα, και δη από τις σκάλες Αγίου Νικολάου στο σημείο τους προς το κάστρο. Στο τέλος της καρναβαλικής μέρας, νέοι όλων των ηλικιών δίχως μάσκα με ένα ποτό στο χέρι, έστησαν υπαίθριο καρναβαλικό πάρτι  μέχρι τα μεσάνυχτα.

Συμμετέχοντες, όπως αναφέρει το flamis.gr ανέβαζαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαρκώς φωτογραφίες και βίντεο με βεγγαλικά και αυτοσχέδιες μουσικές που έδιναν τον ρυθμό…!

Οι εικόνες ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών από καταστηματάρχες της Πάτρας, αφού αυτοί παραμένουν κατά τα άλλα κλειστοί… λόγω υγειονομικών κανόνων.

Πάρτι με είσοδο

Και τα κορονοπάρτι δεν έχουν τέλος: Σύμφωνα με το  gnomip.gr, το βράδυ του Σαββάτου στα Ανατολικά Προάστια της Πάτρας, διοργανώθηκε ένα ακόμη πάρτι που παρέπεμπε σε εποχές προ- κοροναϊού. Περίπου 100 και πλέον νεαροί έδωσαν το «παρών» πληρώνοντας μάλιστα για να μπουν στο χώρο το ποσό των 40 ευρώ.

Οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να υπάρχουν παροχές που παραπέμπουν σε οργανωμένα καταστήματα εστίασης. Τρεις γνωστοί ντιτζέι «έντυσαν» με τις μουσικές τους επιλογές τη «διοργάνωση» στην οποία υπήρχε και μπαρμαν για να ετοιμάζει τα ποτά των «θαμώνων».

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες

Στο μεταξύ, ενώπιον του εισαγγελέα αναμένεται να  βρεθούν σήμερα οι συλληφθέντες από το κορονοπάρτι που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στην περιοχή του Μιντιλογλίου.

Οι τέσσερις συλληφθέντες που φέρονται να οργάνωσαν το πάρτι, είδαν να τους επιβάλλεται ένα τσουχτερό πρόστιμο των 5.000 ευρώ και σήμερα θα απολογηθούν για την παραβίαση των μέτρων εν μέσω καραντίνας. Μάλιστα, σύμφωνα με το gnopip.gr, οι συλληφθέντες φέρονται να είχαν διοργανώσει ένα ακόμη πάρτι πριν μία εβδομάδα, αυτό στην Οβρυά.

Γέμισε κόσμο και το κέντρο της Κοζάνης

Και στην Κοζάνη ωστόσο υπήρχε έντονη κινητικότητα το Σαββατοκύριακο. Στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης παρέλασαν καρναβαλιστές, με αρκετό κόσμο να ξεχύνεται στο κέντρο της πόλης προκειμένου να περάσει λίγες χαλαρές στιγμές, με την αστυνομία να ελέγχει διακριτικά την κατάσταση.

Πηγή εικόνων: kozanimedia

«Αυτοί που έκαναν πάρτι να πάρουν να μάθουν τι γίνεται στα νοσοκομεία»

«Πρέπει να έχουμε την κοινή λογική. Δεν χρειάζεται να είμαστε φωστήρες για να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε πάρτι», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Εξηγώντας γιατί δεν έχουμε δει μείωση των κρουσμάτων, ο ίδιος σημείωσε ότι «Ξέρουμε καλά πως οι μεταλλάξεις έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Το θέμα δεν είναι να παίρνεις μέτρα, το θέμα είναι να τα τηρείς. Δεν τηρούνται όπως πρέπει τα μέτρα. Βλέπουμε ότι προχωρούν τα εμβόλια και αν έχουμε διαθεσιμότητα μπορεί η εμβολιαστική κάλυψη μέχρι το καλοκαίρι να είναι καλή. Αν τα μέτρα είχαν τηρηθεί σωστά, δε θα βλέπαμε τόσο υψηλά κρούσματα».

«Αυτοί που μένουν με την οικογένειά τους, τηρούν τα μέτρα. Όταν ένα άτομο με μάσκα έρθει σε επαφή με κάποιο που δεν φοράει, ξέρουμε ότι μπορεί να κολλήσουν. Όταν έρθεις σε επαφή με τρεις οικογένειες, μπορεί να κολλήσουν. Ο ιός είναι παντού και μεταλλαγμένος. Η μετάλλαξη αύξησε τη μεταδοτικότητα. Είδαμε κραταιές χώρες να είναι στο έλεος της πανδημίας», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Σχολιάζοντας το κατά πόσο επηρεάζουν την κατάσταση με τα κρούσματα τα πάρτι αλλά και οι πορείες που γίνονται πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό, ο κ. Γαργαλιάνος τόνισε: «Φυσικά αυτά θα πυροδοτήσουν νέα κρούσματα. Είναι δεδομένο αυτό. Αυτοί που έκαναν τα πάρτι να πάρουν να μάθουν τι γίνεται στα νοσοκομεία. Η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο ανώτερο δυνατό σημείο. Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Προσπαθεί το σύστημα υγείας να αντέξει, να περιθάλψει τους ανθρώπους. Να περάσουμε στην επιπέδωση του κύματος, χωρίς να χάσουμε πολλούς ανθρώπους. Ό,τι και να κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, πρέπει να σταθούμε όρθιοι».

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024